01 Dhjetor 2020

GSJP themelon Qendrën për Raste Gjyqësore Strategjike

Prishtinë, 20 nëntor - Grupi për Studime Juridike dhe Politike (GSJP) ka bërë të ditur se ka lansuar Qendra për Raste Gjyqësore Strategjike, platforma më e re e krijuar nga Grupi për Studime Juridike dhe Politike (GLPS).

Në konferencë ishin të pranishme Ambasadorja e Suedisë në Prishtinë Sh.S. znj. Karin Hernmarck, Drejtoresha Ekzekutive e Fondit për Zhvillim Komunitar(CDF) znj. Nermin Mahmuti, dhe Drejtoresha Ekzekutive e GLPS znj. Arbëresha Loxha-Stublla.

Qendra për Raste Gjyqësore Strategjike është krijuar për të mbrojtur qytetarët nga padrejtësitë dhe shkeljet të drejtave të tyre themelore ngainstitucionet publike në Kosovë, si dhe për të promovuar respektimin e të drejtave të njeriut nga të gjithë.

Qendra synon të arrijë këtë nëpërmjet procesit gjyqësor strategjik, apo thënë ndryshe, nëpërmjet dërgimit në gjykatë të rasteve strategjike nga të cilat mund të përfitojnë një numër i madh i qytetarëve

. Qendra përzgjedh rastet të cilat i shërbejnë interesit publik dhe të cilat mund të sjellin reforma pozitive në shoqërinë tonë, e pastaj i dërgon këto raste në gjykatë apo nëadministratë publike.

Po ashtu, nëpërmjet avokimit të vazhdueshëm, Qendra synon të informojëpublikun për shkeljet e caktuara të institucioneve publike dhe që së bashku me presionin publik të arrijë ndryshimet juridike, sociale dhe politike që na duhen në shoqërinë tonë në Kosovë.

Gjatë konferencës, Ambasadorja Hernmarck vuri theksin mbi problemin e mbingarkesës së sistemit gjyqësor në Kosovë dhe vlerësoi lartë iniciativën e GLPS-së për themelimin e një Qendre të tille.

 “Ju jeni Qendra e parë e këtij lloji në Kosovë dhe shpresoj që të gjithë do të shohim një progres të madh të kësaj iniciative. Kjo Qendër do ju mundësoj qytetarëve që realisht të përfitojnë nga shërbimet e ofruara. Të gjesh raste në mënyrë strategjike dhe ti trajtosh ato në benefit të të mirës së përgjithshme do i kontribuoj shumë mirëqenies qytetare në Kosovë”, përfundoi ajo.

Nëvazhdim, znj.Mahmuti tha se Qendra është me të vërtetë një platformë që synon të ndihmojë sundimin e ligjit në Kosovë përmes zhvillimit të proceseve gjyqësore strategjike e ky synim është me të vërtetë identifikimi i rasteve nga të cilat nuk përfiton vetëm një individ por mund të përfitojnë edhe shumë qytetarë të tjerë.

''Ne si CDF punojmë se bashku me Qendrën për Raste Gjyqësore Strategjike dhe si synim kemi identifikimin e rasteve strategjike, apo rasteve nga të cilat mund të përfitojnë shumë qytetarë. Pas këtij procesi, Qendra si të tilla i përgatitë dhe i dërgon ato para gjykatave apo administratës publike”, përfundoi znj. Mahmuti.

Kurse znj.Loxha-Stublla tha se “Qendra është krijuar me qëllimin për të mbrojtur qytetarët e Kosovës nga padrejtësitë dhe shkeljet e shumta të të drejtave të tyre nga institucionet publike në Kosovë; si dhe për të promovuar respektimin e të drejtave të njeriut nga të gjithë.”

Qendra për Raste Gjyqësore Strategjike inkurajon të gjithë ata qytetarë  që besojnë se të drejtat e tyre janë shkelur nga një institucion publik në Kosovë, qoftë përmes një veprimi ose mosveprimi, të aplikojnë në Qendër për tu siguruar që të drejtat e tyre janë  respektuar. Për të aplikuar duhet të shkarkoni dhe plotësoni formularin e aplikimit të dhënë në faqen e internetit dhe ose te dërgoni në adresën e Qendrës

Qendra për Raste Gjyqësore Strategjike është krijuar nga Grupi për Studime Juridike dhe Politike (GLPS) në kuadër të projektit “Human Rightivism” të mbështetur nga Agjencia Suedeze për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ndërkombëtar (SIDA) dhe implementuar nga Fondi për Zhvillim Komunitar (CDF).

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 Dhjetor 2020

- Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë në të cilën do të behët plotësimi i listës së dëshmitarëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 9:00)

- Drejtorit të AKI-së raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë lidhur me gjendjen e sigurisë në vend. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 9:30)

- Campus France, Ambasada Frnceze në Kosovë, Aleanca Franceze e Prishtinës dhe Universiteti i Prishtinës organizojnë Panairin e tretë Universitar Francez në Kosovë. (online -https://tourneebalkanskosovo.com, ora 10:00)

- Mbahet edicioni i 5-të virtual i Green Business Expo. (Businessexpo.greenkosovo.com, ora 10:30)

- Ministri i Shëndetësisë Armend Zemaj raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e auditimit për Pasqyrat Vjetore Financiare të vitit 2019, për Ministrinë e Shëndetësisë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike diskuton lidhur me rekomandimet e dala nga “Raporti për vendin për vitin 2020, i Komisionit Evropian” me të ftuar ministrat dhe përfaqësuesit e agjencive të pavarura. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 11:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston drejtorin e Departamentit të mjedisit dhe ujërave Muhamet Malësiu dhe drejtorin e Autoritetit të Rajonit të Pellgjeve Lumore, nga Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit, Gani Berisha lidhur me lejet e lëshuara për operimin e dy hidrocentraleve nga kompania “Kelkos Energy”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 11:00)

- Nënkryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, njëkohësisht, kryetari i Degës së PDK-së në Prizren, Shaqir Totaj, i shoqëruar nga deputetja Eliza Hoxha, mbajnë konferencë për media në të cilën do të flasin për shtatoren e re të Skënderbeut, punën e dobët artistike dhe lokacionin jo adekuat. (Zyret e PDK-së në Prizren, ora 11:00)  

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston kryetarin e Komunës së Deçanit, Bashkim Ramosaj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 13:00)

- Partia Demokratike e Kosovës, Dega në Prishtinë, do të mbajë konferencë për medie. (Te stacioni i autobusëve urbanë “Katedralja”, ora 13:00)

- Zyrtarët e Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë raportojn para Komisionit për Bujqësi, Pylltari, zhvillim Rural, Infrastrukturë dhe Mjedis rreth importimit të vajit të palmës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizon diskutimin online "Kuvendi përballë dialogut Kosovë-Serbi”, me deputetët e Kuvendit të Kosovës. (Paltforma Zoom dhe Live në faqen e KDI-së në Facebook, ora 13:00)

- Instituti Demokraci për Zhvillim (D4D) mban diskutimin “Rimëkëmbja nga viti 2020: Si të rindërtojmë ekonominë dhe politikat sociale në vitin 2021?”. (Hotel Sirius, ora 17:00)

- Kryeministri Avdullah Hoti mban konferencë për media lidhur me menaxhimin e situatës me pandeminë Covid-19. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 17:00)