12 Gusht 2020

Shumë politikanë të famshëm,kanë ndryshuar plotësisht mendimin politik

Shkruar nga Ali Hertica

Të flasësh për politikë mund të shkaktojë reagime të forta,dhe nëse flisni edhe për para, atëherë mund të jeni i sigurt se do t'ju dëgjohen.

Meqenëse preferenca politike çon në gabime të rrezikshme investimesh, komenti ynë politik nuk është i lidhur me ndonjë parti apo ideologji të veçantë.

Ne nuk kemi asnjë preferencë për ndonjë parti të veçantë politike, politikan apo ideologji dhe analiza jonë politike përqendrohet vetëm në ndikimin e mundshëm në treg.

Sipas filozaofis , media financiare shpesh kontribuon në një grumbull politik duke paraqitur individë, thashetheme ose ngjarje sikur të ishin përcaktuese për tregun.

Raportet e politikanëve që merren me shuma gjigande, dhe borxhet përreth, deficitet, tepricat, shpenzimet, kreditë dhe idetë madhore me shumë kundërshtime, po nxisin shqetësimet e investitorëve.

Ne besojmë se politika ka një ndikim në treg, por jo në mënyrën e fiksuar, të partisë dhe të orientuar nga personi që ekspertët dhe investitorët shpesh supozojnë. Sipas mendimit tonë, është pikërisht çështja nëse politikanët janë në gjendje të sjellin ndryshime.

Analiza dhe përvoja jonë për media duke punuar me investitorët tregon se shumica e njerëzve e shohin politikën dhe ndikimin e saj në treg përmes syzave me ngjyrë.

Investitorët bëhen të fiksuar me njerëzit ose të mahniten nga aftësitë retorike ose nga një stil unik që e bën një politikan të veçantë zgjedhjen më të mirë.

Shumë njerëz mendojnë se parti, ide dhe politika të caktuara politike janë në thelb të mira ose të këqija për tregun. Ata janë të bindur se njëra palë është "pro biznesit" dhe tjetra jo.

Duke vepruar kështu, ata injorojnë faktin që politikanët janë marketing njerëz. Ata i përgjigjen emocioneve dhe përhapin pikëpamje ose çështje të axhendës për të çuar më tej karrierën e tyre politike.

Programi i tyre nuk është domosdoshmërisht ai që ata do të bëjnë - është zakonisht ajo që ata mendojnë se do të marrin më shumë vota.

Shumë politikanë, madje edhe disa mjaft të famshëm, kanë ndryshuar plotësisht mendime me kalimin e kohës.

Nga politikanët grekë kundër masave, të cilët papritmas kthehen pas kursimeve të kostove dhe privatizimeve të presidentëve amerikanë, duke iu rikthyer premtimeve tatimore, historia është e mbushur me shembuj të situatave kur veprimet nuk u morën me fjalën.

Ne besojmë se tregjet nuk janë të interesuar për individët dhe nuk kanë ndonjë preferencë të dukshme për një parti politike ose ideologji.

Nuk ka diçka të tillë si një udhëheqës politik i qeverisë, i cili është në thelb miqësor ndaj tregut. Qeveritë në të dy skajet e spektrit politik janë njësoj të afta për të ndjekur ose pakënaqur politikat.

Investitorët tradicionalisht besojnë se partitë e krahut të djathtë (ose të qendrës së djathtë) janë miqësore ndaj sipërmarrësve dhe partitë e krahut të majtë (ose të majtë të qendrës) nuk janë. (Megjithëse këto supozime po bëhen gjithnjë e më pak të vlefshme sepse populizmi global.

Në të gjithë Evropën dhe në mbarë botën, të majtët dhe të djathtët kanë qenë në fuqi gjatë tregjeve të demave të fortë dhe tregjeve të tmerrshme të arushave.

Ju nuk mund të thoni me siguri nëse njëra palë është më e mirë se tjetra për tregun. Për më tepër, ne nuk kemi një "grup krahasimi", siç e quajnë shkencëtarët.

Pra, nuk mund të jeni i sigurt se çfarë do të kishte ndodhur në treg nëse partia opozitare ose ndonjë politikan tjetër do të kishte qenë në pushtet.

Në botën perëndimore, biznesi është tapë që drejton aktivitetin ekonomik - dhe bizneset mund të jenë shumë fleksibël dhe elastikë.

Ndonjëherë është e vështirë të thuhet nëse politikat qeveritare po ndihmojnë apo pengojnë ekonominë - edhe kur bëhet fjalë për masa mbështetëse.

Për më tepër, në shumë vende të mëdha, qeveria nuk është një parti. Edhe nëse mund të vëreni ndikimin e politikës, nuk është gjithmonë plotësisht e qartë se kush duhet ta marrë kredinë - apo fajin - për atë që bën tregu.

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 Gusht 2020 - Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Rinisë ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit Vlora Dumoshi pret një grup të të rinjve. (Objekti i MKRS-së, ora 9:30)   

-  Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë miraton listën e dëshmitarëve dhe përzgjedh listën e ekspertëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Grupi “Vullnetarët/Volunteers #COVID-19” së bashku me Ministrin e Shëndetësisë, Armend Zemaj, Ministrën e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi dhe akterë të tjerë lanson Fushatën “Së bashku kundër #COVID-19”. (Sheshi “Skenderbeu” në Prishtinë, ora 10:00)   

 Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes diskuton lidhur me situatën e Sigurisë në Republikën e Kosovës si dhe shqyrton raportin për përzgjedhjen e Komisionerit të Agjencisë për Informim dhe Privatësi. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Zëvendëskryeministri Besnik Tahiri pret në takim përfaqësuesit e Oranizatave Jo Qeveritare. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:00 - vetem pamje)

- Ministri i Arsimit dhe Shkencës, Ramë Likaj raporton para  Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton lidhur me përgatitjet për fillimin e vitit të ri shkollor 2020-2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 11:00)
 
- Zëvendëskryeministri Besnik Tahiri pret në takim përfaqësuesit e Oranizatave Jo Qeveritare do të ketë konferencë për media. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:30)
 
- Mbahet ceremonia e zbulimit te punimit “I love Kosova” nga Ministrja Vlora Dumoshi dhe Kryetari i Komunës së Skenderajt Bekim Jashari. (Sheshi “Adem Jashari”, Skenderaj, ora 11:50)
 
- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit Vlora Dumoshi zhvillon një vizitë në ndërmarrjen sociale “Pastiçeria Snap cake” në kuadër të projektit ‘Praktika në Punë” i mbështetur nga Departamenti i Rinisë MKRS. (Skenderaj, ora 12:00)   

 - Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit në të cilën shqyrtohet propozimi i deputetit Haxhi Avdyli, mbështetur edhe nga 41 deputetë tjerë nënshkrues, për formimin e Komisionit Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit,  mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet të hidrocentraleve në Republikën e Kosovës dhe Çeshtje tjera . (Në platformën ZOOM 5.0. ora 14:00)