20 Nëntor 2018

Pjesëmarrësit zgjedhin strategjitë

Shkruar nga Ali Hertica

Politikë burokratike , qasje teorike e politikave publike që thekson bisedime të brendëshme brenda shtetit.

Qasja politike burokratike argumenton se rezultatet e politikave rezultojë nga një lojë e bisedimeve mes një grupi të vogël, të vendosur të shumë aktorëve qeveritarë siq ka Kosova e mjerë.

Këta aktorë vijnë në lojë me preferencat e ndryshme të gënjeshtrave dhe mashtrimeve, aftësitë, dhe pozita të pushtetit. Pjesëmarrësit zgjedhin strategjitë dhe qëllimet politike në bazë të ideve të ndryshme të asaj që rezultatet do të shërbejë më mirë interesave të tyre organizative dhe personale dhe grupeve klanore e bandiste.
    
Negociata pastaj vazhdon përmes një procesi pluralist  një proces të rrem - e-prit që reflekton rregullat mbizotëruese të lojës, si dhe marrëdhëniet e pushtetit midis pjesëmarrësve.

Për shkak se ky proces nuk është i dominuar nga një individ , por nga grupet mafioze  të një  ekspertit privilegj apo vendimet e marrura  racionale, ajo mund të rezultojë në rezultate jo optimale që dështojnë në përmbushjen e objektivave të ndonjë nga pjesëmarrësit individual.

Shumica e diskutimeve  politike e  burokratike të filluar me T. Graham Allison 1969 artikull në Shkencës së Politikës Amerikane Rishikimi The, " Modele konceptuale dhe krizën e raketave kubane, " edhe pse kjo punë e ndërtuar mbi shkrimet më të hershme nga Charles Lindblom, Richard Neustadt, Samuel Huntington, dhe të tjerët.

Allison ofron një analizë të krizës Kubane raketave që kontraston bisedime burokratike politika me dy modele të tjera të politikë-bërjes. I parë i tyre supozon se vendimet e politikës janë bërë nga një unitar, krijues vendim racional, përfaqësuar nga " shteti " në shumë formulime.

Kështu, politika burokratike është ofruar shpesh si kundrapeshë ndaj realistit  apo konceptet racionaliste e vendimmarrjes Politika.

Qasja e dytë alternative  përshkruan politikat e udhëhequr nga, edhe si rezultat i, procedurave  të përcaktuara më parë burokratike, që lë pak hapësirë për veprim të pavarur nga ana e vendimmarrësve të nivelit të lartë.

Krahasuar me këto dhe konceptimeve të tjera alternative të bërjes së politikave, modeli burokratik, politika përfaqëson një tendosje të rëndësishëm dhe të veçantë të organizimit - dhe teoria e nivelit shtetëror në marrëdhëniet ndërkombëtare, teoria organizative, politikës publike dhe politikën amerikane

Ndoshta koncepti më bindësc nga modeli i politikës burokratike, dhe stenografi shumë e kanë përdorur për të përcaktuar atë, është se aktorët do të ndjekin politika që përfitojnë organizatat që ata përfaqësojnë dhe jo interesave kombëtare apo kolektive.

Kjo ide, se " ku ju qëndroni varet se ku rri ulur, " është quajtur shpesh ligjin milje –së sipas  burokrat Truman kohës që shpikur fraza. Kërkesa qendrore dhe intuitive e fuqishëme  e shpjegimeve burokratike së  politikës, kjo premisë është kritikuar për qëndrimin e saj të ngushtë të formimit të preferencës.

Për shembull, kritikët vini re se ai nuk arrin të shpjegojë rolin e shumë aktorëve të rëndësishëm burokratikë, rastit politikës studimin origjinal të krizës së raketave kubane.

Megjithatë, edhe teoricienët e hershëm burokratikë politikë, duke përfshirë Allison, ishin të qarta duke pranuar se faktorë të tjerë, të tillë si personaliteti, marrëdhëniet ndërpersonale, dhe qasjen në informata, gjithashtu luajnë role të rëndësishme në procesin e politikës burokratike.

Për këta teoricienë, tre pyetje kyçe udhëheqin  të kuptuarit e lojës së hartimit të politikave : ( 1 ) Kush janë aktorët ? ( 2 ) Çfarë faktorë ndikojnë pozicionin e çdo aktorit ? dhe ( 3 ) Si mund pozicionet e aktorëve të vijnë së bashku për të krijuar politikat qeveritare.

Secila nga këto maska të  qevrisë një numër i pyetjeve shtesë dhe hipotezave rreth procesit burokratik të  politikës. Nëse aktorët janë të zgjedhur apo të emëruar, të lartë,  të mes , apo të nivelit të ulët, dhe të reja në stacionet e tyre dhe në duart e vjetra të gjithë mund të ndikojnë në interesat e tyre dhe pozitat pazarllëk.

Për shembull, aktorë, që shërbejnë si pjesë e administrimit politik të përkohshëm, të tillë si të emëruar politikë të presidentit të SHBA, mund të jetë e mundshme për të ndjekur interesat më të shkurtër -gjatë se sa do të nëpunësve civilë të karrierës me përkatësi të gjatë  organizative.

Shumë aspekte të mjedisit të politikave të ndikojë politika burokratike dinamike. Çështjet që janë shumë të spikatur dhe të dukshme për zonat kyçe, për shembull, mund të shkaktojë aktorët politikë  siq janë qeveritarët  Kosovarë  në ambicioze për të ndryshuar qëndrimet e tyre në  pazarllëk.

Vendi në të cilin marrëveshjet merr dhomën vend - kabinetit, boardrom, mediat e lajmeve publike, dhe kështu me radhë, mund edhe privilegj i disa aktorë dhe disa interesa mbi të tjerët ku qyterari i mjerë po e pagun  haraqin e kopukëve të qeverisë .

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 nëntor 2018 - Ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Endrit Shala nënshkruan marrëveshje bashkëpunimi me IFC-në. (Holli i MTI-së, ora 10:00)
- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon panelin e diskutimit, me temë “Integrimi i Gjyqtarëve dhe Prokurorëve Serb në Sistemin e Drejtësisë në Veriun e Vendit”. (Qendra e konferencave Orion, ora 10:30)

- Menaxhmenti i Universitetit te Prishtinës “Hasan Prishtina” mban konferencën ekskluzive për të informuar opinionin lidhur me rangimin e UP-së në databazën shkencore ndërkombëtare për institucione, Scimago. (Salla e Senatit në Rektorat, ora 10:30)

- Ministri për tregti dhe industri, Endrit Shala raporton para Komisionit për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti, Industri dhe Zhvillim Rajonal lidhur me realizimin e planit të punës së këtij viti dhe planifikimet për vitin e ardhshëm. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 10, ora 11:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Financave Publike shqyrton raportin e auditimit për Pasqyrat Vjetore Financiare të Ndërmarrjes Publike Hekurudhat e Kosovës - Trainkos dhe raportin e auditimit për Pasqyrat Vjetore Financiare të Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 225, ora 11:00)

- Promovohet libri i Ylli Cabiri i titulluar "Shqipëria mund të bëhët". (Biblioteka Kombëtare e Kosovës, ora 11:00)

- Në kuadër të aktiviteteve promovuese me qëllim të shënimit të Ditës Universale  të Fëmijëve Avokati i Popullit do të organizojë aktivitet me fëmijë të shkollave fillore, nga regjioni i Prishtinës, Gjakovës, Prizrenit, Gjilanit, Ferizajt, Pejës dhe Fushë Kosovës. (Zyrët Qendrore të IAP-së, ora 11:00)

- Ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapesinore raporton para Komisionit për Bujqësi, Pylltari, Zhvillim Rural, Mjedis e Planifikim Hapësinor lidhur me gjendjen e mjedisit në Kosovë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 12:00)

- Zëvendës Presidenti i parë i Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim Jürgen Rigterink i takohet me Ministrin e Financave Bedri Hamza ku edhe do të mbajnë një konferencë për media. (Ndërtesa e  Qeverisë, kati 11, ora 12:30)

- Drejtoria Komunale e Arsimit në Gjilan hap Zyrën për Këshillin e Nxënësve në nivel komunal me qëllim të bashkëpunimit dhe inkorporimit të kërkesave direkte të nxënësve si harmonizim i aktiviteteve të përbashkëta. (Objekti i Drejtorisë Komunale të Arsimit në Gjilan, ora 13:00)

- Ministri i Drejtësisë, Abelard Tahiri dhe Drejtori i Përgjithshëm i Shërbimit Korrektues të Kosovës, Nehat Thaçi raportojn para Komisionit për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit lidhur me gjendjen e institucioneve korrektuese në Republikën e Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Lëvizja Vetëvendosje! mbanë konferencë për media. (Zyrët qendore të Vetëvendosjes, ora 14:00 - shtyhet, ora 15:00)

- Kryetari Shpend Ahmeti do të nënshkruaj Memorandum Mirëkuptimi me përfaqësuesit e BERZh-it, për “Pristina Green City Action Plan”. (Komuna e Prishtinës, ora 15:00)

- Në kuadër të programit “Coca-Cola përkrah Rininë” mbahet eventi i rrjetëzimit i cili do të certikoj 150 të rinj të cilët kanë ndjekur trajnimin gjatë muajve Tetor-Nëntor 2018.  (Sheshi 21, ora 16:00)

- Kosovo 2.0 organizon hapjen e ekspozitës artistike dhe instalacionit “Handle With Care,” përgatitur nga artistet Jimini Hignett and Patricia Kaersenhout. (Hapësira e re e K2.0, rr. Ferat Dragaj 60-1, pas furrës Qerimi 1, ora 18:00)

- Galera e Ministrisë së Kulturës bën hapjen e ekspozitës “Peizazhet e Sejdi Kapllanaj”.  (Galeria e Ministrisë së Kulturës, ora 19:00)