11 Korrik 2020

AKR, shpreh shqetësimin për raportin e SHBA-se për Kosovën

Prishtinë, 14 qershor - Aleanca Kosova e Re, shpreh thellësisht shqetësimin e saj, lidhur me përmbajtjen e raportit të Departamentit Amerikan të Shtetit, ku Kosova vlerësohet si burim, transit dhe vend i destinimit për femra dhe fëmijë, të cilët janë subjekt i trafikimit të personave, në mënyrë specifike i prostitucionit të detyrueshëm dhe i fëmijëve, që detyrohen të kërkojnë lëmoshë.

Kjo gjendje që pasqyrohet përmes këtij raporti, për AKR-në është një betejë tjetër e humbur nga Institucionet vendore, nga Qeveria e Kosovës dhe nga Organet e Drejtësisë, duke e nxjerrë Kosovën si vend ku zhvillohen këto dukuri thellësisht të dëmshme dhe të rrezikshme për shoqërinë kosovare, për zhvillimin dhe integrimin e vendit, duke dëmtuar thellësisht imazhin e Shtetit të Pavarur të Kosovës.

Ky raport thekson ato dukuri negative që realisht qytetarët e Kosovës i vuajnë në vazhdimësi. Raporte të tilla duhet të jenë alarm për veprim urgjent të organeve të hetuesisë vendore dhe ndërkombëtare në Kosovë për të ndjekur dhe ndaluar zhvillimin e prostitucionit dhe krimit të organizuar në vendin tonë.

AKR kërkon nga Policia e Kosovës që të zgjerojë bashkëpunimin në nivel rajonal për të parandaluar trafikimin e qenieve njerëzore për të moslejuar edhe më tutje që Kosova të identifikohet me këto dukuri negative, që janë në kundërshtim me vullnetin e shumicës absolute të qytetarëve të Kosovës.

Institucionet e Qeverisë së Kosovës duhet të veprojnë me shpejtësi për të dhënë fakte në luftimin e këtyre veprimeve kriminale që ndodhin në Kosovë, për të dëshmuar gatishmëri Institucionale në ndryshimin e kësaj gjendje duke mos lejuar sërish që raporte të tilla të mekanizmave të respektuar ndërkombëtarë të japin pasqyrë të tillë për Kosovën e Pavarur dhe Sovrane.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 11 Korrik 2020

- Në Ditën Botërore të Popullsisë, organizata SIT, organizon aktivitetin ku do të prezantojë statistikat e rasteve të raportimit të dhunës në Kosovë gjatë pandemisë COVID-19. (Sheshi "Zahir Pajaziti" në Prishtinë, ora 9:00)

 - Aktivistë të shoqërisë civile organizojnë aksionin simbolik për të kërkuar drejtësi për Kujtimin pasi qe po bëhen 1 vit prej kur 11 vjeçari nga Fushë Kosova, u përdhunua e u vra.  (Përpara Këshillit Prokurorial të Kosovës në Prishtinë, ora 11:00)

- SENSE Qendra për Drejtësi Tranzicionale në bashkëpunim me Fondin për të Drejtën Humanitare Kosovë organizojnë transmetimin live të ceremonisë komemorative në Srebrenicë. (Qendra Kulturore Informative Boshnjake - Rr. Agim Ramadani, nr. 375 - Aktash, ora 12:00)

- Me rastin e 25 vjetorit të gjenocidit në Srebrenicë mbahet ligjëratë "25 vjet pas gjenocidit në Srebrenicë" me ligjërues Akademik Ferid Muhić Moderator dhe bashkëbisedues Bekim Blakaj - Drejtor Ekzekutiv i Fondit për të Drejtën Humanitare në Kosovë. (Livestream në Facebook - Humanitarian Law Center, ora 15:00)

- SENSE Qendra për Drejtësi Tranzicionale në bashkëpunim me Fondin për të Drejtën Humanitare Kosovë organizojnë shfaqjen e ekspozitës multimediale “Gjenocidi në tetë akte”. (Sheshi Skënderbeu, ora 17:30)

- - Me rastin e 25 vjetorit të gjenocidit në Srebrenicë bahet aksion simbolik: Ndezje e qirinjëve para Teatrit Kombëtar të Kosovës. (Para Teatrit Kombëtar të Kosovës, ora 20:00)