20 Janar 2021

Projektligji për Qytetin e Prishtinës kthehet në ripunim

Prishtinë, 25 tetor – Komisioni për Afministrat Publike i Kuvendit të Kosovës ka vendosur ta kthej edhe një herë në ripërpunim projektligjin për Prishtinën për shkak të disa pikave që bien ndesh edhe me Kushtetutën e Kosovës.

Pa disa mbledhjeve, dëgjimit publik dhe një takimi me përfaqësuesit e komunave që kufizohen me Prishtinën, anëtarët e komisionit sërish  shfaqën dilema rreth asaj se a duhet të qëndrojë dispozita në këtë Projektligj, sipas së cilës kufijtë e qytetit të Prishtinës përputhen me kufijtë komunalë të Komunës së Prishtinës, apo Projektligji nënkupton vetëm qytetin e Prishtinës, do të thotë pa zonat rurale.

Në prani edhe të ekspertëve nga fusha e legjislacionit, u tha se  disa kundërshti në kuadër të këtij projektligji, bien ndesh  edhe me Kushtetutën e Kosovës dhe Ligjin për Qeverisje Lokale.

Gjatë debatit shtrohej pyetja: a dëshirohet ligj për Qytetin e Prishtinës, apo ligj për Komunën e Prishtinës. Ndonjë çështje tjetër, si çështja e shkallës së grantit për qytetin e Prishtinës, nuk ishte diskutabile, por pa zgjidhjen e këtyre dilemave, ata nuk e shihnin të udhës të vazhdojnë me shqyrtimin  dhe amendamentimin e projektligjit.

Në këtë situatë, anëtarët e komisionit njëzëri vendosën që ky projektligj t’ i kthehet në ripunim sponzoruesit të projektligjit, përkatësisht Ministrisë së Administrimit të Pushtetit Lokal.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 Dhjetor 2020

- Mbahet seanca e parë gjyqësore me rastin e padisë për diskriminim të qytetarit me aftësi të kufizuar, Faruk Kukaj ndaj komunës së Prishtinës. (Gjykata Themelore e Prishtinës, ora 9:00)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka dhe drejtoresha e Drejtorisë Komunale të Arsimit, Xhemile Thaçi Vezgishi, do të bëjnë përurimin e sallës së edukatës fizike në shkollën “Dy Dëshmorët e Zhurit”. (Fshati Zhur, ora 10:00 - nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 9:20)

- Mbahet seanca gjyqësore ndaj të pandehurit Brahim Krusha për Keqpërdorimi seksual te personave nen moshën 16 vjeçare. (Gjykata Themelore në Ferizaj, Salla nr.II, ora 9:30)

- Shoqata "Miqtë e Amerikës" organizon me moton "E para SHBA-ja" ku do të festohet inaugurimi i Presidentit të 59 të SHBA-ve Joe Biden dhe zëvëndes Presidentës Kamala Harris. (Restauranti "Liburnia" në Prishtinë, ora 12:00)   

- Mbahet seanca gjyqësore ndaj të pandehurit Albert Ramadni për çështjen penale të vrasjes së rëndë. (Gjykata Themelore në Ferizaj, ora 9:30)

- Mbahet seanca për rastin e ish-drejtorit të Policisë, Rashit Qalaj. (Gjykata Themelore në Pallatinë e Drejtësisë, 13:30)

- Kryeministri në detyrë, Avdullah Hoti, viziton Qendrën Rekreative Sportive në Brezovicë. (Brezovicë, ora 14:00)

- Kryeministri në detyrë, Avdullah Hoti, takon bizneset e udhëhequra nga gratë në Komunën e Shtërpcës. (Hoteli “THE ROCK”, Shtërpcë, ora 16:00)