12 Prill 2021

T'u ndahen mirënjohje Post Mortum

Shkruar nga Ahmet Pllana

Mos t’i harrojmë, t’i kujtojmë dhe t’i nderojmë 9 poetët, Mirko Gashin, Milaim Berishën, Adem Zaplluzhën, Iljaz Prokshin, Halil Kajtazin, Qerim Pllanën, Selman Konjushën, Nexhmi Dibranin dhe Mehmet Zhinipotokun, ish anëtarë të Shoqatës së Shkrimtarëve “Fahri Fazliu” në Kastriot, të cilët nuk janë më fizikisht në mesin tonë, të cilët lanë pas vetes 187 libra autoriale të botuara.  

Mirko Gashi ka të botuara 6 libra me poezi, Milaim Berisha la pa vete 8 libra me poezi, Adem Zaplluzha la pas vetes 120 libra, Iljaz Prokshi ka botuar 13 libra, Halil Kajtazi ka botuar 18 libra, Qerim Pllana ka botuar 11 libra, Selman Konjusha ka botuar 7 libra, Nexhmi Dibrani ka botuar 3 libra me poezi, kurse Mehmet Zhinipotoku ka lënë në dorëshkrim 1 libër, nuk ka arritur ta botonte sa ishte gjallë.

Ideja për një takim evokues dhe ndarje të Mirënjohjeve për poetët që kanë ndërruar jetë është shumë e qëlluar, por kjo ide nuk është realizuar asnjëherë nga Shoqata e Shkrimtarëve “Fahri Fazliu” në Kastriot (Obiliq).  

Shoqata në fjalë asnjëherë nuk u kujtua që me një takim rasti t’i kujtojë ish anëtarët e vet, të cilët kanë ndërruar jetë. Mendoj se kjo është papërgjegjësi dhe neglizhencë.

Do të ishte mirë që nëntë poetët që tashmë nuk janë të gjallë dhe që kanë qenë anëtarë të Shoqatës së Shkrimtarëve “Fahri Fazliu” në Kastriot të kujtohen me një takim poetik, me një numër të vogël të pjesëmarrësve, ku do të evokoheshin kujtimet për poetët, të cilët i kanë të botuara nga disa libra me poezi dhe romane, ndërsa numri i përgjithshëm i librave të tyre arrin në 187 libra.

Prandaj, do të ishte mirë që në një takim poetik evokues, familjeve të poetëve ish anëtarë të SHSH “Fahri Fazliu” në Kastriot, t’u ndahet nga një “Mirënjohje”, post mortum.

Pra, do të duhej që kujtesa dhe nderimi për poetët që kanë ndërruar jetë dhe që kanë qenë anëtarë të SHSH “Fahri Fazliu”, të bëhet sa më parë, por me një numër të vogël, me distancë, me maska, me doreza dhe me dezinfektues për shkak të pandemisë.

Të kujtohen dhe t’u ndahen Mirënjohje post mortum këtyre poetëve: Mirko Gashit, Milaim Berishës, Adem Zaplluzhës, Iliaz Prokshit, Halil Kajtazit, Qerim Pllanës, Selman Konjushës, Nexhmi Dibranit dhe Mehmet Zhinipotokut. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 Prill 2021

- Agjencia Shtetërore e Arkivave e Kosovës hap Ekspozitën “Vullkani” i Republikës, për nder të 40 Vjetorit të demonstratave të Viti 1981, dhe Ekspozitën “70 Vjet Arkiv”. (Sheshi “Zahir Pajaziti”, ora 10:00)

- Myftiu Naim Tërnava do të japë mesazhin me rastin e fillimit të muajit të bekuar të Ramazanit. (Selia e Kryesisë së BIRK-ut, ora 11:00)

- Partia Demokratike e Kosovës mban konferencë për media, në oborrin e Kuvendit të Kosovës, hyrja nga sheshi qendror. (Oborri i Kuvendit të Kosovës, hyrja nga sheshi, ora 11:30)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka dhe drejtoresha e Drejtorisë së Turizmit dhe Zhvillimit Ekonomik, Sevil Limani-Kazaz, do të bëjnë lansimin e projektit “View Point”. (Afërsi të fshatit Jabllanicë, ora 12:00)