24 Tetor 2021

The Balkan Forum diskuton regjimet e vizave në zonën Shengen

Prishtinë, 20 shtator - The Balkan Forum do të organizojë sot konferencën me temë “Jo regjimit të vizave: Koha për të vendosur qytetarët në rend të parë”.

Konferenca është e organizuar në dy panele 'Liberalizimi i vizave: Motivim i sinqertë ose letër e vdekur?' dhe 'Të rinjtë dhe lëvizja përtej kufijve'.

Regjimet ekzistuese të vizave brenda rajonit dhe në të gjithë zonën Shengen sipas The Balkan Forum kanë thyer lidhjet familjare, duke penguar shkëmbimin studentor dhe akademik, duke dëmtuar bizneset dhe duke parandaluar bashkëpunimin rajonal.

Liberalizimi i vizave duke përfituar nga pesë vendet e Ballkanit Perëndimor që nga viti 2009 ishte nxitja më e madhe për zhvillimin ekonomik të rajonit.

Pas futjes së liberalizimit të vizave për Ballkanin Perëndimor, tregtia e rajonit me BE -në u rrit gati dy herë e gjysmë.

Sidoqoftë, qytetarët e Kosovës mbeten të vetmit në rajon që kanë nevojë për vizë për të udhëtuar në zonën Shengen, pavarësisht faktit se në vitin 2018, Komisioni Evropian konfirmoi që Kosova kishte përmbushur të gjitha standardet e hartës së liberalizimit të vizave.

Në të njëjtën kohë, lëvizja e qytetarëve të Ballkanit Perëndimor brenda saj vazhdon të jetë sfiduese për shkak të kufizimeve të pasaportave, si në rastin e udhëtimit midis Kosovës dhe Serbisë, si dhe midis Bosnjës dhe Hercegovinës dhe Kosovës.

Kufizime të tilla brenda rajonit dhe në të gjithë zonën Shengen janë provuar si pengesa të rëndësishme për lirinë e lëvizjes së njerëzve që duhet të zgjidhen urgjentisht në mënyrë që qytetarët e zakonshëm të mund të bashkëpunojnë, zhvillohen dhe përparojnë.

Konferenca është një vazhdim i përpjekjeve kolektive që synojnë adresimin e pengesave serioze në Lirinë e Lëvizjes së njerëzve në Ballkanin Perëndimor dhe në zonën Shengen.

Disa nga folësit përfshijnë: Vlora Citaku, Dukagjin Gorani, Gerlad Knaus, Sabina Cudic, Viola Von Cramon-Taubadel, Andjela Micanovic, Blazhen Maleksi, Egzona Bokshi dhe Ivan Djuric.

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 Tetor 2021

- Komisioni i Pavarur i Mediave në bashkëpunim me Departamentin e Gazetarisë të UP-së, me rastin fillimit të javës globale për edukimin mbi median dhe informacionin, organizojnë tryezë diskutimi me temën: “Edukimi Medial - Përmbajtjet e papërshtatshme për fëmijë”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Nën patronatin e Kryeprokurorit të Shtetit, Aleksandër Lumezi do të mbahet “Java për të Drejtat e Viktimave të Krimit”, me moton “Së bashku në mbrojtje të viktimave të krimit”. (Hotelin Emerald, ora 10:00)

- GLPS mban tryezë diskutimit me temë “Meritokracia në shërbimin e jashtëm të Kosovës: një sërë rekomandimesh që duhet marrë parasysh”. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:30)

- Punëtorët e Lotarisë së  Kosovës mbajnë protestë në të cilën do të kërkohet miratimi i ligjit për Lotarinë e Kosovës. (Para ndërtesës së Qeverisë, ora 11:00)

- Mbahet konferencë për media lidhur me Festivalin e 12 -të i Filmit të Shkurtër Ballkani Përtej Kufijve. (Kino Armata, ora 12:45)

- Oda e Hotelerisë dhe Turizmit të Kosovës  do të mbajnë tubim për të diskutuar masat e reja. (Golden Imperial, ora 19:00)