23 Tetor 2019

Viti i shpresës për Zjarrfikësit e Kosovës

Shkruar Tahir Ahmeti

Sot është 4 Maji – Dita Ndërkombëtare e Zjarrfikësve Shpëtues. Dita e zjarrfikësve njihet si festë mbarëbotërore që nga viti 1999.

Me 4 janar të atij viti, një zjarr i madh, tragjikisht u mori jetën pesë zjarrfikësve në Australi, dhe qysh nga atëherë në nderim të sakrificave të zjarrfikësve festohet si festë ndërkombëtare.

Zjarrfikësit në këtë ditë feste për ta, pavarësisht se nga çfarë vendi vijnë, çfarë uniforme veshin apo çfarë gjuhe flasin, ndjehen krenarë, sepse krahas punës së rrezikshme profesionale që e bëjnë, ata janë të vetëdijëshëm se kanë një profesion krejtësisht human dhe janë gjithmonë në shërbim të sigurisë së qytetarëve dhe mbrojtjes së pronave të tyre.

Shërbimi i Zjarrfikjes dhe Shpëtimit në Kosovë, mundë të themi lirisht se që nga paslufta ka mbetur thuajse i patrajtuar nga institucionet, as profesionalisht, as juridikisht e as teknikisht duke bërë që zjarrfikësit e Kosovës ta ndjejnë vetën si punëtorë të rendit të dytë, dhe asnjëherë, apo të paktën në këtë ditë feste, të mos e ndjejnë krenarinë për profesionin e tyre, siç e kanë zjarrfikësit e botës demokratike.

Duhet cekur gjithashtu se tek ne, zjarrfikësit shpëtues deri vonë në një farë forme kanë qenë të margjinalizuar edhe nga shoqeria në përgjithësi, për punën e tyre që kanë zgjedhur.

Tash e sa vite këta punëtorë të sigurisë, që në botë konsiderohen si heronjë, tek ne nuk kanë sigurime shëndetësore, nuk kanë mjete dhe pajisje adekuate për punë, nuk i’u kanë kompenzuar ndrrimet e natës, orët jashtë orarit, festat shtetërore dhe fetare, pra një varg problemesh kanë rënduar mbi kokën e këtyre punonjësve të shërbimit të zjarrfikjes dhe shpëtimit, që konsiderohen si një prej institucioneve të rëndësishme të sigurisë në Kosovë.

Fatmirësisht, pas shumë e shumë viteve mundë e sakrificë, zhgënjim e injorim institucional, gjatë këtijë viti zgjidhja e problemeve të zjarrfikësve të cilët janë neglizhuar ndër vite, po duket që po merr kahje pozitive.

Qeveria e Kosovës, respektivisht Kryeminstri i saj Haradinaj, ashtu siç kishte premtuar në takim me përfaqësuesit e sindikatës dhe zjarrfikësit e Kosovës në Nëntor të vitit të kaluar, ka mbajtuar fjalën ndaj kësaj kategorie të punëtorëve, duke bërë pagesën e orëve shtesë në mënyrë retroaktive për gjashtëmujorin e fundit të vitit 2018, për të gjithë zjarrfikësit e sektorit publik në Kosovë, dhe e njejta gjë është premtuar që të vazhdojë edhe gjatë vitit 2019.

Se ky vit mundet me të vërtet të konsiderohet si viti i shpresës për zjarrfikësit e Kosovës, janë edhe  premtimet e Qeverisë dhe deklaratat e Kryeministrit i cili ka dhënë orientimin mbështetës për zgjidhjen e statusit të zjarrfikësve, madje duke premtuar që zjarrfikësit do ti kthej në një forcë nacionale, të kenë një strukturë udhëheqëse shtetërore e cila është e gatshme për të  intervenuar për të mirat nacionale dhe për të shpëtuar jetë në vend, por nëse kërkohet, për të dalur në përkrahje edhe në rajon dhe më gjerë, si dhe është premtuar ndarja e mjeteve për blerjen e mjeteve dhe pajisjeve të reja, për shërbimin e zjarrfikjes dhe shpëtimit.

Gjithashtu si një e arritur mjaft e madhe për këtë shërbim gjatë këtijë viti, është trajtimi i dinjitetshëm i tyre, në ligjin e ri për pagat, të miratuar në Kuvendin e Kosovës. Me këtë ligj, zjarrfikësit do të kenë koificinetin e njejtë me Policin e Kosovës, si edhe do të i’u paguhet shtesa e rrëzikshmëris për punën specifike që e kryejnë.

Gjithësesi që mbetet akoma punë për të bërë në këtë drejtim, duhet monitorim i vazhdueshëm dhe kërkesë për zbatimin e këtyre premtimeve, ndërsa si sfidë mbetet zgjidhja e statusit juridik të zjarrfikësve shpëtues në tërë territorin e Kosovës, duke u definuar njëherë e qartë kompetencat menaxhuese, përmirësimi i kushtëve të punës, si dhe i mjeteve dhe pajisjeve të zjarrfikësve, në mënyrë që ata të kryejnë punën e vet në shërbim të sigurisë së qytetarëve.

Urime 4 Maji për gjithë Zjarrfikësit Shpëtues të Kosovës.

/Autori është njohës i çështjeve të emergjencave dhe bashkë-themelues i Qendrës Kërkimore për Politika të Sigurisë/


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 tetor 2019 - Mbahet konferenca më e madhe në rajon në fushën e Teknologjisë së Informacionit dhe të Komunikimit Tech Festivalitn KosICT8. (Ambientet e “Kino Armatës” dhe në amfiteatrin e sheshit “Zahir Pajaziti”, ora 9:30)

- Komuna e Prizrenit mban mbledhjen e radhës te Këshillit Komunal për Siguri në Bashkësi, e thirrur nga kryetari, Mytaher Haskuka. (Ndërtesa e Kuvendit të Komunës, Shtëpia e Bardhë, ora 10:00) 

- Zëvendësshefi i Zyrës së BE/PSBE, Riccardo Serri, do të vizitojë Qendrën Mësimore në Fushe Kosove, që është pjesë e projektit të financuar nga BE i cili synon të sigurojë prospekte më të mira për arsim për fëmijët dhe të rinjtë rom, ashkali dhe egjiptian. (Qendra Mësimore në Lagjen 29 në Fushë Kosovë, afër stacionit të trenave, qendra Fidan Lahi, ora 10:00) 

- Për nder të jubileut të 10-vjetorit të punës së Gjykatës Kushtetuese do të mbahet konferenca ndërkombëtare në temën “Sigurimi i sundimit të ligjit dhe i të drejtave të njeriut përmes mekanizmave të drejtësisë kushtetuese: Sfidat e shekullit 21”. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit bnë prezantimin e studimit të radhës brenda serisë së studimeve rreth fazes finale të dialogut Kosovë - Serbi për Pretendimet e Serbisë mbi ‘Investimet’ në Kosovë nga Ndërmarrjet Shoqërore Serbe pas Vitit 1999 në Kontekstin e Marrëveshjes Eventuale Ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Sirius, ora 10:15)

- KEDS organizon aktivitetin me rastin e Javës Evropiane për Siguri dhe Shëndet në Punë. (Qendra e Trajnimit ngjitur me Parkun e Biznesit në Drenas, ora 10:30)

- Agjencia për Arsim dhe Aftësim Profesional dhe Arsim për të Rritur organizon aktivitetin e shënimit të themelimit të qendrës për karrierë në Shkollën e Mesme të Lartë Profesionale “Shtjefën Gjeçovi”. (Objekti i SH.M.L.P “Shtjefën Gjeçovi” në Prishtinë, ora 10:30)

- Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Republikës së Kosovës, Rexhep Hoti, do të vizitojë Shkollën Fillore të Mesme të Ulët "Fehmi Agani" në Gjakovë Prizren ku do të takoj drejtorin e kësaj shkolle, për të parë procesin e zhvillimit të Garës Nacionale në Sport dhe Kreativitet Kulturor e Mendim Kritik. (Objekti i shkollës në Gjakovë, ora 11:00)

- SOS Fshatrat e Fëmijëve Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes zyrtare të projektit “Fuqizimi dhe aftësimi i të rinjëve përmes mundësive të reja – YEEP!”. (Hotel Emerald, ora 11:00)

- Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Republikës së Kosovës, Rexhep Hoti, do të vizitojë Shkollën e Mesme të Lartë "Gjon Buzuku" në Prizren ku do të takoj drejtorin e kësaj shkolle, për të parë procesin e zhvillimit të Garës Nacionale në Sport dhe Kreativitet Kulturor e Mendim Kritik. (Objekti i shkollës në Prizren, ora 13:00)

- Rrjeti i Grave të Kosovës organizon konferencë për media për të shpallur zyrtarisht përfituesit e granteve të Fondit të Grave të Kosovës me shumën prej 66,429.50 euro. (Hotel Sirius, ora 14:00)

- Në kuadër të panairit ndërkombëtar të Agrobiznesit dhe Ushqimit mbahen takimet B2B me bizneset e Malit te Zi. (Salla 1 Tetori, ora 14:00)