13 Qershor 2021

Politika dhe demokracia në Kosovë

Shkurar nga Ali Hertica

Ka disa arsye për të mbrojtur,demokracin moderne .Unë jam duke folur në lidhje me demokracinë moderne sotë, në gjendjen e tanishme të teknologjisë, etikës,rëndësisë së popullsisë, shkalla e zhvillimit, etj ... Unë parashtroj një deklaratë metafizik për demokracinë, por një praktikë dhe urgjente.  

Sistemet punojnë nën kushte të caktuara historike. Unë nuk kam probleme me një halifatit në Bagdat në vitin 800 er - ky ishte ndoshta një pishtar i progresit - por me një kalifatit në Evropë në 2020 er.

Perandoria Romake kishte ndoshta anët e veta të mira, por Rajhu i Tretë ishte  një i pasur shumë.  

Moderniteti i cili garanton një  demokraci të bazuar në secilin prej nesh që liria  nuk ekzistonin më parë. Nëpërmjet këtij moderniteti ne mund të udhëtojnë në botë në një jetë, të pakufizuar lexojmë apo flasim me dikë që është në anën tjetër të globit.

Kjo liri e madhe është krijuar nga dhjetra ose qindra njerëz të tjerë të cilët nuk janë duke luftuar, por flasin.  

Ndoshta arsyeja më e rëndësishme për të mbrojtur ato është demokraci pa gjakderdhje, nuk është një proces i të mësuarit, ndërtuarit në zgjedhjet e përsëritura. Lufta për pushtet fizik është zëvendësuar nga një luftë e fjalëve.

Ky përmirësim I besushmëris që ju shihni çdo ditë në luftën për të drejtat e njeriut, për të mbrojtur minoritetet, të emancipimit, të drejtësisë, të zhvillimit, të vlerave shoqërore dhe shëndetësore.  

Një tjetër arsye për të mbrojtur demokracinë ato që janë të respektushme në një demokraci moderne të pakicave. Kush është i lindur i verbër i diskriminuar, humb reputacionin shumë të nevojshme dhe të frikëson shumicën empatik të votusve.

Për më tepër, minoritetet e vogla shumicat vendimtare për të bërë apo të thyer. E di si demokracitë moderne për pakicat e vogla. Pakicat nuk janë të grimcuar  si një "diktaturë e shumicës".  

Alternativat e demokracisë mund të ndahen në dy grupe: diktaturat (teknikë, klube, oborre, gjeneralë ...) për të cilat interesi publik nuk është bindëse, ose anarhis që të llogarisin në natyrën fisnike njerëzore, por gjithmonë të përfundojë ashtu siq kërkon demokracia.  

Qëllimi i një demokraci moderne është që të përfshijë. Njerëzit e të gjitha sferave të jetës në procesin politik dhe ekonomik . Votim universal - një votë për çdo njeri të rritur apo grua - është vetëm që nga shekulli i njëzetë, dhe është rezultat  afatgjatë i rezistencës paqësore.

Në vazhdën e këtij prosperitetit të  votimit universal i përgjithshëm, i ndjekur nga, ligji i arsimit.

 Radikale serb dhe Libertarët radikale të një mungesë të rëndë të të përulësisë së atyre që janë të destinuara për destabilizimin e demokracisë në Kosovë,ja nacionalisti Vulinit se si paraqitet  me veshja e tijë radikale dhe provokuse sikur të  ishite  njësia special e kriminelit Arkan.

Kjo e bën pak dallim nëse një deklaratë e cila mbron demokracinë dhe , ekstremistin gjenetistët apo argumenteve raciste, ose thjesht me lakmi dritëshkurtër.

Gabimi është i njëjtë sespe poltikanet kosovarë i japin atijë hapsir të sillet vërdall si një hero i ekstremizmit serb, si duket e dobishme  për njerëzit me nacionalizem shovenizmit serb .

Kjo arroganc e shkatërrimit të dialogut në mes lierdërve shqiptar dhe atyre serbë, zbret deri në fund të modernizmit, siç e njohim ne sot dhe të shohim progres.  

Demokracia  në Kosovë është i njëjti gabime serioze që njerëzit  sikur Vulini që lejohen në Kosovë me atë paraqitje  kriminale të veshjes së tij të elites së kriminelit Arkan e bëjnë të ditur se në kosovë, vertetë nuk ka zot shtepije.

Një problem tjetër është efikasitet, nuk është shpesh, shumë  është raportimi dhe kontrolli publik i qeverisë, korporatat, dhe për këtë arsye sillen kriminelet serb ashtu siq doin ata në token e Kosovës. Ku në çdo sistem tjetër zëvendëson kontroll as nga drejtësia hyjnore ose natyrore - Propozimet të rrjedh gjak hedhur poshtë nga historia.   

Demokracia është sistemi i vetëm me të ndërtuar në mekanizmin e mësimit,gabimet janë subjekt i debatit, dhe debati mund të çojë në njohuri të reja dhe vendimet më të gabuara. Aftësia për të ndryshuar pa gjakderdhje shoqërinë është në vetvete një bekim i demokracisë modern. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 13 Qershor 2021 - Klubi Off Road Prizreni organizon ngjitje në Maje tek Liqenet. (Përball Qendrës Sportive ”Sezair Surroi” në Prizren, ora 10:00)
 
 - Me rastin e shënimit të 14 Qershorit, Ditës së Çlirimit të komunës së Rahovecit mbahet finalja në futboll të vogël. (Palestra Sportive“Mizahir Isma”, ora 18:00)