29 Shkurt 2020

Një sistem demokratik para së gjithash kërkon institucione të fort

Shkruar nga Ali Hertica

Megjithëse prosperiteti ynë është i madh dhe përhapur në mënyrë të arsyeshme, institucionet qeveritare në përgjithësi funksionojnë mirë, lehtësirat janë të larta dhe infrastruktura është në rregull, kritika ndaj administratorëve dhe madje edhe 'demokracia' duket se është në rritje.

Kjo është pjesërisht për shkak të pasigurisë. A mund ta ruajmë atë nivel të lartë dhe a mund të përballojmë kërcënimet reale (terrorizmin) dhe sfidat (ndryshimi i klimës, integrimi)? Dhe a kemi ndonjë gjë për të thënë.

Ndjenja e fshehtë e shqetësimit, shtrirja e së cilës nuk është aspak e qartë, nxitet më tej nga paqartësitë diku tjetër.

 Në Poloni dhe Hungari, duket se qeveritë demokratike mund të ndërmarrin hapa që kërcënojnë ose madje dëmtojnë sundimin e ligjit.

Në Shtetet e Bashkuara, një president është zgjedhur pa përvojë politike, i cili duket se po eksiton më shumë sesa ngarja dhe që në të vërtetë mund të shkaktojë dëme.

Për shembull, duke tejkaluar marrëveshjet për luftimin e ndryshimit të klimës. Në Mbretërinë e Bashkuar, një shumicë e ngushtë u vërtetua e mjaftueshme për të ndërmarrë një hap themelor drejt pasigurisë. Dhe e gjithë kjo 'plotësisht demokratike'.

Sigurisht, nuk kemi pse të shqetësohemi domosdoshmërisht se si vendet e tjera organizojnë demokracinë e tyre, megjithëse disa nga synimet e Trump janë të paktën shqetësuese. Më së shumti, ne mund t'i mësojmë vetë mësimet.

Për shembull, nuk është aq e çuditshme të mos marrësh vendime themelore me një shumicë të thjeshtë, por të kërkosh një shumicë të forcuar për këtë.

Për më tepër, sistemi ynë i përfaqësimit proporcional nuk është aq i çmendur, edhe pse ka padyshim disavantazhe.

Partia qeveritare hungareze Fidesz fitoi 45 përqind të votave në zgjedhjet e vitit 2014, por ka 67 përqind të vendeve. Në Poloni, PiS arriti 38 përqind në 2015, por ajo parti në pushtet ka 51 përqind të vendeve në Sejm, dhoma e ulët polake.

Demokracia është më shumë sesa thjesht një përfaqësim parlamentar i zgjedhur ose vendos se kush e merr pushtetin.

Një sistem demokratik para së gjithash kërkon institucione të forta, me legjitimitet të mirë.

Kushdo që mendon se ekziston një 'parlament i rremë', sepse sistemi zgjedhor nuk përfaqëson si duhet vullnetin e popullit, është i detyruar të dalë vetë me alternativa - jo vetëm me fjalë, por sidomos përmes propozimeve konkrete. Edhe kjo është pjesë e rregullave të demokracisë.

Ata që mund të vërtetojnë bindshëm se, për shembull, mbajtja e një referendumi çdo muaj çon në një reflektim më të mirë të mendimeve dhe për këtë arsye në një qeverisje më të mirë, mund të ndërmarrin iniciativën për ta rregulluar këtë.

Gjyqësori padyshim që i përket institucioneve. Edhe këtu, të gjithë janë të lirë të thonë se gjyqtarët e caktuar për jetën janë të pavlerë dhe se është më mirë t'i nënshtroheni 'rishqyrtimit' çdo pesë vjet.?

Partitë politike janë gjithashtu shumë të rëndësishme në sistem. Fakti që më pak dhe më pak njerëz duan të bëhen anëtarë të tij nuk e ndryshon atë.

Partitë janë përgjegjëse për formimin e mendimeve dhe ndihmën për të bërë zgjedhje në zgjedhje.

Mbi të gjitha, lidhjet farefisnore me një parti politike janë një tregues shumë i mirë i pikëpamjeve të kandidatëve.

Partitë me një strukturë demokratike gjithashtu u ofrojnë të gjithëve mundësinë për të marrë pjesë në diskutime dhe vendime, përfshirë këtu edhe listën e kandidatëve dhe programin.

Kjo kërkon disa përpjekje, por për ata që thonë se e dijnë demokracinë, kjo nuk mund të jetë pengesë.

Gjithashtu jo të parëndësishme janë mundësitë që partitë duhet të rekrutojnë dhe trajnojnë kandidatët.

Që një numër i vogël i anëtarëve të çon në një 'elitë' është një qortim i çuditshëm. Ata që duan ta parandalojnë këtë mund të ndërmarrin vetë veprime. Për dallim nga shekujt XIX dhe fillimi i njëzetë, nuk ka kufizime për të qenë aktiv politik.

Ajo liri e shtypit dhe e transmetuesit është po aq thelbësore për një sistem demokratik që funksionon mirë do të jetë i qartë.

Fakti që media nuk janë vetëm guard roje ’të informacionit, por edhe ndërmarrje tregtare që konkurrojnë me njëra-tjetrën, ka disavantazhe. Sidoqoftë, vështirë se ekziston një alternative.

Sidoqoftë, parakushte të mira mund të sigurohen për një shtyp të lirë dhe transmetues. Transparenca për shembull.

Vetë media kanë një përgjegjësi që nuk duhet të nënvlerësohet. Kjo vlen si për zbulimin e abuzimeve, ashtu edhe për drejtorët 'dënues'. Për të dy, gjithmonë duhet të tregohet kujdes i madh.

Demokracia nuk është në një gjendje të keqe në vendin tonë, por kjo nuk mund të merret si e mirëqenë.

Një formim afatgjatë madje mund të shihet si një shenjë e mirë, përkatësisht si shprehje e vullnetit për të arritur një mbështetje më të gjerë kur merren me problemet.

Ky fakt dhe kontrollet dhe ekuilibrat që njeh sistemi ynë, do të thotë se nuk ka (ende) asnjë problem democracy demokraci ’

Kalendari

Ngjarjet e datës 29 shkurt 2020 - Drejtoria e Shëndetësisë së bashku me Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare, do të ofrojnë kontrolle të përgjithshme mjekësore pa pagesë për sëmundje të traktit urinar ku me pas do të ketë prononcim për media nga drejtori i Drejtorisë së Shëndetësisë, Visar Shehu. (Qendra Kryesore e Mjekësisë Familjare, ora 10:00)

- Federata e pingpongut të Kosovës do të organizojë Kampionatin Individual të Kosovës për Seniorë “Adem Jashari”. (Shkolla fillore Tefik Çanga në Ferizaj, ora 10:00)

- Mbahet Kuvendi i Punës i Federatës i Basketbollit i Kosovës (FBK). (Hotel International Prishtina & SPA, ora 10:00)

- Qendra e Levizjes në Prishtinë mban konferencë për media. (Zyret qendrore të Lëvizjes në Arbëri, ora 11:00)

Anibar International Animation Festival organizon bashkëlexim dhe diskutim në Klubin e Kinemasë “Jusuf Gërvalla” në Pejë. (Kinema “Jusuf Gërvalla”, në Pejë ora 12:00)

- Mbahet ceremonia përmbyllëse për Garën Kombëtare për Kitarë, ku do të shpallen rezultatet dhe fituesit që do ta përfaqësojnë Kosovën në Garën Ndërkombëtare që do të mbahet në Qershor 2020, në Monheim në Gjermani. (Amfiteatri i Pallatit të Rinisë, ora 18:00)