26 Gusht 2019

UNDP dhe Ambasada Norvegjeze, marrëveshje për sektorin e sigurisë

Prishtinë, 7 nëntor - Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP) dhe Ambasada Mbretërore Norvegjeze nënshkruan një marrëveshje për të adresuar çështjet e sigurisë që pasojnë nga krimi kibernetik dhe për të përmirësuar qasjen në drejtësi dhe sundimin e ligjit për qytetarët.

Këto dy iniciativa të reja bazohen në punën ekzistuese dhe të suksesshme të UNDP-së në fushat e sigurisë dhe sundimin të ligjit.

Në bashkëpunim me Policinë e Kosovës, komponenti i luftës kundër krimit kibernetik do të përqëndrohet në zhvillimin e kapaciteteve institucionale dhe individuale për të siguruar reagimin adekuat dhe në kohë ndaj këtij kërcënimi modern.

 Komponenti i Qasjes në Drejtësi dhe Sundim të Ligjit do të ndihmojë institucionet e Kosovës në adresimin e çështjeve të efikasitetit të gjykatave dhe qasjes së njerëzve në drejtësi dhe zgjidhjen e mosmarrëveshjeve me kohë.

Ambasadori norvegjez Per Strand Sjaastad konfirmoi angazhimin e vazhdueshëm të vendit të tij në Kosovë dhe bashkëpunimin afatgjatë me UNDP-në që daton nga viti 2001.

"Ne jemi krenar që me UNDP-në vazhdojmë me këto projekte jashtëzakonisht të rëndësishme që për synim kanë mbështetjen e institucioneve kosovare", tha me këtë rast ambasadori Sjaastad.

Qeveria norvegjeze dhe Ambasada në Prishtinë janë avokatë të fuqishëm për të përmirësuar të drejtat e njeriut, funksionimin e sundimit të ligjit dhe ngritjen e sigurisë publike dhe institucionale në Kosovë dhe vazhdojnë të punojnë me zyrën e UNDP-së në Kosovë në ofrimin e mbështetjes teknike dhe ekspertizës për të arritur këtë qëllim.

Koordinatorja e OKB-së për Zhvillim, njëherit Përfaqësuese e Përhershme e UNDP-së, Ulrika Richardson, shprehi vlerësimin e saj për Qeverinë Norvegjeze për besimin e dhënë dhe angazhimin e tyre ndaj UNDP-së në mbështetjen e këtyre dy iniciativave.

Vlera e përgjithshme e marrëveshjes së nënshkruar kap shumën e mbi 1.3 milion euro.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 gusht 2019 - Komuna e Kumanovës dhe Komuna e Gjilanit oragnizojnë prezantimin e projektit dy vjeçar për bashkëpunim ndërkufitar Gjilan-Kumanovë për treg të përbashkët. (Biblioteka e Qytetit te Gjilanita, ora 10:00)

- Universiteti “Ukshin Hoti” në Prizren do të zhvillojë punimet e konferencës shkencore ndërkombëtare me tematika të ndryshme nga Shkencat e Natyrës dhe Teknologjia, Shkencat e Jetës dhe Teknologjia dhe nga Shkencat Inxhinierike dhe Teknologjia. (Universiteti i Prizrenit, ora 10:30)

- Ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Fatmir Matoshi, do të vizitojë komunën e Skenderajit ku do të përurojë fillimin e punimeve për rregullimi i shtratit të lumit “Klina” në Skenderaj, në vlerë prej 300 mijë euro. (Skenderaj, ora 11:00)

- Zyra e Koordinatores për Zhvillim te OKB-së nënshkruan Memorandumi Mirëkuptimit me Rrjetin e Përgjegjësisë Sociale Korporative te Kosovës. (Shtëpia e OKB-së në Kosovë, Rruga e Zagrebit 58, afër Ministrisë së Shëndetësisë, ora 11:00)

- Komuna e Kumanovës dhe Komuna e Gjilanit oragnizojnë inaugurimin e hapjen e tregut mobile për farmerët më produkte të fresketa. (Parku i lagjës “Arberia” në Gjilan, ora 11:30)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka do të mbajë konferencë për media lidhur me rastin e drejtorit të Drejtorisë për Ekonomi dhe Financa. (Shtëpinë e Bardhë në Prizren, ora 12:00)

- Ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Fatmir Matoshi, do të vizitojë komunën e Dragashit ku do të përurojë fillimin e punimeve për Rregullimi i trotuarit dhe sheshit në Dragash,  në vlerë prej 560 mijë euro. (Dragash, ora 14:30)

- Përfaqesues dhe pjësmarres të konferencës shkencore ndërkombëtare te cilen e organizon Universitei i Prizrenit takohen dhe darkojnë me 150 akademikë dhe Rektorë. (Nafron Diamondora, ora 19:30)