02 Mars 2021

Të vendosur në perspektivenë e fuqisë së shtetit komb

Shkruar nga Ali Hertica

Më në fund, e meta e natyrshme në vetë sistemin por është shkaktuar nga jashtë, duke e bërë sistemin e demokracisë siç e njohim sterile. Globalizimi do të thotë që sot pothuajse të gjitha sfidat sociale kanë një dimension global dhe kërkojnë një qasje globale.

Për shkak se nuk ka fuqi qendrore kushtetuese "sipër shteteve-kombe" globalisht, kjo qasje është domosdoshmërisht përmes negociatave ndërkombëtare, dhe dihet se sovraniteti i shtetit pengon në vend se të lehtësojë negociatat.

Marrëveshja gjysmë zemre e konferencës së për klimën është një tjetër provë e kësaj . Ne gjithashtu duhet të marrim parasysh faktin që një pozicion kombëtar mund të ndryshojë në mënyrë arbitrare në negociatat ndërkombëtare, sepse kjo varet nga kush ndodh që të jetë në pushtet në politikën kombëtare.

Zgjedhjet nacionale kanë të bëjnë me çështjet lokale dhe kombëtare dhe shumë rrallë për çështjet globale, kjo është arsyeja pse ata mund të krijojnë një deficit demokratik në nivelin global.

Për shembull, një ministër liberal që merr përsipër portofolin e mjedisit nga një pastor socialist ose jeshil mund të ndryshojë rrënjësisht pozicionin kombëtar, dhe as njerëzit e shtetit-komb dhe as bashkësia ndërkombëtare nuk mund të ndikojnë në atë kohë.

Përveç nevojës për të negociuar problemet globale në një nivel global, duke "vendosur në perspektivë fuqinë e shtetit komb", ekzistojnë edhe dy dinamika që çojnë në atë që shkencëtarët dhe filozofët shoqërorë e quajnë "erozioni i shtetit të kombit": globalizimi i ekonomisë, nga njëra anë dhe rajonalizimi, ose pra tendenca e kombeve për t'u bashkuar për tu forcuar politikisht dhe ekonomikisht, nga ana tjetër.

Ndërsa ajo ekonomi globale duhet të marrë parasysh traktatet dhe rregulloren e tregtisë ndërkombëtare në lidhje me mjedisin, kushtet e punës dhe pronësinë intelektuale, ne shpesh kemi përshtypjen se janë aktorët kryesorë të tregut ata që përcaktojnë se çfarë është në ato traktate dhe rregullore, e jo shtetet e kombit në vetvete.

 Traktati i ardhshëm tregtar midis Bashkimit Evropian dhe Shteteve të Bashkuara është indikator.

Traktati është i diskutueshëm sepse lejon një kompani të sjellë një vend në një gjykatë ndërkombëtare nëse politika kombëtare e këtij vendi nuk do ta dënonte kompaninë.

Prandaj, e drejta ndërkombëtare është mbi të drejtën kombëtare, dhe sigurisht mbi demokracinë kombëtare, dhe kritika për këtë po fiton gjithnjë e më shumë substancë dhe formë (shih, për shembull, Deklaratën e Shqetësimit të hartuar dhe nënshkruar nga 119 akademikë).

Dinamika e dytë, rajonalizimi, është në rastin tonë, natyrisht, në lidhje me Evropën, dhe duke e bërë këtë, pa qenë një Eurosceptic, mund të konkludojmë se ne në të vërtetë nuk jetojmë në një demokraci evropiane.

Për shkak se qytetarët mund të votojnë vetëm për kandidatët e tyre "kombëtarë", ata kanë një ndikim shumë të kufizuar se kush do (jo) të përfundojë në Parlamentin Evropian.

 Dhe qytetarët nuk kanë asgjë për të thënë në lidhje me emërimet më të larta siç janë Komisionerët e BE-së dhe Presidentët e Komisionit Evropian dhe Këshillit Evropian. Hendeku midis "qytetarëve evropianë" dhe "Brukselit" është i dukshëm, ndërsa në të njëjtën kohë ndikimi i Evropës në politikën e brendshme po zgjerohet. Pyetja "sa" legjislacioni kombëtar është diktuar nga Evropa ka qenë subjekt i hulumtimit dhe polemikave politike (shiko tekstet e fundit në Voxeurop, Evropa e Hapur dhe Evropa Sociale, për shembull), por parimi i përgjithshëm është se ndikimi është një fakt.

Si përfundim kur diskutojmë këtë "mangësi" të tretë të sistemit të demokracisë përfaqësuese, mund të themi se globalizimi social, ekonomik dhe politik sot ka një ndikim të qartë në "fuqinë" e kombit-shtet.

Rezultati i kësaj është që shtetet e kombeve kapen në ngërç midis kërkesës për profil dhe nevojës për bashkëpunim, por mbi të gjitha që qytetarët janë më të pafuqishëm se kurrë për të parë se si politika dhe kompanitë ndërkombëtare negociojnë çështje që drejtpërdrejt dhe individualisht i shqetësojnë dhe i kërcënojnë ato (psh. Ndryshimi i klimës). , politika bujqësore ose ushqimore).

Ndërsa do të duket se nuk ka asnjë formë të pjesëmarrjes së qytetarëve në nivel global, ne thjesht do të imagjinonim një formë të demokracisë diskutuese në atë nivel për shkak të fuqisë "relative" të kombeve-shteteve.

Ky shqetësim do të pasqyrohet në propozimin tim për funksionimin praktik të demokracisë diskutuese në shoqërin demokratike

Në bazë të vëzhgimeve dhe shqetësimeve të mëparshme, unë argumentoj se sistemi ynë aktual i demokracisë nuk mund të gjenerojë besim shoqëror përmes metodës së tij dhe unë sugjeroj që ideja të ketë demokraci diskutuese në atë kuptim.

Kalendari

Ngjarjet e datës 2 Mars 2021

- U.d. Presidentja Vjosa Osmani pret në takim të ngarkuarin e BE-së për dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajçak. (Kabineti i Presidentes, ora 8:00)

- Kryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, Enver Hoxhaj pret në takim përfaqësuesin e BE-së për dialogun Kosovë - Serbi, Miroslav Lajçak. (Zyret e Selisë Qendrore të PDK-së, ora 9:50 - mediat të marrin pamje nga ky takim)

- Komisioni Rregullativ i Prokurimit Publik dhe USAID në Kosovë, lansojnë dy module të reja të prokurimit elektronik. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

-  Koalicioni ad-hoc i organizatave të shoqërisë civile dhe aktivistëve mbajnë konferencë për media, me ç’rast do të bëhet dorëzimi i përgjigjes në padinë e ngritur nga kompania KelKos Energy Sh.p.k ndaj aktivistes Shpresa Loshaj.  (Para objektit të Gjykatës Themelore, dega Deçan, ora 11:00)  

- Naša Inicijativa organizon protestë paqësore kundër uzurpimit të vendeve të garantuara në parlament si pasojë e një procesi jodemokratik zgjedhor dhe të kompromentuar nga manipulime në zgjedhjet e parakohshme parlamentare më 14 shkurt 2021. (Pikënisja e protestës fillon nga Hotel Grandi, ora 12:00)