20 Mars 2018

Rikolonizimi i Kosovës Lindore-Preshevës, përmes Planin Aksional Lokal

Shkruar nga Valon Jashari

Rikolonizim e quajë, pasi që Kosova Lindore-Presheva, Bujanoci dhe Medvegja për të tetën herë që nga Kogresi i Berlinit, e duke vazhduar me Luftërat Ballkanike I, II, Lufta e Parë Botërore, periudha mes dy luftërave botërore dhe ajo gjatë dhe pas Luftës së Dytë Botrore dhe nga Lufta e Kosovës  tani së fundmi për të tetën  herë me Planin Aksional Lokal po e përjeton rikolonizimin e kësaj treve shqiptare.

Kjo trevë autoktone shqiptare gjatë periudhave të ndryshme të historisë  së saj të dhimbshme përjetoi disa herë kolonizimin dhe thuajë se që të gjitha herët e saj i mbijetoi duke ruajtur etnitetin e saj.

Kolonizimi i Medvegjës gjatë Luftës së Kosovës ishte me pasoja fatale ku i’u ndryshua struktura etnike e popullatës shqiptare dhe tani nuk janë mbi pesëqind banor shqiptar. 
 
Të gjithë u shpërngulën me dhunë në Kosovë dhe Europë dhe asnjë institucion lokal e ndërkombëtar apo shoqatë nuk përkujdeset për kthimin e tyre në shtëpitë e tyre. Fatin e njëjtë e përjetoi edhe Bujanoci dhe Presheva gjatë kësaj periudhe por nuk arritën të ndryshojnë strukturën etnike të shumicës shqiptare në këto dy qytete.

Qeveria serbe, tani me Planin Aksional Lokal dëshiron që të arrij qëllimet e saja kundër popullatës shqiptare.

Vazhdimësia e projekteve të Ilija Garashaninit dhe të Vaso Çubrilloviçit për kolonizimin e tokave shqiptare dhe për shfarosjen e  popullatës  shqiptare në mënyra dhe mjete të ndryshme, as sot në mendsinë dhe në projektet serbe të qeverisë  dhe të Kishës Ortodokse serbe nuk rreshtin së ndaluri.

Planin Aksional Lokal për avancimin e pozitës së migrantëve në territorin e Komunës së Preshevës, për periudhën 2017 – 2021, i aprovuar nga Këshilli Komunal i Komunës së  Preshevës,  me procedura të përshpejtuara pa siguruar materialin, e kaloi në mbledhjen e thirrur me përfaqësuesit e APN-së, edhe pse formalisht përfaqësuesit e PVD-së e lëshuan mbledhjen, nuk ka  se si ndryshe të cilësohet ky veprim pos rikolonizim i kësaj treve shqiptare me ndimën e vasalëve të Vuçiqit.

Edhe pse Plani asnjëherë  nuk u procedua në Kuvend, i nënshkruar nga Kryetari I Komunës i’u dërgua organeve përkatëse shtetërore serbe.

Partitë politike në krye me vasalin e Vuçiqit,  Shqiprim Arifin dhe pjesërisht edhe me ndihmësin e tij Riza Halimin, janë fajtorët më të medhenj të këtij rreziku që po i kanoset Kosovës Lindore.  

Nuk do mend se heshtja edhe e subjekteve tjera politike në heshtje po e miratojnë këtë plan antishqiptar,  pasi që mundë të konsiderojmë rreth një viti së paku as në mënyrë simbolike nuk është protestuar edhe as një herë për ndonjë të drejtë elementare që i mohohen shqiptarëve të kësaj pjese.

Plani Lokal Aksional është një dokument mbi avancimin e pozitës së migrantëve e refugjatëve e personave të zhvendosur të kthyer në bazë të Marrëveshjes për riatdhesim, azilkërkuesëve dhe migrantëve në nevojë pa status të definuar. 

Ky plan për refugjatët e zhvendosur që ishin të  detyruar të largoheshin  nga shtëpitë e tyre për shkak të luftrave në ish-republikat Jugosllave, dhe bombardimeve në Kosovë, parasheh ndërtimin e shtëpive e banesave për serbët në këtë zone.

Vendosja e serbëve  në këtë rajon me shqiptar do të ndikonte direkt në ndryshimin e gjendjes demografike në raport me shumicën shqiptare në këtë rajon.

Qeveria serbe duke dashur që përmes organeve të nivelit lokal duke i dhënë kompetenca më të mëdha vendim-marrëse dhe duke i’a ndarë  një buxhet special  për këtë rikolonizim rreth 1.173.000 euro, po arritë qëllimet e saja politike antishqiptare.

Shteti serb në mënyrë shumë perfide në këtë plan i’u referohet kinse edhe të gjithë atyre qytetarëve të zhvendosur dhe të kthyer në bazë të Marrëveshjes për Riatdhesim qytetar të Serbisë që e kanë humbur apo nuk kanë të drejtë banimi në shtetet e Bashkimit Europian.

Kjo shihet qartë, se nuk ka asnjë strategji për riatdhesimin e shqiptarëve të zhvendosur, të detyruar nga dhuna shtetërore serbe të vendosen në  BE.

Por, thjesht për vendosjen e kolonve serb,vetëm me banorë të nacionalitetit serb që janë shpërngulur nga ish-republikat Jugosllave si nga Kroacia, Bosna dhe veçanërisht nga Kosova.

Qeveria serbe me veprimin e saj, po e vë në lajthitje Bashkimin Europian kinse shteti serb është shtet stabil dhe respektues i të drejtave të njeriut  dhe interesohet që të zhvendosurit nga BE, ti riatdhesoj e që në fakt fshihet politika koloniale serbe kundër shqiptarve.

Ky plan synon të vendosë edhe refugjat nga Lindja e Mesme pasi që shteti serb nga njëra anë thithë fonde nga Bashkimi Europian nën klauzolën e këtyre refugjatëve të strehuar në këtë rajon; dhe në anën tjetër po ndryshon strukturën etnike të populates.

Gjë që, po e getoizon këtë rajon me një “popullatë të paintegruar”, duke shtuar etninë religjioze Islame përmes emigrantve dhe duke shtuar ndikimin oriental me konotacione politike.

Kjo mënyrë i shërben që të rrisë format e dhunës dhe presionit ndaj popullatës vendase si nga ana e saj, ashtu  edhe përmes këtyre emigrantëve, që vetë shtetet e BE-së po kanë probleme me getoizimet që i krijojnë emigrantët e huaj.

Ky Plan Lokal Aksional që i’u është imponuar Komunës së Preshevës nga Qeveria Serbe përmes vasalit të tij Shqiprim Arifit, si një “musliman i devotshëm që dirigjohet nga një ortodoks i Beogradit” duhet ndaluar që më parë, dhe Prishtina e Tirana duhet sa më parë që ti tregojnë këtijë vasali se zbatimi i këtij plani nënkupton rikolonizim të Preshevës, dhe se duhet krijuar kushte elementare për kthimin e shqiptarëve që janë shpërngulur në mënyrë të dhunshme.
 
/Autori është historian, ish-veteran i UÇPMB-së, ish-Kryetar i “Lëvizjes së Lirisë”, Lëvizje që vepron në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, ish i burgosur në grupin e Dobrosinit, si dhe aktivist për të drejtat e shoqërisë shqiptare/
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 Mars 2018

- Kryetari i Komunes, Lutfi Haziri do të organizojë pritje për përfaqesuesin më të lartë politik, të Misionit Diplomatik të Japonisë në Kosovë. (Ndërtesa e Komunës së Gjilanit, ora 9:00)

- Shefi i Njësisë për Kosovën në Drejtorinë e Përgjithshme për Fqinjësi dhe Negociata të Zgjerimit të BE-se, në Komisionin Evropian, David Cullen do të vizitojë Kosovën ku do të marrë pjesë në punëtorin për Programin e BE-së për konkurrueshmëri të ndërmarrjeve dhe NVM-ve. (Hotel Afa, ora 9:30)

- Lansohet Fondacioni Jahjaga ku si qëllim ka të sjellë një qasje të re në angazhimin dhe përfaqësimin efikas dhe domethënës të grupeve të margjinalizuara, me theks të veçantë të grave dhe të rinjve në Kosovë. (Hotel Emerald, ora 9:30)

- Ministria e Zhvillimit Ekonomik në bashkëpunimme USAID-in organizojnë Forumin e Tretë të Nivelit të Lartë për Energji “Investimet në Infrastrukturën e Energjisë”. (Hotel Swis Diamond, ora 9:30)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në Forumin e Tretë të Nivelit të Lartë për Energji “Investimet në Infrastrukturën e Energjisë”, organizuar nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik në bashkëpunim me USAID-in. (Swiss Diamond, ora 9:30)

- Instituti Demokraci për Zhvillim organizon lansimin e punimit “Gjendja e vullnetarizmit në Kosovë: Sfidat dhe perspektivat”. (Dit’ e Nat’, ora 10:00)

- Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizon një tryezë diskutimi lidhur me Ligjin e ri për Sponsorizimet, me qëllim të diskutimit të të gjitha aspekteve të tij të cilat mbesin të panjohura për bizneset dhe për publikun. (Qendra e Konferencave Orion, ora 10:00)

- Në kuadër të Javës së Gruas diskutohet "Përpjekja e përbashkët: Obligimi qytetar dhe i qeverisë në parandalimin e ekstremizmit të dhunshëm". (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Ambasadori i Japonisë në Austri përgjegjës për Kosovën Kiyoshi Koinuma dhe Sekretari i parë pranë kësaj Ambasade Mitsunori Ogasawar vizitojn Odën Ekonomike të Kosovës ku do të priten nga Kryetari Safet Gërxhaliu. (Objekti i Odës Ekonomike, ora 10:20)

- Ministri i  Ministrisë së Administrimit të Pushtetit Lokal, Ivan Todosijevic do të vizitoj komunën e Novo Bërdës dhe me këtë rast do të takoj dhe të nënshkruaj marrëveshjen e mirëkuptimit me Kryetarin, Svetislav Ivanovic. (Komuna e Novo Bërdës, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizon konferencën për media në të cilën do të paraqitet një vlerësim rreth punës së deritashme të legjislaturës së gjashtë të Kuvendit të Kosovës. (Zyrat e KDI-së, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Arsim, Shkencë, Teknologji, Kulturë, Rini, Sporte, Inovacion dhe Ndërmarrësi në të cilën do të behët shqyrtimi i Projektligjit për Inspektoratin e Arsimit në Republikën e Kosovës dhe shqyrtimi i Projektligjit për Inovacion Shkencor dhe Transfer të Dijes dhe Teknologjisë(Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 11:00)

- Kryetari Shpend Ahmeti mban konferencë për media bashkë me Nënkryetarin e Komunës së Konyas, Ziya Yalçinkaya. (Objekti i Komunës se Prishtinës, ora 11:30)

- Ministri i  Ministrisë së Administrimit të Pushtetit Lokal, Ivan Todosijevic do të vizitoj fshatin Prekovc të komunës së Novo Bërdës. (Fshati Prekovc, ora 11:40)

- Ministri i  Ministrisë së Administrimit të Pushtetit Lokal, Ivan Todosijevic manastirin Draganac të komunës së Novo Bërdës ku me pas do të jap edhe një deklarat për media. (Manastirin Draganac, ora 12:30)

- Zyra e BE-së në Kosovë dhe Ministria e Integrimit Evropian organizojnë prezantimin e Projektit të Binjakëzimit “Mbështetja e institucioneve të Kosovës në zbatimin e MSA-së”. (Hotel Sirius, ora 13:00)

- Ambasadori Delawie do të jetë folësi kryesor në panelin “Korrupsioni si Kërcënim ndaj Demokracisë” që do të mbahet në ditën e dytë të aktivitetit vjetor “Java e Grave”. (Hoteli Emerald, ora 13:00)

- Lansimi i Raporti i monitorimit për Kosovën për administratën publike, SIGMA 2017. (Hotel International Prishtinë, ora 14:00)

- Ambasadori kanadez Daniel Maksymiuk viziton Qendrën për Shëndetin e Gruas ‘Klasat për Nëna’. (Qendrën Klinike Universitare të Kosovës, ora 14:00)

- Me rastin e ceremonisë së dhurimit dhe nënshkrimit të dokumenteve për pranim-dorëzim të një sërë përfitimesh dhuruar Prokurorisë Themelore të Gjilanit, përfshirë këtu pajisje për video konferenca, arkivë, dublikues DVD-sh dhe pajisje përkthimi, Drejtoresha e Zyrës për Europë dhe Azi pranë Byrosë për Çështje Ndërkombëtare të Narkotikëve dhe Zbatimit të Ligjit të Departamentit të Shtetit, Erin Sawyer. (Prokuroria Themelore në Gjilan, ora 14:30)

- Zëvendësja e Ndihmës Administratorit për Europë dhe Euroazi pranë USAID-it, Gretchen Birkle, do të flasë me rastin e hapjes së punëtorisë kreative “makerspace” në shkollën e mesme Xhevdet Doda. (Shkolla e mesme Xhedet Doda, ora 15:00)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës mban seancën e jashtëzakonshme në të cilën do të bëj shqyrtimin e Projektligjit për ratifikimin e Marrëveshjes për Kufirin Shtetëror në mes të Republikës së Kosovës dhe Malit të Zi. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 16:00)

- Fondacioni Kosovar Trashëgimia Kulturore pa Kufij, CHwB Kosova organizon debatin publik me temë "Hapësirat e braktisura të Kosovës". (Parku arkeologjik - Lapidariumi i Muzeut të Kosovës,  ora 18:00)