23 Prill 2018

Qeverisja popullore dhe rreziqet e shtetit

Shkruar nga Ali Hertica

Qeverisja vendore mbron jo vetëm lirinë politike,ajo pengon gjithashtu që liria të mos keqpërdoret.

Prandaj ata që frikësohen se liria mund të çojë në shthurje...dëshirojnë që pavarësia e provincave të lejohet të zhvillohet shkallë-shkallë siç po ndodh me provincat e kosovës.

Filozofet modern shkrujn se mund të mësohet masa e popullit ta shfrytëzojnë lirinë në mënyrë të aesyeshm për gjëra të mëdha,kur nuk kanë mësuar ta bëjnë këtë për gjëra të vogla.

Këtu bëhet aluzion për faktin që puna në kuvend të jap përvojë dhe njohuri që mund të shfrytzohet në nivele kombëtare, d.m.th që institucionet lokale kanë mjë funksion pedagogjik.

Të marrim rrezikun e tiranisë së shumicës,ku e çdramatizon tendencën  tiranike të demokracia amerikanet duke na treguar se shumicës mazhorancës i mungon instrumenti përfundimtar i tiransë.

Ata nuk kanë pushtet që të ushtrojnë qeverisje politike,në të gjitha hollësitë.

Edhe pse organet qendrore vendimmarrëse në SHBA,kanë një pushtet të madhe legjislativ në shakllë kombëtare,fushat e ndikimit janë të kufizuara.

Këto organe japin parimet e përgjithshme të jetës zyrtare,por nuk kanë të drejt të kontrollojnë vënien në jetë të këtyre parimeve në planin vendor.

Këtu përgjegjësinë e marrin vetë organet vendore e jo si në Kosovë të tjerët të vendosin për të ardheme e Kosovës.

Nëpërmjet punës së tyre për zbatimin e vendimeve qendrore është e mundur të moderohen dhe t’u hiqet uji vendimeve që mënjanojnë interesat lokale.

Pushteti qendror  është fuqizimi mjaft brenda sferës së tijë,dhe prandaj tirania mund të duket sikur ekziston në një pikë,por nuk mund të arrijë që t’i prekë të gjithë.

Sado që të rrëmbehet shumica e mazhorancës nga ndjenjet dhe sado e zellshme të jetë në planin e saj,kurrë nuk  do të bënte që të gjithë qytererët të përulen para vullnetit të saj kudo ,njëkohësisht dhe në të njëjtën mënyrë.

Kur pushteti qendror që përfaqëson mazhorancën dekoron vullnetin e tij sovran ,zbatimi i tij u lihet në dorë politikajve që shpesh janë krejt të pavarur prej tyre dhe që nuk mund të kontrollohet.

Kuvendet komunale dhe administratat e prefekturës krijojnë diga të fshehta që frenojnë ose thyjnë valët e vullnetit të popullit.Edhe sikur ligji të jetë tiranik,liria do të ruhej nga mënyra se si do të zbatohet ky ligj.
  

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 Prill 2018 - Ministria e Shëndetësisë dhe Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike me përkrahjen e UNICEF-it shënojn fillimin e Javës së Imunizimit 2018. (Ndërtesa e Ministrisë se Shëndetësisë, salla 128, ora 10:00)

- Komisioni për Punë të Brendshme, Siguri dhe Mbikëqyrjen e Forcës së Sigurisë së Kosovës diskuton rreth raportit të Komisionit Evropian për Kosovën për vitin 2018. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 11:00)

Mbahet mbledhja e Komisionit për Bujqësi, Pylltari, Zhvillim Rural, Mjedis e Planifikim Hapësinor në të cilën do të bëhët shqyrtimi i strategjisë shtetërore për ujëra në Kosovë 2017-2036 si dhe shqyrtimi i raportit vjetor për vitin 2017 nga Autoriteti rregullator për ujëra.  (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 11:00)

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë Kundër Korrupsionit, do të shqyrtojë raportin për  Projektligjin për Kryeqytetin e Republikës së Kosovës - Prishtinën, Projektligjin për Ndërmjetësim si dhe do te shqyrtoj raportin vjetor te punës së Agjencisë për Ndihmë Juridike Falas. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N-10, ora 13:00) 

- InterPersonnel Kosova -  Shkollë e gjuhëve të huaja, organizon prezantimin e programit të saj “Migrim dhe punësim legal” të  infermierëve dhe punëtorëve sezonal në Gjermani dhe në vendet e tjera të Bashkimit Europian. (Objekti i IPK-së, ora 14:00)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon tryezën e diskutimit me temë “Në Kërkim të Konsensusit - Dialogu Kosovë-Serbi dhe perspektiva zgjeruese e Bashkimit Evropian”. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:30)