24 Tetor 2017

Politika dhe humbja e kulturës së shpresës tek qytetarët

Shkruar nga Bahri Bivolaku

Mendimtarët thonë se “Për të matur virtytin e një njeriu, nuk duhet ta shohim në rastet e mëdha, por në jetën e përditshme.”

Gjykuar sipas këtij mendimi, politika në Kosovë, apo e një pjese të saj, është e pamatshme dhe jo e virtytshme, pasiqë ndryshe duket në jetën e përditshme e ndryshe në rastet “e mëdha”.

Dallimi i tillë padyshim që ka bërë që të humbet kultura e shpresës tek qytetarët nga politika. Konstatimin e tillë e vërteton edhe thënia e mençur se për të qenë trim, të duhet vetëm një çast, e për të qenë një veprimtar i virtytshëm, të duhet e gjithë jeta.

Trima të çastit mund të jenë bërë edhe individë pa ndonjë virtyt njerëzor tjetër veç një guximi momental dhe si të tillë, ata nuk kanë se çfarë t’i ofrojnë politikës në jetën e përditshme.

Mendoj që në këtë dallim esencial e shohë arsyen se pse në Kosovë politika ka lëkundur edhe shtratin e kulturës së shpresës tek qytetarët për të ardhmen e tyre.

Ajo është larguar nga jeta e përditëshme dhe jetëgjatësinë e saj e kërkon vetëm në rastet “e mëdha” politike, gjersa hapësira vepruese për të tilla raste është e vogël si për nga vëllimi, ashtu edhe për nga akterët që i zë.

Tendencën politike të orvatjes për t’i bindur të tjerët se proceset politike në Kosovë duhet të fillohen nga e para, e shohë po me këtë prizëm si dëshirë apo ego për t’u dukur vetëm në rastet “e mëdha” dhe përfituar elektoralisht pa marrë parasysh peshën e përgjegjësinë se ku mund të na çojë qëndrimi i tillë.

Tendencat e tilla dhe mosgatishmëria e shfaqur hapur për një arsye politike konensuale, ka derivuar në arratinë e qytetarëve nga politika, pasiqë po i kuptohet qëllimi.

Agjenda politike e pozitës dhe opozitës

Pozita ka kohë që nuk paraqitet qartë me agjendën e vet dhe qartësuar objektivat programore karshi çdo gjëje që lidhet me të ardhmen e vendit.

Objektiva e tillë, mbase duhet të lidhet me secilin pjesëtar që i takon, apo ka rol ekzekutiv apo legjislativ.

Pozitës i duhet një deklaratë misioni dhe ndërlidhjes me të, ndryshe do të vazhdojë të ecë rrugës që ia trason opozita dhe pastaj si e padefinuar po e humbet shpresën e qytetarëve.

Sot, në politikën e Kosovës kemi një sanksionim të shumicës nga pakica e zhurmshme dhe ky rezultat derivon jo pse opozita është e organizuar dhe e programuar për t’ia ndryshuar jetën e përditshme të qytetarëve, por po duket vetëm në rastet e “mëdha”.

Deklarata e misionit të pozitës, që ndryshe mund të quhet si një kauzë apo qëllim politik, duhet të qartësohet e të duket si kauzë bashkuese për të gjithë pozitën për të fituar rolin që ka dhe të dalë nga situata aktuale.

Kjo agjendë duhet ta bashkojë së pari pozitën e më pas edhe pjesën tjetër të politikës. Veprimi ndryshe do të na sjellë shumë vështirësi, pasi ky vit konsiderohet të jetë bukur sfidues për vendin.

Kosova, qytetarët e saj, kanë nevojë për akterë të politikës që merren me jetën e përditshme dhe këta akterë nuk mund të jenë të tillët që duken vetëm në rastet “e mëdha”, apo i krijojnë e hiperbollizojnë rastet “e mëdha”.

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 Tetor 2017 - Zyra e Bankës Botërore në Kosovë organizon tryezën e rrumbullakët ne tëmën “Vendet e punës dhe pengesat për krijim të punësimit në Kosovë”. (Hotel Swiss Diamond, ora 9:00)

- Ministri i Forcës së Sigurisë së Kosovës, Rrustem Berisha informon Komisionin për Punë të Brendshme, Siguri dhe Mbikëqyrjen e Forcës së Sigurisë së Kosovës lidhur me prioritetet dhe sfidat e kësaj ministrie. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 10:00)

- Ministri i Drejtësisë,  Abelard Tahiri raporton para Komisioni për Integrime Evropiane lidhur me përmbushjen e obligimeve në kuadër të agjendës evropiane. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 225, ora 10:00)

- Shefi Observer i Misionit të Vëzhgimit të Zgjedhjeve të Bashkimit Evropian, Alojz Peterle mban një konference shtypi në të cilën do të japë një deklaratë mbi gjetjet paraprake të Misionit . (Hotel Swis Diamond, ora 10:30)

- Ministri i Inovacionit dhe Ndërmarrësisë, Besim Beqaj raporton para Komisionit për Arsim, Shkencë, Teknologji, Kulturë, Rini, Sporte, Inovacion dhe Ndërmarrësi lidhur me programin legjislativ dhe prioritetet e Ministrisë së Inovacionit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 11:00)

- Zëvendës shefi i misionit të Eulex-it në Kosovë, Bernd Thran mban një ligjeratë ku do të diskutohet është ''Roli i EULEX-it në zbatimin e sundimit të ligjit'. (Objekti i kolegjit, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit i për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti, Industri dhe Zhvillim Rajonal në të cilën do të bëhët shqyrtimi i Raportit vjetor të Autoritetit Rregullativ të Komunikimeve Elektronike dhe Postare. (Ndërtesa e Kuvendit, salla S-I, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Punë të Jashtme, Diasporë dhe Investime Strategjike ku do të bëhët formimi i grupit punues për hartimin e Planit për zhvillimin e diplomacisë parlamentare. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 13:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Buxhet dhe Financa në të cilën do të bëhët shqyrtimi i Raportit financiar të Radiotelevizionit të Kosovës për periudhën janar-shtator 2017 dhe Programit të Shpenzimeve të RTK-së, për periudhën tetor-dhjetor 2017. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 203, ora 13:00)

- Mbahet takimi i 140 -të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Objekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 14:00)

- Ministri i Drejtësisë Abelard Tahiri raporton para Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit në lidhje me Marrëveshjen për Drejtësinë të datës 10 shkurt 2015. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N sallën S-I, ora 14:00)

- UBT mban konferencen për të ardhmen Euro-Atlantike të Kosovës. (Kampusi i UBT-së në Lipjan, ora 17:30)

- Kisha Protestante Ungjillore e Kosovës mban akademi solemnje në prag të shënimit të 500 vjetorit të Reformacionit Protestant. (Hotel Swis Diamond, ora 18:00)