11 Korrik 2020

"Vetëvendosje” vendos të marrë pjesë në zgjedhjet e ardhshme

Prishtinë, 12 qershor - Drejtues të Lëvizjes “Vetëvendosje” kanë bërë të ditur se do të marrin pjesë në zgjedhjet e ardhshme parlamentare në Kosovë, por “Vetëvendosje” nuk do të shndërrohet në subjekt politik dhe se do të vazhdojë së funksionuari si lëvizje politike.

Kjo është bërë e ditur në një konferencë për media nga lideri i kësaj lëvizjeje Albin Kurti në një konferencë për media të shtunën në Prishtinë, me rastin e pesëvjetorit të themelimit të Lëvizjes “Vetëvendosje”

Albin Kurti ka deklaruar se "për pesë muaj me radhë kishim diskutim të brendshëm lidhur me pjesëmarrjen e Lëvizjes sonë në zgjedhje në të ardhmen. Nëpër të gjitha instancat dhe qendrat e Vetëndosje!-s janë paraqitur përparësitë dhe mangësitë, dobitë dhe dëmet e pjesëmarrjes, përkatësisht mospjesëmarrjes, në zgjedhje. Janë debatuar argumentet dhe kundërargumentet për një kohë kaq të gjatë në mënyrë që vendimi ynë të jetë sa më cilësor". 

Ai ka thënë se kai vendosur, në  parim, për pjesëmarrje në zgjedhje në të ardhmen. Lëvizja Vetëndosje! sipas tij nuk merr pjesë në zgjedhjet e vitit të ardhshëm vetëm nëse rrethanat në Kosovë cilësisht ndryshojnë shumë duke u bërë të jashtëzakonshme e krejtësisht të tjera.     

"Ky ndryshim i strategjisë sonë nuk është zëvendësim i mënyrave të veprimit por shtim i tyre. Përmbajtja e strategjisë po rritet. Ky është një mjet më shumë për konceptin dhe qëllimin e njëjtë. Demonstratave, aksioneve protestuese e tubimeve publike po ua shtojmë pjesëmarrjen në zgjedhje. Vullneti i popullit është më i madh se çfarëdo parlamenti e qeverie, porse ai duhet t’i marrë e përfshijë edhe ato. Në Kosovë, vullneti i veçantë po ngadhënjen mbi vullnetin e përgjithshëm pikërisht për shkak se vullneti i veçantë i ka marrur në dorë institucionet e shtetit. Kjo doemos duhet të ndryshojë", ka thënë ai. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 11 Korrik 2020

- Në Ditën Botërore të Popullsisë, organizata SIT, organizon aktivitetin ku do të prezantojë statistikat e rasteve të raportimit të dhunës në Kosovë gjatë pandemisë COVID-19. (Sheshi "Zahir Pajaziti" në Prishtinë, ora 9:00)

 - Aktivistë të shoqërisë civile organizojnë aksionin simbolik për të kërkuar drejtësi për Kujtimin pasi qe po bëhen 1 vit prej kur 11 vjeçari nga Fushë Kosova, u përdhunua e u vra.  (Përpara Këshillit Prokurorial të Kosovës në Prishtinë, ora 11:00)

- SENSE Qendra për Drejtësi Tranzicionale në bashkëpunim me Fondin për të Drejtën Humanitare Kosovë organizojnë transmetimin live të ceremonisë komemorative në Srebrenicë. (Qendra Kulturore Informative Boshnjake - Rr. Agim Ramadani, nr. 375 - Aktash, ora 12:00)

- Me rastin e 25 vjetorit të gjenocidit në Srebrenicë mbahet ligjëratë "25 vjet pas gjenocidit në Srebrenicë" me ligjërues Akademik Ferid Muhić Moderator dhe bashkëbisedues Bekim Blakaj - Drejtor Ekzekutiv i Fondit për të Drejtën Humanitare në Kosovë. (Livestream në Facebook - Humanitarian Law Center, ora 15:00)

- SENSE Qendra për Drejtësi Tranzicionale në bashkëpunim me Fondin për të Drejtën Humanitare Kosovë organizojnë shfaqjen e ekspozitës multimediale “Gjenocidi në tetë akte”. (Sheshi Skënderbeu, ora 17:30)

- - Me rastin e 25 vjetorit të gjenocidit në Srebrenicë bahet aksion simbolik: Ndezje e qirinjëve para Teatrit Kombëtar të Kosovës. (Para Teatrit Kombëtar të Kosovës, ora 20:00)