15 Tetor 2019

Shënohet Dita Ndërkombëtare e viktimave të zhdukjeve me dhunë

PrishtinÑ‘, 27 gusht - Qendra Burimore për Persona të Zhdukur (QBPZH) me mbështetjen e Ambasadës Britanike dhe Ambasadës Amerikane organizojnë konferencën e saj vjetore në shënimin e Ditës Ndërkombëtare të viktimave të zhdukjeve me dhunë me qëllim të ngritjes së ndërgjegjësimit publik në mbështetje të procesit të zbardhjes të fatit të personave të zhdukur.

Konflikti në Kosovë në fund të viteve 1990 çoi në dhjetëra mijëra viktima dhe qindra mijëra civilë u shpërngulën nga shtëpitë e tyre.

Sidoqoftë, deri më sot, të drejtat e viktimave nuk janë adresuar në mënyrë të kënaqshme.

Sipas KNKK-së, 1,653 persona nga 6,024 personat e raportuar të zhdukur midis 1998 dhe 2000, ende mbeten të pagjetur.

Për këtë qëllim, kjo konferencë vjetore në Ditën Ndërkombëtare të viktimave të zhdukjeve me dhunë, synon të mbështesë procesin e zbardhjes të fatit të personave të zhdukur duke:

i) forcuar bashkëpunimin ndërmjet familjeve të personave të zhdukur nga të gjitha prejardhjet etnike;

ii) kërkuar përgjegjësinë e institucioneve përkatëse qeveritare; dhe

iii) rritur ndërgjegjësimin dhe të kuptuarit e publikut të gjerë për çështjen e personave të zhdukur.

Folësit e Konferencës dhe Panelistët janë përzgjedhur bazuar në ekspertizën, rolin dhe përgjegjësinë e tyre në lidhje me çështjen e personave të zhdukur.

Pjesëmarrësit do të kenë një mundësi për të bashkëvepruar me Folësit dhe Panelistët në fund të prezantimit dhe seancave të diskutimit në panel.

Numri i pjesëmarrësve do të jetë përafërsisht 100 dhe do të përfshijë përfaqësues nga familjet e personave të zhdukur, ambasadat, institucionet përkatëse vendore dhe ndërkombëtare dhe shoqëria civile
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 16 tetor 2019

- Fillon procesi i numërimit të votave përmes postës. (Qendra e Numërimit dhe Rezultateve,  ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit bën prezantimin e studimeve të radhës brenda serisë së studimeve rreth fazes finale të dialogut Kosovë-Serbi. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:15)

- Ministria e Tregtisë dhe Industrisë shënon Ditën Botërore të Standardeve. (Hotel Emerald, ora 10:30)

- Green Art Center organizon aktivitet në komunën e Vushtrrisë i cili synon të sensibilizojë qytetarët dhe të ndikojë në edukimin e brezave të rinj për rëndësinë e mbrojtjes së mjedisit”. (Sheshin e qytetit “Hasan Prishtina” në Vushtrri, ora 12:00)

- Në kuadër të promovimit të romanit “Elefantët në kopsht” të autores Kureyshi Qendra Multimedia organizon bisedën e hapur të autores zvicerane Meral Kureyshi me gazetarin Enver Robelli. (Qendra Multimedia, rr. 'Idriz Gjilani' në Prishtinë, ora 19:00)