18 Nëntor 2019

Tash e ka radhën Ali Rexha

Shkruar nga Vetëvendosja

Në seancën e gjashtë të gjykimit të EULEX-it kundër Albin Kurtit, dha dorëheqje avokati mbrojtës i caktuar ex officio nga EULEX-i, Avni Gjakova. Në seancën e kaluar Avni Gjakova i bëri një kërkesë Panelit gjykues të EULEX-it, që përbëja e këtij trupi të ishte e gjitha shqiptare. Kryesuesi i Panelit, Ferdinando Buatier de Mongeot, ia kishte përcjellur kërkesën e tij Presidencës së Gjyqtarëve të EULEX-it.

 

Në përgjigjen qëkishte kthyer kjo presidencë, kishte specifikuar se kjo është e pamundur sipas ligjit ekzistues, me ç’rast u theksua se përbërja e panelit duhet t’i kishte shumicën e përbërjes ndërkombëtare, sepse rasti i Albinit është definuar si i ndjeshjëm dhe i ndërlikuar. Përveç kësaj, de Mongeot tha se kishin bërë përpjekje edhe më herët për rekuritimin e gjyqtarëve shqiptarë, por se kinse paska qenë e vështirë për gjetjen e tyre. 

Pas kësaj, fjalën e mori Avni Gjakova i cili bëri të ditur se meqë kërkesa e tij nuk ishte realizuar, ai nuk do të mund të ishte pjesë e këtij procesi gjyqësor i cili e pamundëson drejtësinë dhe paanshmërinë. Gjithsesi, Avni Gjakova nuk e tha në mënyrë eksplicite nëse dha dorëheqje përfundimtare dhe të parevokushme si avokat mbrojtës i Albin Kurtit në këtë gjyq politik. 

I gjendur përpara kësaj situate të re të krijuar, Paneli Gjyqësor i EULEX-it u tërhoq për më shumë se një orë për ta shqyrtuar mospajtimin e Avni Gjakovës me Panlin e EULEX-it dhe përgjigjen e dhënë nga Presidenca e Gjyqtarëve të EULEX-it. Po ashtu kryesuesi de mongeot tha se do të presin nëse gjatë kësaj kohe policia do të arrinte ta arrestonte Albin Kurtin si dhe ta sillte atë në gjykim. Pasi u kthyen në pjesën e dytë të seancës, de Mongeot komunikoi vendimet e Panleit. Këto vendime ishin: caktimi i një tjetër avokati mbrojtës; fletarrestin e ri për kapjen e Albin Kurtit; si dhe shtyrjen e seancës për nesër në orën 09:30. 

Në pjesën e dytë të seancës nuk mori fare pjesë Avni Gjakova. Paneli vendosi që të mos e pranonte dorëheqjen implicite të Gjakovës, por njëkohësisht caktoi për avokat të ri mbrojtës, kryetarin e Odës së Avokatëve tëKosovës, Musa Dragushën. Vetë Musa Dragusha më herët ka mbajtur konferencë shtypi në të cilën Oda e Avokatëve të Kosovës pat dalur kundër trysnisë së EULEX-it mbi avokatin e parë mbrojtës të caktuar, Ramiz Krasniqi. Menjëherë pas kësaj konference, EULEX-i e pat caktuar Musa Dragushën për avokat mbrojtës të Albinit. Por ai bëri të ditur se nuk e pranon këtë rol dhe prandaj nuk u paraqit fare në seancën e katërt. Më pas EULEX-i e caktoi Avni Gjakovën, kurse tash pas dorëheqjes së këtij të fundit, sërish po i kthehet Musa Dragushës! Ky është një vendim absurd i radhës nga ana e EULEX-it!

Tash e ka radhën prokurori i rastit, Ali Rexha. Prej kur e ka marrë EULEX-i rastin e Albinit nga UNMIK-u, tre avokatë mbrojtës refuzuan të bëhen vegël e EULEX-it. Kurse Ali Rexha prej fillimit ka qenë shumë i vendosur të bashkëpunojë me EULEX-in deri në fund për këtë gjyq të kurdisur. Lëvizja Vetëvendosje! i bën thirrje Ali Rexhës, që të mos qëndrojë pas akuzave politike të EULEX-it kundër Albin Kurtit. Ai e ka kompetencën dhe mundësinë që t’i hedh këto akuza si të pambështetura, ashtu sikur që në të vërtet janë. Po ashtu i bëjmë thirrje anëtares së vetme shqiptare të Panelit, Fllanza Kadiu që të mos bashkëpunojë me EULEX-in, aq më tepër që kemi të bëjmë me një rast kaq të turpshëm e skandaloz. 

Gjyqi i EULEX-i kundër Albin Kurtit është politik dhe i montuar. Tash kur shumë zëra të zyrtarëve ndërkombëtarë dhe politikanëve të lartë vendës gjithnjë e më shumë po bëjnë thirrje për negociata të ardhshme “teknike” me Serbinë, EULEX-i i cili do t’i udhëheq këto negociata ka interes të madh për eliminimin e Vetëvendosje!-s dhe Albin Kurtit nga zhvillimet politike. Sepse Vetëvendosjw!-a do të jetë lëvizja më serioze politike e cila do ta organizojë popullin dhe qytetarët për sfidat e ardhshme që po e presin Kosovën dhe për zgjidhjen e problemeve në të cilat Kosovën e kanë futur politikanët e korruptuar vendës. 

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)

 

- Në kuadër të projektit ' Tell Me More' të perkrahur nga MKRS dhe DKRS dhe të implementuar nga Kuvendi i të Rinjve të Prizrenit do të realizohet shfaqja teatrale në Shtepinë e Kulturës " Xhemajli Berisha ". (Shtëpia e Kulturës në Prizren, ora 20:00)