15 Shkurt 2019

Liberalizimi, mundësi apo mashtrim për rininë

Shkruar nga Shpëtim Morina

Liberalizimi i vizave për rininë tonë po shihet një dritare e madhe në drejtim të levizjes së lirë të rinisë sonë. Rinia jonë si e vetmja e izoluar në rajon dhe Evropë.

Me anë të liberalizimit po i ofrohet mundësia e barabartë e lëvizjes me të gjithë të rinjët tjerë.

Perspektiva e ulet që po i ofrohet në Kosovë ka bërë që rruga e vetme për ta të mbes migrimi nga vendi dhe kërkimi i një rruge të re drejt stabiliizimit të tyre jetësor.

Shkaqet tanimë dihen, që gjendja e rëndë ekonomike, arsimore, shëndetësore, sociale ka bërë që Liberalizimi i vizave.të jetë zgjidhja e vetme për rininë.

Mundësia e shfrytëzimit të Liberalizimit për punë në vendet evropiane është një shkelje e rregullave të liberalizmit të cilën e kanë bërë më herët edhe vendet tjera fqinje.

Mirëpo humbja e shpresës nga ana e rinisë së vendit tonë për një perspektivë më të mirë për të ardhmen ka bërë që të kërkohen të gjitha rrugët, shtigjet vetëm që të realizojnë ëndërrën e tyre për një jetë më të mirë.

 Evropa është duke importuar nga Kosova për momentin kuadrot më profesionale të vendit tonë dhe deficitare duke i ofruar kushte më të mira që të punojnë në profesionet e veta në të cilat kanë dhënë maksimumin e mundshëm profesional dhe që nuk i është shpaguar mundi në vendin e tyre.

Institucionet qeverisëse në Republikën e Kosovës nuk i kanë kushtuar vëmendjen e merituar rinisë as në politikat e arsimit.

Faza e parë ku është dashur të ofrohen programe adekuate që në shkollim të mesëm – janë shkollat profesionale me drejtime praktike në mënyrë që të bëhet aftësimi i duhur profesional dhe që të realizohet punësimi me i shpejt i tyre.

Niveli kaq i lartë i diplomave Bachelor dhe Master me të cilat janë të pajisura rinia jonë dhe në anën tjetër niveli kaq i lartë i papunësisë së rinisë sonë është një shenjë alarmuese për institucionet tona arsimore në mënyrë që të realizojnë strategji të mirëfillta ku bazohen në tregun e punës e jo në kërkesat militante e partiake në mënyrë që të plotësohen apetitet e partive politike.

Sistemet dhe strategjitë profesionale duhet të jenë të shpejta, praktike dhe me synim ardhmërinë e rinisë sonë.

Politika vendore ka një obligim moral që rinisë sonë t’i ofron kushte optimale në mënyrë që të japin kontributin për vendin e tyre.

Liberalizimi i vizave duhet të jetë edhe një mundësi për shkëmbim të përvojave me rininë evropiane.

Vendi ynë ka fatin që ka një rini mjaftë të shëndosh dhe të aftë e të gatshme për punë qka nuk e ka Ò«do vend.

Kësaj rinie i kanë borgj këta politikanë që të i’a ofrojnë kushtet që ia lehtesojnë jetën e jo e kundërta. Ofrimi i një të ardhme të sigurt rinisë sonë do ti jepte një vullnet dhe kthim të shpreses rinisë sonë për të dhënë kontributin e tyre të vlefshem në vendin tone.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 16 shkurt 2019 - Nisja e Deklaratës së Pavarësisë nga Kuvendi i  Republikës së Kosovës, për në 7 qendrat kryesore të Republikës së Kosovës Prishtinë, Mitrovicë, Pejë, Prizren, Gjilan, Gjakovë, Ferizaj. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 9:00)
 
- Vendosja e Deklaratës së Pavarësisë. (Sheshi “ Nënë Tereza, ora 9:30)

- Shoqata"Miqtë e Amerikës" organizon ekspoziten me fotografi të formatit 180×60cm me disa personalitete që ndikuan në krijimin e shtetit të Kosovës si Bill Clinton, George W. Bush, Merkel, Mbretëresha Elizabeta, Sarkozy, etj. (Sheshi tek shtatorja "Nëna Tereza" ora 10:00)

- Hapet ekspozita e punimeve artistike “Simbolet e Pavarësisë”. (Sheshi  “Zahir Pajaziti”, ora 10:00)

- Hapja e Panairit të produkteve Vendore. (Sheshi “Adem Jashari”, ora 10:30)

- Let's Do It do të organizojë aksion pastrimi së bashku me komunën e Hanit të Elezit. (Pika kufitare "Hani i Elezit", ora 11:00)

- Shoqata Bamirëse Jetiamt e Ballkanit organizon ceremonisë solemne të dorëzimit të 17 banesave për familjet në nevojë e cila organizohet për nder të 17 shkurtit - Ditës së Pavarsisë së Republikës së Kosovës. (Salla e Kuqe, ora 11:00)

- Alternativa e përfaqësuar nga Mimoza Kusari - Lila Kryetare, do të mban konferencën për media për të prezantuar qëndrimin e subjektit politik lidhur me "Kosova 11 vjet shtet - Ngecjet në zhvillimin ekonomik dhe mundësitë përpara". (Selia e partisë, Kompleksi Qafa, Rr. Uçk, kati 1, nr. 67, ora 12:00)

- Galeria Kombëtare e Kosovës dhe British Council organizojn panel diskutimi me temë “A je Shën Valentini im? Romantizmi mbivlerësohet”. (Galeria e Arteve të Kosovës, ora 12:00)

- Komuna e Gjilanit organizon solemnitet për ndarjen e titullit “Qytetar Nderi” në shënimin e njëmbëdhjetë vjetorit të Pavarësisë së Kosovës. (Salla e Kuvendit Komunal të Gjilanit, ora 13:00)

- Komuna e Gjilanit organizon nddarjn e titullit “Nderi i Qytetit” në shënimin e njëmbëdhjetë vjetorit të Pavarësisë së Kosovës. (Zyra e Kryetarit të Komunës së Gjilanit, ora 14:00)

- Hapet ekspozita "Qytetet Shqiptare në fotografi të vjetra 1863-1916". (Muzeu Kombëtar i Kosovës, ora 17:00)

- Fondacioni Lumbardhi dhe Fondacioni Kosovar i Arkitekturës organizojnë ligjeratën publike “Bukuria e asaj që mbetet” të arkitektes Aslıhan Demirtaş. (Kino Lumbardhi, ora 17:00)

- Vendosja e Deklaratës së Pavarësisë në sheshin kryesor të qytetit të Gjilani. (Sheshi “Idriz Seferi” në Gjilan, ora 17:00)

- Ambasadori i SHBA-ve në Kosovë, Philip S. Kosnett, do të mbajë një fjalë të shkurtër hapëse për interpretimin e OneBeat Balkans në teatrin ODA. (Teatri ODA, ora 20:30)