22 Maj 2019

Njësia e paraburgimit i shkakton probleme Qendrës Korrektuese në Dubravë

Prishtinë, 13 maj - Qendra Korrektuese në Dubravë është njëra ndër qendrat më të mëdha në rajon ku të dënuarit i shlyejnë detyrimet ndaj ligjit në bazë të një vendimi të formës së prerë të një gjykate kompetente apo, nëse pranojnë të dënuarit, atje mund të dërgohen edhe pa një vendim të formës së prerë.

Kapaciteti i kësaj qendre është afërsisht për 1000 të dënuar por, me shfrytëzimin më planifikuar, në rast nevoje mund të ketë kapacitet afërsisht 1200 të dënuar. Qendra Korrektuese në Dubravë është pikënisje dhe mundësia kryesore që të dënuarit të kalojnë programin e risocializimit për t’i fituar beneficionet që iu takojnë me LESP-e sikur edhe të drejtat e tjera si falja nga presidenti  etj.

Mirëpo, për të dënuarit që kanë treguar gatishmëri dhe kanë dëshmuar vullnet për risocializëm e që kanë rezultate konkrete, mundësia më e mirë është përfitimi nga Paneli për Lirim me Kusht i cili, deri vonë ka qenë shumë “ dorështrënguar “ e që ka ndikuar në demotivimin e të dënuarve e që, viteve të fundit ka përparime të mëdha në punën e këtij Paneli.

KMDLNj, që nga fillimi ka kërkuar që të dënuarit duhet ta kenë një ofertë të qartë se çka përfitojnë nëse  me sjellje dhe me punë bëjnë një shkëputje nga e kaluara përmes programit të risocializimit.

Në Qendrën Korrektuese në Dubravë ka kushte për shkollim fillorë dhe të mesëm sikur që ka mudësi edhe për aftësim profesional për ata që shprehin dëshirë për këtë.

Ka kushte për aktivitete sportive ndërsa nuk ka ose në minimum ka kushte për aktivitete kulturore që e dallon nga qendrat tjera të rajonit. Pas disa rinovimeve është një përmirësim i kushteve fizike por se KMDLNj nuk është i kënaqur plotësisht me këtë gjendje.

KMDLNj, edhe më heret ka kundërshtuar moslejimin e pakove ushqimore nga shtëpia duke e krahasuar këtë ndalesë me vendet e rajonit.

KMDLNj konsideron se hiç disa vështirësive por edhe padrejtësive (vendimet për avancim në baza nepotiste, korrupcioni aktiv dhe pasiv , lejimi apo pengimi i transfereve sipas kërkesës së të dënuarve apo familjarëve, kontrabandimi i gjësendeve të ndaluara, kushtet e rënda të punës për stafin korrektues dhe administratën, diskriminimi i shtetasve të huaj në veçanti atyre të Shqipërisë, trajtim jo i barabartë të atyre që konsiderohen si radikalë islamikë sidomos në ndarjen e beneficioneve dhe kategorizimit, “ plakja “ e stafit korrektues  etj.),  problemet kryesore që përballet kjo Qendër Korrektuese është në lëminë e shëndetësisë, përfshirjes më të madhe të të dënuarve në punë e sidomos mbajtja e të paraburgosurve e që nuk do të duhej të lejohej në Qendër Korrektuese në Dubravë, në Qendrën Korrektuese në Smrekonicë e as në Burgun për Siguri të Lartë në Gërdoc.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 maj 2019 - Ministri i mjedisit dhe planifikimit hapësinor, Fatmir Matoshi, do të pres në takim ministrin e Mjedisit dhe Turizmit të Shqipërisë, Blendi Klosi, me të cilin do të diskutojnë mbi bashkëpunimin mes dy ministrive në fushën e mjedisit. (Kabineti i ministrit Matoshi, ora 9:00)

- Mbahet takimi i Grupit të Vecantë për Reformën e Administratës Publike GVRAP. (Ministrinë e Administratës Publike, salla e takimeve kati 18, ora 9:30)

- Instituti për Politikë të Jashtme të Kosovës organizon konferencën 'Politika e jashtme e Kosovës në këndvështrim shkencor'. (Hotel Sirius, ora 9:30)

- Shoqata e Inovacionit Financiar mban konferencë për media në të cilën prezanton aktivitetet e shoqatës. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Endrit Shala, do të takohet me ministrin e Turizmit dhe Mjedisit i Republikës së Shqipërisë, Blendi Klosi, i cili do të jetë i shoqëruar nga  kryetarët e Bashkive të Vlorës dhe Himarës, përkatësisht Dritan Leli dhe Jorgo Goro, si dhe nga një grup operatorësh turistikë. (Ndërtesa e Ministrisë së Tregtisë, ora 10:30)

- Shefi i Komandës së Bashkuar të  Aleancës në Napoli, admiralit James Foggo viziton Ministrinë e Mbrojtjes të Republikës së Kosovës. (Ministria e Mbrojtjes, ora 11:15)

- Grupi i asambleistëve të Prishtinës, mbajnë konferencë për medie. (Selia e LDK-së, ora 11:00)

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit mban dëgjim publik për Projektligjin për Referendum. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 405, ora 11:00)

- Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor në bashkë organizim më MASHT, Universitetin e Prishtinës, komunën e Dragashit, OJQ- të mjedisore  do të shënojnë Ditën Ndërkombëtare të Biodiversitetit. (Kampingu “Limth”, në hapësirat e Parkut Kombëtar “Sharri”, komuna e Dragashit, ora 12:00)

- Në shenjë nderimi dhe respekti për të rënët dhe të gjithë ata që përjetuan masakrën në burgun e Dubravës më 1999 mbahet tubimi përkujtimor për shënimin e 20 vjetorit të kësaj masakre. (Hapësirat e burgut të Dubravës, ora 12:00)

- Zyra e Koordinatores Zhvillimore të OKB-së, së bashku me Komunën  e Obliliqit dhe Let’s do it Kosova organizojnë aktivitet të mbjelljes së fidanëve në Ditën Ndërkombëtare të Biodiverzitetit. (Banesat e Plemetinës në fshatin Plemetinë, Komuna e Obiliqit, ora 14:00)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës organizon Ditët e Kuvendit me qytetarët e Lipjanit. (Kuvendi Komunal i Lipjanit, orën 14:00)