29 Nëntor 2020

Qytetarët që raportojnë keqpërdorime nuk ndihen të mbrojtur nga institucionet

Prishtinë, 22 tetor - Përderisa çdo ditë degjojmë politikanët dhe qeveritarët të flasin për luftën kundër korrupsionit dhe keqpërdorimeve, raporti i Qendrës për Studime të Avancuara FIT ka gjetur që qytetarët që raportojnë korrupsionin apo çfarëdo lloj parregullsie nuk janë të mbrojtur nga shteti.

Sinjalizuesit, apo qytetarët të cilët raportojnë shkeljet tek institucionet, duhet të mbrohen nga Ligji për Sinjalizues, por një gjë e tillë nuk po ndodhë në realitet.

Pavarësisht garancive ligjore, 46% e respondentëve kanë deklaruar se kanë frikë të raportojnë dhe vetëm 25% e tyre besojnë se raportimi mbahet konfidencial.

Për të bërë një vlerësim të saktë rreth kësaj, Qendra për Studime të Avancuara FIT ka publikuar një raport mbi nivelin e zbatimit të ligjit për mbrojtjen e sinjalizuesve në Kosovë.

Të gjeturat tregojnë për nivel shumë të ulët të zbatimit të ligjit, njohuri të pakta të qytetarëve lidhur për përmbajtën e tij, dhe se institucionet publike dhe sektori privat nuk kanë bërë përpjekje të mjaftueshme për zbatimin e ligjit.

Ky sipas FIT është një dështim serioz që vë në rrezik sigurinë e sinjalizuesve.

Raporti gjen se 81% e të anketuarve nuk janë të familjarizuar me procedurat e raportimit. Rreth 29.1% e respondentëve kanë deklaruar se në 12 muajt e kaluar kanë vënë re shkelje të ndryshme. Pavarësisht garancive ligjore, 46% e respondentëve kanë deklaruar se kanë frikë të raportojnë dhe vetëm 25% e tyre besojnë se raportimi mbahet konfidencial.

 Poashtu, raporti përmban edhe rekomandime konkrete për institucionet e Republikës së Kosovës dhe palët e tjera relevante publike e private që të angazhohen dhe të punojnë më shumë për zbatimin e këtij ligji.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 29 Nëntor 2020

- Komisioni Qendror Zgjedhor mban konferencën e parë për media lidhur me hapjen e vendvotimeve. (Ndërtesa e KQZ-së, ora 8:00)

- Kandidati i Partisë Demokratike të Kosovës për kryetar të komunës së Podujevës Naim Fetahu, do të votojë në shkollen fillore “Esat Mekuli”. (Fshati Dobratin në Podujevë, ora 10:00)

- Komisioni Qendror Zgjedhor mban konferencën e dytë për media lidhur me pjesëmarrjen në zgjedhje deri në orën 11:00. (Ndërtesa e KQZ-së, ora 11:30)

- Partia Demokratike e Kosovës, Dega në Podujevë, mban sot konferencë për media. (Sheshi i qytetit, para shtatoreve të katër heronjëve, ora 12:00)

- Komisioni Qendror Zgjedhor mban konferencën e tretë për media lidhur me pjesëmarrjen në zgjedhje deri në orën 15:00. (Ndërtesa e KQZ-së, ora 15:30)

- Komisioni Qendror Zgjedhor mban konferencën e katertë për media lidhur me pjesëmarrjen në zgjedhje deri në orën 19:00. (Ndërtesa e KQZ-së, ora 19:30)