11 Korrik 2020

Mitrovicë, nesër mbahen zgjedhjet serbe, thirrje për bojkot

Mitrovicë, 29 maj - Në komunën e Mitrovicës pritet të mbahen të dielën zgjedhjet serbe, zgjedhje të cilat janë cilësuar të jashtëligjshme nga autoritetet e Kosovës.

Përfaqësues të qeverisë së Kosovës dhe Zyrës civile ndërkombëtare, thonë se zgjedhjet lokale serbe në veri të Mitrovicës, të organizuara nga Serbia ditën e diel, janë të kundërligjshme dhe se rezultatet e tyre nuk do të njihen, ndërkohë që u kanë kërkuar që të bashkëpunojnë me qeverinë e Kosovës.

Zëvendëskryeministri i Kosovës, Hajredin Kuci, thotë se me organizimin e zgjedhjeve në veri të Mitrovicës, Serbia sa po thellon hendekun në raportet Kosovë-Serbi dhe po rëndon pozitën e pakicës serbe në Kosovë. "Ju e dini që ne kemi pranuar dhe kemi bërë kompromise në kuptimin e decentralizimit, me krijimin e komunave të reja në pjesë të tjera të Kosovës dhe kjo ka pasur dy qëllime. Qëllimi i parë ishte që tu jepet e drejta etnike qytetarëve serbë dhe ata ta ndjejnë vetën pjesë të pushtetit dhe shtetit të Kosovës.

Dhe e dyta, kemi bërë kompromis me qëllim të shtrirjes së autoritetit në veri të Kosovës. Kjo e dyta nuk po ndodh. Pra qëndrimi i qeverisë së Kosovës është së zgjedhjet lokale serbe në veri të Mitrovicës, nuk kanë fuqi juridike dhe nuk kanë legjitimitet demokratik dhe nuk do të jenë partner as të vendorëve e as të ndërkombëtarëve," thotë Kuci, transmeton DW.

Ndërkohë, zyra civile ndërkombëtare, nëpërmes një letre elektronike i tha DW-së, se të vetmet zgjedhje legjitime në veri të Mitrovicës cilësohen ato që organizohen nga institucionet e Kosovës. Zëdhënësi i kësaj zyreje, Kai Muller Berner, thotë se:

"Në partneritet me qeverinë e Kosovës, ne jemi duke vazhduar përgatitjet për komunën e re të Mitrovicës së Veriut që do t`iu mundësojë qytetarëve të saj ndikim të vërtetë mbi çështjet që i preokupojnë më shumë, dhe e tërë kjo e bazuar në një sistem me standardet më të larta ndërkombëtare. Ekipi Përgatitor Komunal vazhdon të punojë në detyrat e tij për përgatitjen e komunës së re të Mitrovicës së Veriut. Ato janë të vetmet zgjedhje legjitime për atë komunë," thotë zëdhënësi Kai Muller Berner.      

Kalendari

Ngjarjet e datës 11 Korrik 2020

- Në Ditën Botërore të Popullsisë, organizata SIT, organizon aktivitetin ku do të prezantojë statistikat e rasteve të raportimit të dhunës në Kosovë gjatë pandemisë COVID-19. (Sheshi "Zahir Pajaziti" në Prishtinë, ora 9:00)

 - Aktivistë të shoqërisë civile organizojnë aksionin simbolik për të kërkuar drejtësi për Kujtimin pasi qe po bëhen 1 vit prej kur 11 vjeçari nga Fushë Kosova, u përdhunua e u vra.  (Përpara Këshillit Prokurorial të Kosovës në Prishtinë, ora 11:00)

- SENSE Qendra për Drejtësi Tranzicionale në bashkëpunim me Fondin për të Drejtën Humanitare Kosovë organizojnë transmetimin live të ceremonisë komemorative në Srebrenicë. (Qendra Kulturore Informative Boshnjake - Rr. Agim Ramadani, nr. 375 - Aktash, ora 12:00)

- Me rastin e 25 vjetorit të gjenocidit në Srebrenicë mbahet ligjëratë "25 vjet pas gjenocidit në Srebrenicë" me ligjërues Akademik Ferid Muhić Moderator dhe bashkëbisedues Bekim Blakaj - Drejtor Ekzekutiv i Fondit për të Drejtën Humanitare në Kosovë. (Livestream në Facebook - Humanitarian Law Center, ora 15:00)

- SENSE Qendra për Drejtësi Tranzicionale në bashkëpunim me Fondin për të Drejtën Humanitare Kosovë organizojnë shfaqjen e ekspozitës multimediale “Gjenocidi në tetë akte”. (Sheshi Skënderbeu, ora 17:30)

- - Me rastin e 25 vjetorit të gjenocidit në Srebrenicë bahet aksion simbolik: Ndezje e qirinjëve para Teatrit Kombëtar të Kosovës. (Para Teatrit Kombëtar të Kosovës, ora 20:00)