26 Nëntor 2020

Raporti i BIRN për gjykatat shpërfaqë rënien e efikasitetit të sistemit të drejtësisë

Prishtinë, 17 tetor - BIRN Kosova dhe Internews Kosova organizojnë konferencë për media në të cilën do të prezantohet raporti i radhës i monitorimit të gjykatave.

Raporti i titulluar “Recesioni i Drejtësisë” ofron një analizë të detajuar krahasimore të menaxhimit të rasteve të korrupsionit nga sistemit i drejtësisë në Kosovë në tri vitet e fundit duke ofruar një skanim të plotë të gjendjes nga faza e hetimit, gjykimit e deri te politika ndëshkimore në rastet e korrupsionit.

Përmes të dhënave, ky raport shpërfaqë rënien shqetësuese të efikasitetit të sistemit të drejtësisë në ngritjen e aktakuzave dhe gjykimin e rasteve për korrupsion.

Si risi, ky raport parqet dhe krahason mënyrën e zgjidhjes së rasteve të korrupsionit përballë kategorive të veprave tjera penale.

Raporti gjithashtu evidenton problemin lidhur me sekuestrimin dhe konfiskimin e pasurisë, cilësinë e aktgjykimeve, vlerësimin e performancës së gjyqtarëve dhe prokurorëve dhe shkeljet tjera të natyrës teknike.

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 Nëntor 2020

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston drejtorin e Departamentit të mjedisit dhe ujërave, Muhamet Malësiu dhe drejtorin e Autoritetit të Rajonit të Pellgjeve Lumore Gani Berisha, nga Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 12:00)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës Avdullah Hoti dhe Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit Vlora Dumoshi marrin pjesë në përurimin e kompletit te veprave të prof. Anton Çettës. (Biblioteka Kombëtare e Kosovës, ora 12:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston Kryetarin i Komunës së Deçanit, Bashkim Ramosaj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 14:00) 

 

- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit Vlora Dumoshimerr pjesë në koncertin e Ansamblit “Shota”, kushtuar 70 vjetorit të formimit të Ansamblit të parë profesional të këngëve dhe valleve në Kosovë. (Teatri Kombëtar i Kosovës, ora 16:00)