21 Gusht 2018

Shkencëtarët krijojnë vezë njerëzore në laborator

Londër, 10 shkurt - Shkencëtarët kanë zhvilluar me sukses teknikën e krijimit të embrionit në laborator, gjë që mund të zgjerojë metodat e trajtimit të infertilitetit. Zbulimi është bërë nga një grup hulumtuesish nga Britania e Madhe dhe Shtetet e Bashkuara.

Shkencëtarët kanë zhvilluar me sukses substanca të përshtatshme në të cilat mund të rriten vezët e njeriut, pasi kanë mbledhur inde të dhuruara nga gra që u nënshtrohen operacioneve rutinë.

Qelizat e vezëve, të marra nga vezoret në një fazë të hershme, u rritën më pas në laborator deri në çastin e përshtatshëm për fekondim.

Profesore Evelyn Telfer nga Universiteti i Edinburg-ut thotë se përparimi është një hap i rëndësishëm shkencor.

"Ka shumë gjëra të cilat nuk i kuptojmë në lidhje me zhvillimin e vezëve tek njeriu, ndërkohë ky sistem do të na lejojë ta studiojmë procesin me më shumë hollësi."

Telfer tha se shkencëtarët tani po kërkojnë prova se vezët do të jenë të shëndetshme dhe me potencial për t'u zhvilluar në një embrion të qëndrueshëm.

Megjithatë, ekspertët po paralajmërojnë se duhen ende shumë kërkime përpara fillimit të provave klinike.

Kjo do të thotë zhvillimin e provave të shumta për të garantuar sigurinë e procedurave.

Kalendari

Ngjarjet e datës 21 Gusht 2018  - Kryesia e Bashkësisë Islame të Kosovës organizon manifestimin qendror, kushtuar festës së Kurban - Bajramit Xhamine e Madhe në Prishtinë. (Xhamia e Madhe në Prishtinë, ora 5:10)

- Me rastin e festës së Kurban - Bajramit, Ditën e parë, kryesia e e Bashkësisë Islame të Kosovës, si tradicionalisht organizon pritje përurimi. (Selia e Kryesisë, ora 9:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj me rastin e Festës së Kurban Bajramit, viziton Bashkësinë Islame të Kosovës. (Bashkësia Islame e Kosovës, ora 9:00)

- Kryeparlamentari Kadri Veseli, me rastin e Festës së Kurban Bajramit, viziton Bashkësinë Islame të Kosovës. (Selia e Bashkësisë Islame të Kosovës, ora 10:30)

- Me rastin e festës së Kurban Bajramit, kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myftiu Naim Tërnava, do të bëjë dorëzimin e dhuratave si donacionit në vlerë prej 7.500 euro për 250 fëmijë në Klinikën e Pediatrisë në QKUK. (Klinika e Pediatrisë, ora 12:30)

- Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myftiu Naim Tërnava, do të shpërndajë dhurata për 70 fëmijë te SOS Fshatit në vlerë prej 2.450 euro. (SOS Fshati, ora 13:30)

- Mbahet Festivali i promovimit të Kulturës dhe Muzikës Romë në Graqanicë. (Lagja rome në Graqanicë, ora 18:00)