20 Qershor 2019

Kuvendit jo efektiv dhe me shumë dështime gjatë 2018

Prishtinë, 22 mars - Kuvendi i Kosovës ndonëse ka përmirësuar parametrat e përmbushjes së agjendës legjislative,  mungesa e kuorumit, mbikëqyrja shumë e ulët e zbatimit të ligjeve, regresi në transparencën financiare, numri i ulët i dëgjimeve publike, dhe organizimi jo i mirëfilltë i punës janë disa nga mangësitë evidente që kanë përcjellë punën e tij gjatë vitit të kaluar.

Këto të gjetura u bënë të ditura sot, gjatë prezantimit të Raportit të monitorimit të punës së Kuvendit për 2018, të publikuar nga Instituti Demokratik i Kosovës (KDI), në një diskutim me deputetët e Kuvendit të Kosovës: Armend Zemaj (LDK), Elmi Reçica (PDK), Albulena Haxhiu (LVV), Besa Baftiu (PSD), Bilall Sherifi (NISMA) si dhe përfaqësues të institucioneve dhe shoqërisë civile.

Me këtë rast Agnesa Haxhiu nga KDI ka bërë të ditur se 42 seanca të Kuvendit dhe 437 mbledhje të komisioneve parlamentare i kanë mundësuar organit më të lartë ligjvënës, që për herë të parë në shumë vite të shihet si më produktiv në përmbushjen e agjendës legjislative, nga 36% sa ishte në vitin 2015/2016 në 42% në 2018.

Sidoqoftë, 75 ligjet e miratuara dhe 16 nisma ligjore nga vetë Kuvendi nuk kanë mundur t’i kamuflojnë problemet bazike me të cilat është përballur ky institucion.

“Mungesa e kuorumit ka qenë pengesë serioze në marrjen e vendimeve në seanca. Kështu shumë pika të papërfunduara të rendit të ditës nga seanca të ndryshme janë grumbulluar dhe vendosur në agjendën e një seance të vetme, fenomen ky që është përsëritur vazhdimisht përgjatë vitit”, ka shpjeguar ajo gjatë prezantimit të këtij raporti.

Haxhiu ka theksuar se miratimi i ligjeve është përcjellë shpeshherë me shkelje të Rregullores së Punës së Kuvendit. “Edhe pse Rregullorja përcakton se amendamentet votohen si të veçanta, në raste të shpeshta ato janë votuar në grup. Po ashtu, Kuvendi edhe këtë vit ka vazhduar me praktikën e shqyrtimit të projektligjeve në procedurë të përshpejtuar”, ka plotësuar Haxhiu.

Gjatë 2018, ka thënë se është vërejtur një shpërputhje e theksuar midis miratimit të ligjeve dhe mbikëqyrjes së zbatimit të tyre. Për një vit të tërë, Kuvendi ka nxjerrë vetëm një raport që flet për zbatimin e një ligji dhe ka organizuar vetëm 23 dëgjime publike.

Mbikëqyrja ndaj ekzekutivit në seanca ishte më e dukshme për publikun. Në 275 pyetjet parlamentare që u parashtruan nga deputetët, kabineti qeveritar u përgjigj në 61% e tyre.

“Transparenca në qeverisjen e brendshme të Kuvendit, sidomos në aspektin financiar ka pësuar regres nga vitet paraprake. Nga një institucion shembull për transparencë financiare, Kuvendi është bërë shembull i praktikimit të vonesave në publikimin e raporteve tremujore financiare. Raporti tremujor i fundit i publikuar është ai për periudhën korrik-shtator 2018, dhe tregon për 300 udhëtime jashtë vendit me një kosto prej 239,039.65  €”, shtoi Haxhiu.

Ky raport rekomandon që Kuvendi duhet të angazhohet me shumë seriozitet në monitorimin e zbatimit të ligjeve dhe mbikëqyrjen sistematike të qeverisë dhe gjithashtu  të jetë shembull për të gjitha institucionet tjera sa i përket transparencës financiare.

Çështja e numrit të ulët të dëgjimeve publike duhet të adresohet dhe përmirësohet,  në mënyrë që qytetarëve dhe grupeve të interesit t’iu mundësohet dhënia e kontributit dhe pronësia në procesin ligjbërës. Kjo do ta mundësonte edhe një zbatueshmëri më të mirë të ligjeve në praktikë.

Raporti rekomandon që Kuvendi do të duhej të bashkërendonte me Qeverinë në hartimin e agjendës legjislative, në mënyrë që ajo të mos jetë shumë ambicioze dhe përtej kapaciteteve të të dyja institucioneve.

Edhe çështja e mungesave të deputetëve do të duhej të rregullohej përmes Rregullores së re të Kuvendit, e cila nuk parasheh ndonjë masë ndëshkuese për deputetët të cilët nuk marrin pjesë në punimet e Kuvendit, dhe u ofron mundësinë e mospjesëmarrjes në punë për gjashtë muaj me radhë.

Ndërkaq deputetët pjesëmarrës në këtë diskutim theksuan domosdoshmërinë që gjetjet dhe rekomandimet e këtij raporti të adresohen nga Kuvendi e posaçërisht çështja e mbarëvajtjes dhe organizimit të mirëfilltë të punës dhe ngritjes së transparencës financiare.

Raportin së bashku me gjetjet dhe rekomandimet e plota mund ta shkarkoni këtu.

Ky takim është realizuar në kuadër të projektit “Rritja e pjesëmarrjes, transparencës dhe llogaridhënies në Kosovë”  i financuar nga Fondi për Demokraci i Kombeve të Bashkuara (UNDEF).
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 qershor 2019 - Organizata Inject- Iniciativa për Drejtësi dhe Barazi organizojn konferencën “Trajtimi Institucional i Rasteve të Dhunës në Familje”. (Hotel Emerald, ora 9:30)

- Open Data Kosovo organizon panelin e diskutimit me temën “Hapja e të Dhënave të Bizneseve dhe Kontributi i tyre në Zhvillimin Ekonomik të Kosovës”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Universiteti ''Kadri Zeka'' në Gjilan në bashkëpunim me Oden e Avokatëve të Kosovës dhe aktivitetin e USAID-it Drejtësia Vlen, do të organizojë Orët për Ndihmë Juridike pa Pagesë, ku do të ofrohen shërbime juridike pa pagesë për qytetarët me nevojë. (Universiteti ''Kadri Zeka'', ora 10:00)

- Ministria e Punëve të Brendshme së bashku me Agjencinë e Kosovës për Forenzikë do të organizojë ceremoninë e pranimit të certifikatës së Ri-akreditimit të laborantëve. (Ambientet e Agjencisë së Kosovës për Forenzikë, ora 10:30)

- Anëtarët e Komisionit për Mbikëqyrje të Financave Publike, Avdullah Hoti dhe Driton Selmanaj nga Grupi Parlamentar i LDK-së mbajn konferencë për media. (Ndërtesa e Kuvendit, para sallës C301.  ora 10:30)

- Ministri i Inovacionit dhe Ndërmarrësisë, Besim Beqaj, do të mbajë konferencë për media. (Objekti i Ministrisë së Punëve të Jashtme, ora 11:00)

- Fushata për Zhvillimin e Qëndrueshëm Ekonomik në Kosovë bën shpalljen e finalistëve dhe fituesit të konkursit "Tregojeni mendjen tuaj afariste". (Shtëpia e Evropës, ora 11:00)

- Federata Sindikate e Telekomit të Kosovës mban konferencë për media lidhur me qendrimet rreth kontrates se Z-Mobile dhe hapave qe do të nderrmiren diteve në vijim. (Objekti Qendror i PTK-së në Dardani, ora 11:00)

- Mbahet seanca solemne me rastin e 20 Qershorit  Ditës së Çlirimit të Istogut. (Salla e Kuvendit Komunal, ora 11:00)

- Drejtori i Arsimit i Komunës së Gjilanit, Nazim Gagica mban konferencë për media për 5 mujorin e punës dhe planifikimin për tre-mujorin e ardhshëm. (Zyra e kryetarit të Komunës së Gjilanit, ora 11:00)

- Partia Socialdemokrate mban konferencë për media. (Zyrët qendrore në lagjen Arbëria, ora 11:30)

- Kryeministri Ramush Haradinaj pret në takim themeluesin e shoqatës bamirëse, “Jetimat e Ballkanit”, Halil Kastrati. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 12:00)

- Me rastin e 20 Qershorit  Ditës së Çlirimit të Istogut bëhën homazhe dhe vendosje kurora lulesh tek Lapidari i Dëshmorëve në Istog. (Qendra e qytetit në Istog, ora 12:00)

- Mbahet ceremonia e përurimit të projektit të Adresave, ku do të marrin pjesë Kryetari i Komunës së Klinë, Prof. Dr. Zenun Elezaj, Ambasadori Norvegjez në Kosovë, Per Strand Sjaastad, zv. Ministri i Ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Gjergj Beka dhe Avni Ahmeti, Kryeshefi Ekzekutiv i Agjencisë Kadastrale  të Kosovës dhe qytetarë Klinas. (Oborri i Komunës së Klinës, ora 13:45)

- Ambasadori amerikan Philip Kosnett do të jetë prezent në përurimin e punëtorisë kreative të tipit “makerspace” në Komunën e Gjilanit, të financuar nga USAID-i. (Shkolla Xhavit Ahmeti në Gjilan, ora 14:15)

- Bëhet përurimi i qendrës së tretë të qëndrimit ditor për të moshuarit. (Lagjja Pejton, përballë Katedrales "Nëna Terezë", ora 15:00)

- Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës do të mbajë tryezën e radhës me temën “Roli i medieve në raportimin e problemeve ndëretnike”. (Hotel Sirius, ora 16:30)

- Aksion për Nëna dhe Fëmijë do të bëj lansimin e Librit 'Ditari i Nënës' udhërrëfyesi për hapat e prindërimit, libër ky i shkruar nga Albiona Beselica Beha. (Libraria Dukagjini në sheshin Nënë Terezë, ora 17:00)

- Me rastin e 20 Qershorit  Ditës së Çlirimit të Istogut mbahet turniri në futboll të madh ku do të marrin pjesë ekipet nga komuna e Istogut, Klinës ,Deçanit dhe Pejës. (Fshati Banjë, ora 17:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj viziton komunitetin egjiptian në Fushë Kosovë, në kuadër të Javës së Egjiptianëve. (Amfiteatri përballë komunës së vjetër në Fushë Kosovë, ora 18:00)

- Me rastin e 20 Qershorit  Ditës së Çlirimit të Istogut mbahet programi festiv me këngë e valle. (Shtëpia e Kulturës në Istog, ora 18:00)

- Qendra Kinematografike e Kosovës në bashkëpunim me Komunën e Prishtinës dhe Kino Armatën për nder të njëzet vjetorit të çlirimit të qytetit të Prishtinës organizon Javën e Filmit me shfaqjen e filmave "Tisa" nga Valter Lucaj dhe "Përtej Rrugës" nga Yll Çitaku. (Kino Armata, ora 20:00)