06 Gusht 2020

KOMF publikon Udhëzuesin për Ndërhyrjen në Fëmijërinë e Hershme

Prishtinë, 29 nëntor - Koalicioni i OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve – KOMF, ka mbajtur konferencën përmbyllëse të projektit “Zhvillimi i Ndërhyrjes në Fëmijërinë e Hershme në Kosovë”, ku ka publikuar Udhëzuesin për Ndërhyrjen në Fëmijërinë e Hershme. Ky projekt u financua nga Qeveria e Republikës së Bullgarisë dhe u menaxhua nga Ambasada e Republikës së Bullgarisë në Kosovë.

Në panel morën pjesë:  Donjeta Kelmendi, Drejtoreshë Ekzekutive e Koalicionit të OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve - KOMF, Labëri Luzha – Udhëheqëse e Divizionit për Edukim të Hershëm dhe Parashkollor, MASHT, Hana Zylfiu – Haziri, Qendra për Arsim e Kosovës – KEC.

Labëri Luzha nga MASHT, u shpreh se mirëpret Udhëzuesin për Ndërhyje në Fëmijërinë e Hershme, sidomos duke qenë se u publikua pikërisht në kohën kur MASHT është duke hartuar Ligjin për Fëmijërinë e Hershme.

Në anën tjetër, Hana Zylfiu - Haziri  nga KEC, prezantoi raportin e nevojave për fëmijërinë e hershme, i hartuar në kuadër të KOMF, me qëllim ngritjen e mëtejshme të kapaciteteve në fushën e fëmijërisë së hershme në Kosovë.

Donjeta Kelmendi nga KOMF, prezantoi udhëzuesin e punuar nga ekspertë ndërkombëtar të organizatës nga Bullgaria “Karin Dom” me praktika e modele të shteteve të tjera si dhe udhëzime se çfarë veprimesh duhet të ndërmarrë Kosova për të zhvilluar më tej ndërhyrjen në fëmijërinë e hershme.

Në këtë konferencë u theksua që është me rëndësi jetike rregullimi ligjor i shërbimeve të integruara për Ndërhyrjen në Fëmijërinë e Hershme.

Në mënyrë që të kemi shërbime të integruara, është shumë i rëndësishëm hartimi dhe miratimi i Ligjit për Ndërhyrjen në Fëmijërinë e Hershme dhe/ose përfshirja e shërbimeve në dokumentet normative të ministrisë udhëheqëse, si dhe ministrive që punojnë në partneritet. Poashtu u rekomandua që Qeveria e Republikës së Kosovës bashkë me komunat duhet të financojnë shërbimet për Ndërhyrjen në Fëmijërinë e Hershme.


Kalendari

Ngjarjet e datës 6 Gusht 2020 - Mbahet mbledhja e rregullt e Kuvendit të Komunës së Prizrenit. (Tek Shtëpia e Kulturës “Xhemajli Berisha”, ora 10:00)

- Ministri i Punëve të Brendshme Agim  Veliu, Ministri i Infrastrukturës Arban Abrashi dhe Ministri i Bujqësisë Besian Mustafa vizitojnë komunën e Istogut. (Zyra e Kryetarit të Istogut, ora 11:00)

- Lëvizja Vetëvendosje! mban konferencë për media. (Oborri i Kuvendit të Kosovës, ora 12:00)

- Nënshkruhet Memorandum Bashkëpunimi mes drejtorëve të organizatave ETEA dhe The Library Project Kosovo dhe drejtorëve të Drejtorive Komunale të Arsimit te Prishtinës, Gjilanit dhe Obiliqit. (Hapësirat Qendrës për Edukim dhe Kulturë "Libart", objekti i bibliotekës "Hivzi Sulejmani" në lagjen "Dardania", ora 14:00)