03 Mars 2021

Populizmi i vë njerëzit e mirë kundër elitës së keqe

Shkruar nga Ali Hertica

 Nga njëra anë keni njerëzit. Kjo është mirë, punon shumë dhe ka vlera të mira. Në anën tjetër është elita, e cila mund të jetë kulturore, ekonomike ose politike. dhe në fakt, të korruptuar, nuk e di se çfarë po ndodh dhe ka vetëm një sy për interesat e tyre ".

"E mira kundër së keqes", Rooduijn pajtohet. "Njerëzit e mirë shfrytëzohen, neglizhohen ose keqkuptohen nga një elitë e keqe, ndërsa populistët besojnë se vullneti popullor duhet të jetë pika fillestare e çdo vendimi politikPartitë populiste mohojnë që ekzistojnë gjithashtu të gjitha llojet e kontradiktave brenda njerëzve, për shembull në bazë të moshës, origjinës, gjinisë dhe fesë.

Në fund të fundit ata kanë të njëjtat interesa dhe të njëjtat pikëpamje dhe ekziston një politikë që duhet të hartohet. që të gjithë do të jenë të lumtu. Populizmi është pothuajse gjithmonë i lidhur me një ideologji tjetër, siç është nativizmi.  

Kjo do të thotë që populizmi në të vërtetë nuk mund të ekzistojë në mënyrë të pavarur. Një parti politike që është populiste dhe nuk përfshin ndonjë ideologji tjetër në të, në fakt ka vetëm diçka për të thënë në lidhje me marrëdhëniet midis njerëzve dhe politikës. Jo për çështje të tilla si ekonomia. politika e jashtme, etj.

Kjo është arsyeja pse ajo në të vërtetë lidhet gjithmonë me ide të tjera, të tilla si nativizmi, socializmi ose rajonalizmi.Shtë bërë një dallim i qartë midis populizmit dhe një 'ideologjie partnere' të tillë.

"Njerëzit kundër elitës janë të ndryshme nga vendosja e njerëzve të tyre kundër grupeve të" të tjerëve të rrezikshëm.Ka shembuj të rrallë të lëvizjeve populiste pa ideologji partnere, Përveç një neverie ndaj elitës, vështirë se ka një histori koherente ideologjike".

Për të nxjerrë në pah nativizmin për një moment, ai vendos interesat e njerëzve dhe kulturës së vet mbi ato të emigrantëve. Isshtë një shtyllë e rëndësishme e historisë me të cilën partitë e djathta radikale populiste bëjnë thirrje votuesit - por nuk është një kërkesë për t'u klasifikuar si populiste.

Partitë radikale të krahut të djathtë nuk duhet të jenë populiste dhe partitë e djathta populiste nuk duhet të jenë nativiste, por ata kanë zbuluar se populizmi dhe nativizmi janë një kombinim i artë.

Ajo funksionon aq mirë sa partitë radikale të djathta jo-populiste janë bërë jashtëzakonisht të rralla. "Konceptet e një elite të keqe dhe grupe të" të tjerëve "të rrezikshëm kombinohen. Pastaj lind ideja: elita u ka hapur dyert atyre të tjerëve, duke vënë në rrezik normat, kulturën dhe traditat tona."

Por populizmi dhe nativizmi nuk janë të këmbyeshëm. Krahasoni, për shembull, forumin radikal-djathtas, për Demokraci,partitë besojnë se 'kasta politike', duhet të zhduket në mënyrë që t'i kthejë pushtetin demokratik.

Me fjalë të tjera, ata janë populistë. Por në përgjigjet e tyre për pyetjen se si shoqëria duhet të organizohet më pas, ata janë politikisht dhe ideologjikisht me milje larg. Populizmi përfshin spektrin politik nga e majta në të djathtë. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 Mars 2021 - Kolegji Ndërkombëtar i Biznesit në Mitrovicë inauguron projektin “Fuqizimi i autonomisë universitare dhe rritja e llogaridhënies e transparencës së universiteteve të Ballkanit Perëndimor”. (Selia e Kolegjit IBCM, ora 9:00)

- Mbahet seanca gjyqësore kundër të pandehurit Enis Ramadani për vepren penale 'Mbajtja në pronësi, kontroll ose posedim të paautorizuar të armëve'. (Gjykata Themelore në Ferizaj, ora 9:30)

- Avokati i Popullit, Naim Qelaj viziton ekspozitën për fëmijët e vrarë gjatë luftës “Na ishte një herë që kurrë mos qoftë”. (Biblioteka “Hivzi Sylejmani” në Prishtinë, lagjja Dardania, ora 10:00)

- Parlamenti i dytë rural shqiptar organizon konferencë për të diskutuar sfidat dhe veprimet konkrete për mirëqenien e banorëve të zonave rurale. (Platforma Zoom, ora 10:00)

- Pas rritjes së numrit të rasteve me COVID-19 në Gjilan, kryetari i Komunës, Lutfi Haziri, mban konferencë për media pas takimit të Komitetit për menaxhimin dhe parandalimin e përhapjes së COVID-19. (Zyra e krytarit Haziri, ora 10:30)

- Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit organizon ceremoninë e shpërndarjes së librave të botuar dhe të blerë me financimin e Departamentit të Kulturës në MKRS. (Biblioteka Kombëtare e Kosovës, ora 11:00)