20 Nëntor 2018

PDK-ja apo koherenca e një identiteti

Shkruar nga Bahri Bivolaku

Pas procesit zgjedhor dhe reformimit, PDK-në e shoh si partinë më të përgjegjshme, karshi çdo anëtari e kontribuesi të saj, më të vyrtytshme, ku bartësit e funksioneve partiake, qopftë në qendër a degë marrin përgjegjësitë sipas fisnikërisë së origjinës, fisnikërisë së mendimit dhe ndershmërisë vepruese.

Partia Demokratike e Kosovës, e themeluar në tetor të vitit 1999 ka një histori të rrugës së krijimit, zhvillimit dhe fuqizimit për të qenë aty ku është sot, mbase me qartë3si konceptuale  e që qetësisht të reformohet, Është evidente se vlerat e anëtarësisë së kësaj partie shkojnë përtej këtij perceptimi të ngritur në publik për të, në të tashmen dhe të kaluarën politike. Perceptimi i tillë negative në këtë process reforme duhet të evitohet dhe tejkalohet, ndryshe procesi zgjedhor nuk do të ketë efekt. Në këtë rrugëtim kjo parti duhet të ketë kujdes në aspektin programor   të saj, ta kultivoj e begatoj, e mbi të gjitha , e mbi të gjithaa ta ruajë koherencën e një identiteti të krijuar nga viti 1999 e këndej. Reformimi më i mirë do të ishte kthimi tek anëtarësia më besnike  e saj e që e përbëjnë anëtarësia e dalur si frut i veprimtarëve për lirinë  e vendit dhe devotshmërinë për t’i shërbyer atij me nder. Tek anëtarësia e gjerë kësaj partie, pasi aty i gjen vlerat e reja të fshehura apo të mbuluara, padrejtësiht. Gjen devotshmërinë e anëtarësisë që politikën  e shohin si art të administrimit të perspektivës së gjerë, si art të dijes për të djeshen dhe të sotmen, apo i të nesërmes dhe të pasnesërmes. Sot ish ushtarët e lirisë që viti 1999 i zuri në moshën 18-19 vjeç, kanë ecur me dijen e fituar siç kanë ecur shumë bij e bija të veprimtarëve dhe të tillëve u dhuet hapësirë për veprim politik, apo vlerë të re politike. Sinergjia dhe komunikimi me të tillët në këtë mes, çlirojmë energjitë krijuese të tyre dhe fare lehtë shndërrohen në potencial politik, apo vlerë të re politike. Politika e tillë padyshim që do të evoluon raportet e autoriteteve, anëtarësië dhe qytetarëve në hapësirën publike. Në këtë rrugëtim të reformës dhe në qasje, pres që lidershipi  I kësaj partie të zbresin më shpesh në bashkëbisedime, të komuikojnë me ta për të gjitha proceset në mënyrë që të tillët të kenë njendjen e proaktivitetit.

Orientimi programor i PDK-së kah e djatha, përkatësisht konservatorizmi, nënkupton shumë më shumë energji që anëtarësia e saj e veçanarisht rinia të konceptojë e verpojë përkrah këtij ngjyrimi. Në veprën e tij “Reflektime mbi Revolucionin në Francë”, shkrimtari dhe dhe politikiani irlandez Edmnund Burke, shpreh neverinë e tij për pasionet turbulluese të revolucionarëve, të cilët I shikon si fanatyikë ideologjikë të nxitur nga idelaizmi dhe apstraksionet teorike për të lënë mënjanë gjithçka që ka ndodhur më parë. Më vonë konservatorët këtë “parimin e ruajtjes” e shihnin frymëzim në veprimtarinë politike. Në një paragraph të Burkes mbi “shkencën e qeverisjes”, ai nxit rëndësinë e përvojës së virtytit suprem politik. Edhe Abraham Lincoln përmend në thëniet e tij apsektet të filozofisë politike të konservatorizmit, të cilën e përkufizon si “ bashkangjitje ndaj të vjetrës dhe të provuarës-kundër të resë dhe të paprovuares”. Këto koncepte politike për të fituar në peshë dhe shërbyer si orientim programor duhet që nga bartësit e PDK-së të zbërthehen e qartësohen në praktikë me naëtarësinë e veçanërisht, rininë e saj. Tërësiht koncepti  konservatorizmit duhet thjeshtëzuar për të kuptuar e përfaqësuar, por gjithsesi si koherencë e një identiteti politik. Nuk mund ta ftosh dikë për t’u bashkuar me ty, pa e qartëuar në thëlb idenë e cila është vetë kryefjala e bashkimit. Pra, duhet kuptuar se ideja i paraprinë formës e jo forma idesë, siç mëton të ndodhë shpeshherë. Realiteti ekzistues në Kosovë dhe konservatorizmi, kanë një distancë të theksuar në mes veti,. Kjo distancë mund të zvoglohet me dialog të vazhdueshëm.

Rinia e PDK-së është në process zgjedhor nga e cila do të duhej të dilte me objektiva të qarta politike për periudhën katërvjeçare, ndryshe humb kuptimin organizimi. Kjo rini e pa hipoteka të së kaluarës në jetën politike mud të konsiderohen si engjuj., që fisnikërojnë shoqërinë, jetën politike të saj, nuk pengohen e as lëndohen, atyre u duhet hapësira pasi është koha e tyre në këtë Kosovën e re. Është koha e vizionit, kreativitetit vyrtyteve dhe ndershmërisë, andaj këta engjuj politikë duhet ta p[ushtojnë hapësirën politike duke mos u vënë veshin mediokërve de atyre që fushë politike e konsiderojnë të kaluarën.

Kjo rini konsideroj su duhet të insistojë që me anë të çdo forme të lejuar të veprimit politik, që të arrihet konsensusi primar apo konsensusi mbi të gjithë të tjerët e që është ai për zhvillim ekonomik të vendit.

Rritja ekonomike në hskllën ekzituese nuk është e mjaftueshme për rininë dhe objektivat e saj, andaj duhet synuar për ta trefishuar atë në një afat të përcaktuar. Veprimi i tillë është domosdoshmëri për të ardhmen e vendit tonë, mirëqenien e rinisë sonë për të krijuar kushte për të qëndruar dhe shërbyer vendit. Kjo rini duhet të vetedukohet në frymën e konservatorizmit, në mënyrë që ta proklamojnë atë me dinjitet.

Mekanzimi i tillë rinor duhet të ketë qartësi programore, objektivat katërvjeçare  e që janë: rinia dhe pjesëmarrja aktive e sja në jetën politkke publike, punësimi dhe vetëpuniësimi dhe ndërmarrësia, strategjia nacionale për rininë në dekadën e tretë të lirisë, pjesmarja masive në edukimiun joformal dhe rolin e rinisë në krijimin e shërbimit shtetëror të vullnetarizmit.

Për rininë në politikë hapësira ka kuptim vetëm atëherë kur pushtohet e jo kur dhurohet. Pushtimi i hapësirës nënkupton aktivitet, kreacion e gjallëri, ndërsa, dhurimi i hapësirës, nënkupton se dëshirojmë një rini që iu gjasojnë petullave e pehlivanëve të politikës.
 
 
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 nëntor 2018 - Ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Endrit Shala nënshkruan marrëveshje bashkëpunimi me IFC-në. (Holli i MTI-së, ora 10:00)
- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon panelin e diskutimit, me temë “Integrimi i Gjyqtarëve dhe Prokurorëve Serb në Sistemin e Drejtësisë në Veriun e Vendit”. (Qendra e konferencave Orion, ora 10:30)

- Menaxhmenti i Universitetit te Prishtinës “Hasan Prishtina” mban konferencën ekskluzive për të informuar opinionin lidhur me rangimin e UP-së në databazën shkencore ndërkombëtare për institucione, Scimago. (Salla e Senatit në Rektorat, ora 10:30)

- Ministri për tregti dhe industri, Endrit Shala raporton para Komisionit për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti, Industri dhe Zhvillim Rajonal lidhur me realizimin e planit të punës së këtij viti dhe planifikimet për vitin e ardhshëm. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 10, ora 11:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Financave Publike shqyrton raportin e auditimit për Pasqyrat Vjetore Financiare të Ndërmarrjes Publike Hekurudhat e Kosovës - Trainkos dhe raportin e auditimit për Pasqyrat Vjetore Financiare të Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 225, ora 11:00)

- Promovohet libri i Ylli Cabiri i titulluar "Shqipëria mund të bëhët". (Biblioteka Kombëtare e Kosovës, ora 11:00)

- Në kuadër të aktiviteteve promovuese me qëllim të shënimit të Ditës Universale  të Fëmijëve Avokati i Popullit do të organizojë aktivitet me fëmijë të shkollave fillore, nga regjioni i Prishtinës, Gjakovës, Prizrenit, Gjilanit, Ferizajt, Pejës dhe Fushë Kosovës. (Zyrët Qendrore të IAP-së, ora 11:00)

- Ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapesinore raporton para Komisionit për Bujqësi, Pylltari, Zhvillim Rural, Mjedis e Planifikim Hapësinor lidhur me gjendjen e mjedisit në Kosovë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 12:00)

- Zëvendës Presidenti i parë i Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim Jürgen Rigterink i takohet me Ministrin e Financave Bedri Hamza ku edhe do të mbajnë një konferencë për media. (Ndërtesa e  Qeverisë, kati 11, ora 12:30)

- Drejtoria Komunale e Arsimit në Gjilan hap Zyrën për Këshillin e Nxënësve në nivel komunal me qëllim të bashkëpunimit dhe inkorporimit të kërkesave direkte të nxënësve si harmonizim i aktiviteteve të përbashkëta. (Objekti i Drejtorisë Komunale të Arsimit në Gjilan, ora 13:00)

- Ministri i Drejtësisë, Abelard Tahiri dhe Drejtori i Përgjithshëm i Shërbimit Korrektues të Kosovës, Nehat Thaçi raportojn para Komisionit për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit lidhur me gjendjen e institucioneve korrektuese në Republikën e Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Lëvizja Vetëvendosje! mbanë konferencë për media. (Zyrët qendore të Vetëvendosjes, ora 14:00 - shtyhet, ora 15:00)

- Kryetari Shpend Ahmeti do të nënshkruaj Memorandum Mirëkuptimi me përfaqësuesit e BERZh-it, për “Pristina Green City Action Plan”. (Komuna e Prishtinës, ora 15:00)

- Në kuadër të programit “Coca-Cola përkrah Rininë” mbahet eventi i rrjetëzimit i cili do të certikoj 150 të rinj të cilët kanë ndjekur trajnimin gjatë muajve Tetor-Nëntor 2018.  (Sheshi 21, ora 16:00)

- Kosovo 2.0 organizon hapjen e ekspozitës artistike dhe instalacionit “Handle With Care,” përgatitur nga artistet Jimini Hignett and Patricia Kaersenhout. (Hapësira e re e K2.0, rr. Ferat Dragaj 60-1, pas furrës Qerimi 1, ora 18:00)

- Galera e Ministrisë së Kulturës bën hapjen e ekspozitës “Peizazhet e Sejdi Kapllanaj”.  (Galeria e Ministrisë së Kulturës, ora 19:00)