17 Janar 2019

Planifikimi i qëndrueshëm shmang copëzimin e politikave dhe buxheteve

Prishtinë, 4 maj - Në kuadër të projektit ‘Një përpjekje drejt një qeverisje lokale të qëndrueshme dhe funksionale’, Instituti KLGI në bashkëpunim me Zyrën e Koordinatorit Nacional për Reforma Shtetërore në Qeverinë e Kosovës mbajtën punëtorinë me temën “Ngritja e Aftësive të Shërbyesve Civilë në Zbatimin Korrekt të Politikave Strategjike”.

Punëtoria pati për synim ngritjen e aftësive të shërbyesve civilë në nivel qendror dhe lokal në zbatimin korrekt të politikave strategjike. Lidhur me reformat që ndërlidhen me administratën, planifikimin e politikave dhe hartimin e strategjive prezantuan z. Besnik Muçaj – u.d. Drejtor Ekzekutiv i Institutit KLGI, z. Besnik Tahiri – Koordinator Nacional për Reforma Shtetërore, Venhar Nushi – Zyrtar i Lartë për Planifikim të Politikave në Qeveri dhe Arben Krasniqi – Drejtor i Sekretariatit Koordinues të Qeverisë.

Koordinatori Nacional për Reforma Shtetërore, Besnik Tahiri, foli për pakon e Ligjeve për reformën në administratën publike që përfshin Ligjin për Funksionimin e Administratës Publike, Ligjin për Shërbyes Civilë dhe Ligjin për Paga. Sa i përket Ligjit të Pagave, u theksua mos-harmoni serioz në mes të funksionit publik/organizimit funksional dhe pagave. Ndërkaq, lidhur me Ligjin për Shërbyesit Civilë, theks u vendos mbi kthimin e meritokracisë në konkurs, gjë e cila do të ndikonte në kthimin e shpresës tek të rinjtë.

Zyrtari për Planifikimin e Politikave, Venhar Nushi, prezantoi rreth hartimit, monitorimit dhe mbikëqyrjes së strategjive që hartohen. Nushi konkludoi se është tejet e rëndësishme që dokumentet planifikuese të jenë në përputhshmëri të plotë me prioritetet strategjike. Megjithëse ka strategji dhe plane të mira të zbatimit, sfidë mbetet çalimi në implementimin dhe monitorimin e këtyre planeve.

Ndërkaq, z. Besnik Muçaj – u.d. Drejtor Ekzekutiv i Institutit KLGI, tha se gjendja aktuale e hartimit të strategjive qëndron më keq në nivelin lokal. Lidhur me planifikimin e qëndrueshëm në komuna në raport me performancën, del se vetëm 28 % nga komunat performojnë mirë në këtë fushë. Andaj, në këtë aspekt, edhe qeveria ka rol krucial në fuqizimin e nivelit lokal përmes planifikimit strategjik. Në shumicën prej dokumenteve strategjike që i ka analizuar Instituti KLGI, ato më tepër i ngjajnë një liste dëshirash se sa projektimeve reale dhe zhvillimore.

Në anën tjetër, Drejtori i Sekretariatit Koordinues të Qeverisë, Arben Krasniqi, në prezantimin e tij theksoi se kur nuk ka planifikim të mirë, atëherë nuk kas as raportim dhe zbatim të mirë. Për më tepër, në gjetjen e zgjidhjeve dhe rregullimin e problemeve që ndërlidhen me këto fusha është e rëndësisë së veçantë që të ketë vlerësim dhe analiza paraprake, njëherësh konsultim publik. Po ashtu, u theksua se deri më tani, në shumë raste kemi mbi-rregullim, gjë e cila shpesh herë shkakton fragmentim të politikave dhe shpenzimeve.

Duke parë nevojën dhe kontekstin, ishte dakordim i përbashkët që të organizohet një punëtori/ trajnim i strukturuar, specifikisht për hartimin e strategjive dhe rregullativave, në mënyrë që komunat të avancojnë në këtë aspekt.

Ky grant është financuar nga projekti Promovimi i Shoqërisë Demokratike (DSP) – i financuar nga Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC) dhe Ministria e Punëve të Jashtme e Danimarkës (DANIDA) dhe menaxhuar nga Fondacioni Kosovar për Shoqëri Civile (KCSF). /InfoKomuna/

Kalendari

Ngjarjet e datës 17 janar 2019 - Kryeministri Ramush Haradinaj bën homazhe te Shtatorja e Gjergj Kastriotit Skënderbeut, me rastin e 550 vjetorit të vdekjes. (Shtatorja e heroit Gjergj Kastrioti Skënderbeu, Prishtinë, ora 9:00)

- Kryetari i Sindikates së Bashkuar të Arsimit, Shkencës, Rrahman Jasharaj do t'i vizatoj grevistët e komunës së Malishevës. (Gjimnazi “Hamdi Berisha” në Malishevë, ora 9:15)

- Ministri i Financave Bedri Hamza dhe udhëheqësi i Divizionit për Slloveninë, Kroacinë, dhe Ballkanin Perëndimor në Bankën Evropiane për Investime Matteo Rivellini nënshkruaj Marrëveshje Grant për Mbështetje të Projektit për Ndërtimin e Autostradës Kijevë-Zahaq. (Ndërtesa e  Qeverisë, kati 11, ora 9:30)

- Kryetari i Sindikates së Bashkuar të Arsimit, Shkencës, Rrahman Jasharaj do t'i vizatoj grevistët në çerdhen e komunës së Malishevës. (Objekti i çerdhes në Malishevë, ora 9:45)
 
- Kryeministri Ramush Haradinaj zhvillon takim pune me përfaqësuesit e Odës Ekonomike Gjermane. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Misioni i OSBE-së do të publikojë raportin mbi gjendjen e strehimoreve për viktimat e dhunës në familje në Kosovë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:15)

- Kryetari i Sindikates së Bashkuar të Arsimit, Shkencës, Rrahman Jasharaj do t'i vizatoj grevistët e shkollës fillore “Ganimete Tërbeshi” në Astrazub të komunës së Malishevës. (Astrazub, ora 10:40)

- Administrata Tatimore e Kosovës nesër do të shënoj 19 vjetorit të themelimit të saj. (Qendra e Shërbimit të Tatimpaguesve, ish-ndërtesa e Gërmisë, ora 11:00)

- Mbahet takimi i përbashkët në mes kryetarit të Komunës së Gjilanit Lutfi Haziri dhe Kryeshefit Ekzekutiv të KRU"Hidromorava" Muhamet Suliqi, du do të zyrtarizohet Njësitit për Implementimin e Projektit - Impiantit dhe Kolektorëve  për ujëra të zeza. (Zyra e Kryetarit Haziri, ora 11:00)
 
- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në shënimin e 19-vjetorit të themelimit të Administratës Tatimore të Kosovës. (Qendra e Shërbimit të Tatimpaguese, ish ndërtesa e Gërmisë, ora 11:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi, do të bëjë hapjen zyrtare të Zyrës për programin “Evropa Kreative Kosovë”. (Biblioteka Kombëtare të Kosovës “Pjetër Bogdani”, ora 11:00)

- Nën organizimin e Grupit Parlamentar të LDK-së dhe Kryetarit të Komunës së Pejës Gazmend Muhaxherit në 17 vjetorin e vrasjes, organizohen homazhe në nderim të jetës dhe veprës së ish-deputetit të Republikës së Kosovës, Komandantit të Shtabit Rajonal Rugova, Heroit Smajl Hajdaraj. (Tek varrezat e fshatit Zahaq të Pejës, ora 12:00)

- Në 37 vjetorin vrasjes së heronjve të kombit Jusuf e Bardhosh Gërvalla, Grupi Parlamentar i LDK-së, në nderim të jetës dhe veprës së tyre do të vendos kurora lulesh tek varrezat e heronjve. (Fshati Dubovik në Deçan, ora 12:30) 

- Kryeministri Ramush Haradinaj pret në takim Komisionerin Evropian për Politika të Fqinjësisë dhe Negociata të Zgjerimit, Johannes Hahn. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 16:45 - vetëm pamje)
 
- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në ceremoninë e organizuar me rastin e përmbylljes së aktiviteteve në 550 vjetorin e Vitit Mbarëkombëtar të Skënderbeut. (Sheshi 21, ora 18:00)

- Dega e LDK-së në Pejë do të bëjë ndezjen e qirinjve në vendin e vrasjes te ish-deputetit të Republikës së Kosovës, Komandantit të Shtabit Rajonal Rugova, Heroit Smajl Hajdaraj. (Lagja “Fidanishte” në Pej, ora 19:50)