02 Qershor 2020

Rusia me numrin më të madh të viktima të COVID-19 nga radhët e punëtorëve shëndetësorë

Moskë, 21 maj - Kohëve të fundit si në mediat e pavarura ruse ashtu edhe në ato perëndimore, ka shumë shkrime që i kontestojnë shifrat e viktimave nga COVID-19 në Rusia.

Po thuajse të gjithë e thonë që shifrat janë të manipuluara, pra numri i viktimave është shumë herë më i lartë sesa numri zyrtarë.

Si duket zvogëlimi i numrit të viktimave nga koronavirusi ka ndikuar që përqindja e viktimave nga radhët e mjekëve, të jetë shumë herë më e lartë se në shtetet që kanë numrin më të madh të viktimave nga koronavirusi.
 
Mediumi rus “Tvrain”, raporton se Ministria e shëndetësisë së Rusisë ka njoftuar se nga koronavirusi në Rusi, deri me tani kane vdekur 2837 persona. Në Rusi punëtoret shëndetësorë kanë krijuar në internet faqen, “Lista e kujtesës”, ku po i publikojnë emrat e mjekëve që kanë humbur jetën si pasoj e koronaviruasit.

Deri me tani kjo listë përmban emrat e  241 mjekëve dhe punëtorëve shëndetësorë. Nga ky numër deri me tani është arritur të konfirmohen 165 mjekë të vdekur, ndërsa është duke vazhduar konfirmimi edhe i 86 punëtorëve shëndetësorë.

Bazuar në numrin e konfirmuar prej 165 mjekëve të vdekur në raport me numrin e përgjithshëm të viktimave, i bije që në Rusi rreth 6% e viktimave janë mjekë. Në rast që do të llogariteshin 241 mjekë të vdekur përqindja do të shkonte tek 8.5%.

Kjo shifër në Rusi është shumë herë më e lartë se në shtetet që kanë të deklaruar numër më të madh të viktimave.

Në Iran përqindja e viktimave nga radhët e mjekëve shkon deri në 2% në raport me numrin e përgjithshëm të viktimave, në Itali përqindja shkon në 0.65%, në Britaninë e Madhe shkon në 0.53%, ndërsa në SHBA përqindja është më e ulëta dhe shkon deri në 0.48%.

Bazuar ne të dhënat e më sipërme, numri kaq i madh i viktimave nga radhët e mjekëve në Rusi, në raport me numrin e përgjithshëm të viktimave, mund të jetë si pasoj e zvogëlimit të numrit të përgjithshëm të viktimave nga COVID-19 dhe nga mungesa e pajisjeve mbrojtëse për stafin mjekësorë në Rusi.

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 Qershor 2020

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë ku raporton Drejtorit te AKI-së Kreshnik Gashi lidhur me gjendjen e sigurisë gjate periudhës se pandemisë dhe situatën aktuale. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 10:00)  

- Kuvendi i Kosovës mban seancë për votimin  për votimin e Qeverisë. (Kuvendi i Kosovës, ora 11:00) 
   
- Komiteti Olimpik i Kosovës nënshkruan kontratën për Bursën Olimpike Tokyo 2020 me mundësin, Egzon Shala. (Zyret e KOK-ut në Shtëpinë e Sportit, 13:00)