20 Nëntor 2019

Zgjedha e senatorit në Fakultetin e Mjekësisë me një mori parregullsish

Prishtinë, 3 tetor - Pas pensionimit të senatores së UP-së, profesoreshës Myrvete Paçarada, Fakulteti i Mjekësisë organizoi më 19 shtator 2019 zgjedhjet për senator të ri, në të cilat morën pjesë dy kandidatë. Rezultatet e këtyre zgjedhjeve ishin: 98 vota për profesor Fisnik Kurshumliun, e 96 për profesor Fehim Halitin, kurse 5 vota të pavlefshme.

Më 30 shtator 2019 Komisioni i Zgjedhjeve në Fakultetin e Mjekësisë nxori vendim (pa nënshkrim) për rishpalljen e zgjedhjeve më 2 tetor 2019, ngaqë «asnjëri nga kandidatët nuk kishte marrë shumicën absolute të votave".

Sipas Rregullores mbi Zgjedhjet në UP «përfaqësuesit e Fakultetit në Senatin e UP-së, zgjedhen me shumicën absolute. Shumica absolute është kur kandidat-i/ja merr 50% të votave, plus një votë të numrit të përgjithshëm të personave me të drejtë vote. Nëse asnjëri nga kandidatët nuk merr shumicën e votuesve potencialë, zgjedhjet përsëriten".

ADMOVERE konsideron se rregulli i shumicës absolute është problematik për shkak të probablitetit të ulët që një kandidat i vetëm të arrijë një shumicë që e tejkalon gjysmën e masës me të drejtë vote.

 Një rregull i tillë për Fakultetin e Mjekësisë, ku asnjë nga kandidatët nuk mund ta kalojnë vetë 50%-shin absolut, është i pakuptimtë për shkak se zgjedhjet përsëriten dhe kjo shkakton lodhje të votuesve dhe shpenzim të resurseve, gjë për të cilën më 2 tetor 2019 edhe u ankuan dhjetëra votues te Komisioni për Zgjedhje.

Sido që të jetë, Komisioni për Zgjedhje i Fakultetit të Mjekësisë pranoi që zgjedhjet më 2 tetor 2019 t’i vëzhgojë një përfaqësues nga ADMOVERE (hulumtuesi Ardit Kika), e që, për fat të keq, ishte i vetmi vëzhgues, edhe pse në fazën e numërimit të votave u bashkëngjiten edhe dy vëzhgues të tjerë që ishin kolegë të kandidatëve. Duhet theksuar se mungesa e vëzhguesve nga organizata të tjera joqeveritare apo nga mediat ishte mangësi e theksuar.

Në zgjedhjet e mbajtura më 2 tetor 2019 morën pjesë 209 votues e rezultatet dolën: 102 vota për Fehim Halitin, 99 vota për Fisnik Kurshumliun dhe 8 vota të pavlefshme.

Procesi zgjedhor kishte disa parregullsi: votimi në grupe të mëdha, votimi jashtë kabinës së votimit, hyrja në kabinë të votimit me telefonë, fotografimi i votës, mosparandalimi i fotografimit të votës nga anëtarët e komisionit edhe përkundër reagimit të vëzhguesit të ADMOVERE-s, pastaj mosposedimi i letërnjoftimeve nga votuesit, e me radhë.

Duke pasur parasysh që në fillim të vitit të ardhshëm do të mbahen zgjedhjet e rregullta për senatorë nëpër të gjitha fakultetet e UP-së, ADMOVERE rekomandon që:

-               të ndryshohen rregulloret aktuale për zgjedhje, duke marrë për bazë ligjet për zgjedhje të mirtatuara nga Kuvendi i Kosovës, në mënyrë që në proceset e ardhshme zgjedhore të sanksionohen parregullsitë e sipërpërmendura, por edhe që të mos ketë përsëritje të panevojshme të proceseve zgjedhore;

-               të publikohen të gjitha rregulloret e miratuara nga të gjitha organet udhëheqëse të UP-së, duke përfshirë edhe rregulloret për zgjedhje;

-               të krijohen komisione zgjedhore me anëtarë që nuk kanë raporte profesionale apo personale me kandidatët dhe votuesit; dhe

-               të vëzhgohen zgjedhjet e ardhshme për senatorë në UP nga OJQ-të dhe nga mediat.

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 nëntor 2019

- Ambasada e Finlandës, UBT dhe UNDP organizojnë bashkërisht konferencën “Towards Small Scale Innovative Ecosystems in Kosovo”. (Kampusi Inovativ i UBT-së në Lipjan, ora 9:00)

- Kryeministri në detyrë, Ramush Haradinaj, merr pjesë në konferencën “Small-Scale Innovative Ecosystems in Kosovo”, organizuar nga ambasada e Finlandës në Prishtinë në bashkëpunim me UBT. (Magjistralja Prishtinë - Lipjan, kampusi i UBT-së, ora 9:00)

- Me rastin e shënimit të 20 nëntorit - Ditës Ndërkombëtare të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve, Komuna e Gjilanit organizon vizitë nga Asambleja e Fëmijëve në tri shkollat fillore: Selami Hallaqi, Thimi Mitko, Rexhep Elmazi për nder të Ditës Ndërkombëtare të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve. (Objektete e shkollave, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve hap dyert për fëmijët, prindërit dhe të gjithë qytetarët që dëshirojnë të vizitojnë ambientet e KOMF për të biseduar bashkë për të drejtat e fëmijëve. (Zyret e KOMF, ora 10:00)

- Fillon punimet Kongresi i parë ndërkombëtarë për trajtimin e hershëm të infarktit të miokardit. (Hotel International Prishtina, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e rregullt e Komitetit për Politikë dhe Financa i Komunës së Mitrovicës. (Salla e mediave të Komunës së Mitrovicës, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e gjashtë e rregullt e Këshillit Komunal për Siguri në Bashkësi në komunën e Rahovecit. (Salla e Kuvendit Komunal në Rahovec, ora 10:00)

- Zyra e UNICEF-it në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë si dhe Shtëpinë e Evropës në Kosovë organizojn aktivitetin kryesor për shënimin e 30 vjetorit të Konventës për të Drejtat e Fëmijës. (Holli i Bibliotekës Kombëtare të Kosovës, ora 11:00) 

- OQJ Integra organizon publikimin e raportit “Instituti i Vetizoluar - Vlerësim i Shoqërisë Civile për Institutin Albanologjik të Prishtinës”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Fëmijët e çerdhës "Dardania" në Gjilan dhurojnë 120 pako dhurata për fëmijët me nevoja të veçanta. (Gjilan, ora 11:00) 

- Mbahen aktivitete argëtuese për fëmijët e zgjedhur nga Handikos, Asambleja e Fëmijëve, fëmijët nga komunitetet si dhe nga shkollat SHFMU, Gjilan mbështetur nga 'Albanica' dhe 'Kimi'. (Gjilan, ora 12:00)

- Komuna e Gjilanit organizon program nga Qendra e Vallëzimit Modern “Dancing House” Vallëzim Modern, Balet dhe Popullore. (Teatri i Qytetit, Gjilan ora 15:00)

- Qendra Multimedia shfaq "Pesë stinet e armikut te popullit" me regji të Blerta Nezirajt. (Teatri "Bekim Fehmiu" në Prizren, ora 20:00)