23 Tetor 2018

Kosova me vdekshmërinë më të madhe dhe jetëgjatësinë më të shkurtër në Evropë

Prishtinë, 30 maj - Komiteti për Shëndetësi dhe Grupi parlamentar i Vetëvendosje!-s mbajti sot tryezën “Gjendja e Shërbimit spitalor dhe klinik universitar – problemet dhe zgjidhjet" me profesionistë shëndetësorë të këtij sektori.

Nënkryetarja e Lëvizjes Vetëvendosje!, Fatmire Kollçaku Mullhaxha dhe drejtuesi i Komitetit për Shëndetësi prof. Jusuf Ulaj duke e hapur diskutimin folën për problemet e mëdha që ka SHSKU-në dhe nga diskutimi i përbashkët me mjekë e profesionistë e profesorë konkluduan në disa ccështje që mund ta adresojnë zgjidhjet për gjendjen alarmante.

Mjekë, farmacistë, dhe profesionistë të tjerë folën mbi gjendjen e rëndë të shëndetësisë në përgjithësi dhe problemet e mëdha me të cilat po ballafaqohet SHSKU-ja prej se ky shërbim ka filluar nga funksionimi.

Ata theksuan më së shumti politizimin e vet bordit të këtij institucioni, mungesën e mjeteve elementare për të zhvilluar trajtimin e pacientëve e deri te llogaridhënia minimale.

Mullhaxha ka theksuar se si pasojë e gjendjes së mjerueshme në të cilën gjendet shëndetësia, Kosova vazhdon të jetë vendi me vdekshmërinë më të madhe dhe jetëgjatësinë më të shkurtër në Evropë. Poashtu u theksua se vetëm 2.6% e GDP-së shkojnë për shëndetësi.

 Në tryezë u diskutua edhe për sigurimet shëndetësore që do të duhej të fillonin në janar të vitit 2014 si dhe për rastin skandaloz të spitalit privat brenda ambienteve të SHSKU-së.

Gjithashtu u theksua politizimi i Odës së Mjekëve dhe minimizimi i rolit të sistemit informativ shëndetësor nga minisitri aktual si dhe mosgatishmëria në kontinuitet të minsitrave të Shëndetësisë për të bërë transparente shpenzimet milionëshe dhe arsyet e zhagitjes së këtij projekti të filluar nga viti 2009. 

Nga diskutimet e profesionistëve të shëndetësisë, pjesëmarrës në këtë tryezë, në fund dolën disa konluzione të cilat Lëvizja Vetëvendosje! përmes Komitetit për Shëndetësi, deputetëve të saj në Kuvendin e Republikës së Kosovës dhe në komisionin për shëndetësi do t’i paraqesë në vazhdimësi si rrugë për të dalë nga gjendja jashtëzakonisht e keqe në të cilën ndodhet sektori i shëndetësisë.

Ndryshimi i ligjit për shëndetësi, duke e rishqyrtuar rolin e SHSKU-s dhe zbatimin e ligjit për sigurimet shëndetësore.
 
Depolitizimi dhe decentralizimi i shërbimeve shëndetësore

Përmirësimi i menaxhimit nëpër institucionet shëndetësore, duke e rritur transparencën dhe llogaridhënien

Planifikimi adekuat për specializimet dhe punësimet nëpër institucionet shëndetësore

Qartësimi i raportit të Spitalit të Prishtinës dhe QKU-s përmes ndarjes së shërbimeve terciare nga ato sekondare.

Funksionalizmi i shërbimeve primare

Si dhe, rregullimi i konfliktit të interesit të sektorëve publik dhe privat për të parandaluar rekrutimin dhe largimin e pacientëve nga spitalet publike duke i çuar në ato private.

Në këtë kuadër Grupi parlamentar do t’i ngrejë këto ccështje në Kuvendin e Kosovës dhe do të kërkojë përgjegjësi nga Qeveria për secilën prej temave të adresuara.

  

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 tetor 2018  - Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, pret në takim deputetin e Parlamentit të Gjermanisë, Peter Beyer. (Kabineti i Presidentit, ora 9:00 - vetëm pamje)

- Ministri i Mbrojtjes të Malit të Zi, Predrag Boshkoviç viziton Ministrinë për Forcën e Sigurisë të Kosovës. (Ministria për Forcën e Sigurisë të Kosovës në Prishtinë, ora 9:25)

- Misioni i OSBE-së organizon punëtori për gazetarët me titull mediat në gjykatore në Gjykatat Themelore. (Gjykata Themelore në Prizren, ora 9:30)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Punë të Brendshme, Siguri dhe Mbikëqyrjen e Forcës së Sigurisë së Kosovës në të cilën do të behët formimi i grupeve punuese për Projektligjin për Ministrinë e Mbrojtjes, Projektligjin për Forcën e Sigurisë së Kosovës dhe Projektligjin për Shërbimin në Forcën e Sigurisë së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 10:00)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi pret në takim zëvendës-ndihmës sekretarin e shtetit amerikan, Matthew Palmer.  (Kabineti i Presidentit, ora 10:00 - vetëm pamje)

- Me rastin e vizitës së zotit Peter Beyer, deputet në Bundestag, në Kosovë, Ambasada Gjermane organizon një takim me gazetarë. (Ambasada Gjermane, ora 10:00)

- Policia e Kosovës organizon hapjen e  fushatës së titulluar “Dhuna nuk arsyetohet”.  (Sheshi ”Zahir Pajaziti”, ora 10:00)

 - Mbahet mbledhja e Komisionit për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë në të cilën do të behët shqyrtimi i propozimit për mbështetjen e punës së AKI-së. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 10, ora 10:00)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon panelin e diskutimit me temë “Performanca e sistemit gjyqësor dhe prokurorial sipas këndvështrimit dhe vlerësimit të qytetarëve". (Hotel Swiss Diamond, ora 10:30)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës pret në takim zëvendës ndihmës Sekretarin e Shtetit Amerikan, Matthew Palmer. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 10:45)

- Ministri për Forcën e Sigurisë të Kosovës, Rrustem Berisha dhe Ministri i Mbrojtjes të Malit të Zi, Predrag Boshkoviç mbajnë konferencë për media. (Ndërtesa e Ministrisë se FSK-së, ora 10:50)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti, Industri dhe Zhvillim Rajonal në të cilën do të behët shqyrtimi i Propozim - vendimit të Qeverisë për kandidatet për kryesues të Bordit të ZRRE-së. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës mban konferencën për media në të cilën do të paraqiten rekomandimet e KDI-së, lidhur me të drejtat e punëtorëve në sektorin privat dhe rreziqet me të cilat përballen në vendin e punës. (Zyrat e KDI-së, ora 11:00)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, pret në takim Ministrin e Mbrojtjes të Malit të Zi,  Predrag Bošković. (Kabineti i Presidentit, ora 11:20 - vetëm pamje) 

- Qendra për Paqe dhe Tolerancë në përkrahje nga OSBE dhe në bashkëpunim me Komunën e Vitisë dhe me shkollat e mesme në këtë komunë organizon aktivitetin e pastrimit të Parkut të Qytetit në Viti. (Parku i Qytetit në Viti, ora 13:00)

 - Mbahet mbledhja e Komisionit për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit në të cilën do të behët shqyrtimi i kërkesave të Këshillit Gjyqësor të Kosovës dhe Këshillit Prokurorial të Kosovës lidhur me Projektligjin për Pagat dhe Zyrtarët Publik. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media. (Zyrët qendrore të Vetëvendosjes, ora 14:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në mbledhjen e Qeverisë së Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 14:00)

- Mbahet ceremonia e diplomimit të gjeneratës së parë të Shkollës së Lartë Profesionale - Cacttus Education. (Hotel Sirius, ora 15:00)