07 Dhjetor 2021

Referendumi krijon debat publik

Shkruar nga Ali Hertica

Demokraci do të thotë "sundimi i njerëzve",në demokraci nuk ka autoritet mbi qytetarët; populli është sovran.

Ligjet kanë autoritet sepse ato janë marrëveshje vullnetare (kontrata shoqërore) ndërmjet qytetarëve të barabartë dhe të lirë. Prandaj, qytetarët duhet të jenë në gjendje të thonë fjalën e fundit mbi ligjet. Kjo mund të bëhet përmes referendumit.

Referendumi siguron mbështetje për politikën. Ligjet dhe vendimet janë më të përshtatura për dëshirat dhe nevojat e shoqërisë civile.

Ekziston një debat publik më i gjatë dhe shumë më intensiv, por pasi të merren vendime, ka një mbështetje të gjerë dhe mund të zbatohet pa probleme.

 Për shkak se qytetarët e dinë që rezultatet e referendumit zbatohen në të vërtetë, ka kuptim që ata të marrin pjesë në diskutimet publike.

Pse duhet të thelloheni në çështje për të cilat nuk keni asgjë për të thënë gjithsesi? Referendumi gjithashtu u jep mundësi politikanëve të paraqesin pikëpamjet e tyre shumë më gjerësisht.

Debati publik bëhet më i afërt me biznesin nën ndikimin e referendumeve, sepse një referendum ka të bëjë me një rast të përcaktuar qartë, ndërsa në debatet zgjedhore të gjitha çështjet janë të përziera në mënyrë kaotike.

 Referendumi ka një efekt “integrues” në shoqëri. Në një demokraci për referendume, politikanët nuk kanë mundësi të injorojnë grupe më të mëdha të qytetarëve, sepse atëherë ata mund të fillojnë referendume dhe ndoshta të bindin shumicën.

Në një demokraci referendumi, të gjitha grupet e rëndësishme shoqërore janë të ftuar të ndihmojnë në formësimin e politikës.

Në një demokraci referendumi, çdo çështje duhet të gjejë shumicën e vet. Kjo shumicë formohet në baza ad hoc çdo herë. Një herë ju i përkisni fituesve, herën tjetër ju takoni humbësve.

Kjo është në kontrast me një sistem thjesht përfaqësues, në të cilin shumica qeverisëse mund të marrë çfarë të dojë, dhe opozita është në favor të proshutës dhe fasuleve.

 Referendumi ka efekte pozitive në politikë dhe shoqëri. Shumë kërkime janë kryer në lidhje me efektet e demokracisë së drejtpërdrejtë në Zvicër dhe shtetet e SH.B.A.-së, ku sistemet e gjera të referendumit ekzistojnë për mbi 100 vjet.

Kjo tregon se referendumet janë të ndërlidhura me rritjen më të lartë ekonomike, evazionin më të ulët të taksave, borxhin më të ulët publik dhe nivele edhe më të larta të lumturisë midis qytetarëve.

E fundit, por jo më pak e rëndësishmja: për dekada, sipas sondazheve, rreth 70 deri në 80 përqind e popullsisë ka dashur futjen e referendumit.

Në një demokraci që tashmë do të ishte një argument i mjaftueshëm.Referendumi nuk do të përshtatej në sistemin përfaqësues. Ky argument është mjaft i pakuptimtë.

Nuk ka vende në botë që qeverisen thjesht nga demokracia e drejtpërdrejtë (pa parlament), por ka edhe pak vende që nuk kanë ndonjë formë referendumi. Përzierja është normë.

Në Zvicër dhe gjysmën e të gjitha shteteve amerikane, sisteme të gjera referendumi kanë ekzistuar për më shumë se një shekull, të ngulitura në shumë mënyra në sistemin parlamentar.
 
Autoriteti i parlamentit dhe partive politike do të minohej nëse një vendim parlamentar prishej përmes një referendumi.

Në realitet, parlamenti ka kohë që e ka humbur atë autoritet. Në sondazhet ndërkombëtare për besimin që qytetarët kanë në të gjitha llojet e "institucioneve", parlamentet zakonisht rri kot.

Duke prezantuar referendumin, politikanët do të tregonin se ata janë të gatshëm të ndajnë pushtetin dhe të dëgjojnë argumentet.

Ata ndonjëherë do të humbnin një referendum, por kjo mund t'u jepte atyre shumë autoritet dhe respekt, si dhe shumë më tepër mundësi për të vendosur argumentet dhe pozicionet e tyre në vëmendjen e publikut.

Në një referendum do të ndodhte "lidhja": subjektet do të luanin një rol që nuk kanë asnjë lidhje me referendumin.

Në realitet, në një sistem thjesht përfaqësues, sigurisht që flitet shumë më tepër për "lidhje": në debatet zgjedhore të gjitha çështjet e mundshme janë të përziera në mënyrë kaotike dhe të gjitha argumentet e mundshme për të gjitha llojet e subjekteve duhet të çojnë në shtypjen e një butoni.

Në një demokraci referendumi, temat mund të diskutohen një nga një, pa pasur nevojë të ndikojnë njëra mbi tjetrën.

Kushdo që ka frikë nga lidhja duhet të argumentojë për demokraci më të drejtpërdrejtë. Referendumi do të kishte një efekt vonues. Ekziston në një farë mase, por pyetja është nëse kjo është e keqe.

 Në ditët e sotme ne shpesh shohim se legjislacioni dhe rregulloret po ndryshohen me një ritëm të shpejtë.

Çdo qeveri e re zhbën ndryshimet nga e mëparshmja. Nëse shoqëria sapo është mësuar me një sistem të ri, do të ketë një të ri.

Një demokraci për referendumin do të sillte më shumë paqe në këtë pikë. Debati i gjerë dhe gjithëpërfshirës publik lejon që të miratohen ligje që mendohen më mirë dhe kanë mbështetje të gjerë

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 dhjetor 2021 - Zyra e Rregullatorit për Energji organizon konferencën për integrimin e tregut të energjisë elektrike. (Hotel “Swiss Diamond”, ora 9:00)

-  Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton në parim i Projektligjit për ndryshimin dhe plotësimin e ligjeve që kanë të bëjnë me racionalizimin dhe vendosjen e vijave llogaridhënëse të Agjencive të Pavarura. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 10:00)

- Mbahet ceremonia inauguruese e pranim dorëzimit të detyrës së Kryetarit të Prishtinës ku edhe do të bëhet betimi dhe nënshkrimi i deklaratës solemne për marrjen e detyrës së Kryetarit të ri të Komunës së Prishtinës, Përparim Rama si dhe betimi i anëtarëve të ri të Kuvendit të Komunës së Prishtinës. (Salla e Kuvendit të Komunës së Prishtinës, ora 10:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku raporton para Komisionit për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

- Lëvizja FOL në partneritet me Misionin e Bashkimit Evropian për Sundimin e Ligjit në Kosovë bën lansimin e Raportit “Pajisjet elektronike: fokusi në parandalimin e rasteve të dhunës në familje”. (Hotel Emerald, ora 10:00)

-  Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjit mbi Ndarjet Buxhetore për Buxhetin e Republikës së Kosovës për vitin 2022. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 10:00)

- Komuna e Rahovecit organizon shënimin e Ditës së Bibliotekës Komunale “Sulejman Krasniqi”. (Salla e Kuvendit të Komunës së Rahovecit, ora 11:00)

- Me rastin e Ditës së Bibliotekës Komunale “Sulejman Krasniqi” udhëheqes të Komunës së Rahovecit vizitojn shkollën e mesme të lartë  "Heronjtë e Kosovës" në Hoçë të Vogel. (Fshati Hoçë, ora 11:00)

- Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion së bashku me disa organizata të tjera feministe organizon aksion simbolik lidhur me aktgjykimin seksist të Gjykatës Themelore në Gjilan që shfajësoi pesë burra të akuzuar për përdhunim në grup të një vajze 19 vjeçare në vitin 2012. (Para Këshillit Gjyqësor të Kosovës, ora 12:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti mban dëgjim publik për Pakon e projektligjeve të pronësisë industriale si Projektligji për topografitë e gjysmëpërçuesve; Projektligji për dizajnin industrial, si dhe projektligji për patentat. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 13:00)

- Komisioni për Bujqësi, Pylltari, zhvillim Rural, Mjedis e planifikim hapësinor dhe Infrastrukturë shqyrton Projektligjin për Odat e Arkitektëve dhe Inxhinierëve në fushën e ndërtimit dhe  planin e performancës për vitin 2022 nga Agjencia për menaxhimin e komplekseve memoriale të Kosovës (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 13:00)