21 Mars 2018

Kuvendi duhet të japë mesazh të qartë karshi ambicies territoriale të Serbisë

Shkruar nga Bahri Bivolaku

Kuvendi i Kosovës, sot, jo vetëm që vendos për kufirin e shtetit të ri me Malin e Zi por dhe përcjell mesazhin e duhur për Serbinë, karshi ambicies së tyre terri-toriale. Modeli kadastral i përcaktimit të kufirit të shtetit të ri, e jo ai etnik historik a gjeografik siç preferojnë me broçkullat e tyre ekspertët hileqar e ziliqar, ruan tërësinë teritoriale të Kosovës.

Individualizmi i Bulliçit, Grudës dhe të tjerëve si ata që del nga xhelozia e të shkolluarve, konsideroj të shfaqet si tendencë e për-jashtimit ose pavetëdijshmë-risë, lidhur me çështjet që tejkalojnë veten e tyre dhe, në këtë mes mendoj të kenë humbur fillimin e problematikës duke dëshiruar të merren me fundin, epilogun e problemit, gjersa tek fillimi mrizonin e nuk ishin askund.

Qasja e tillë në vijëzimin e kufirit sikur e Buliçit , Grudës e tjerëve e lë Kosovën pa veriun dhe një pjesë të Anamoravës. Gjeneralët e NATO- s por dhe politikani i rryer i shpërblyer me çmimim NOBEL për paqe, Ahtisari e ka pasur të qartë problemin, andaj edhe ka ecur në rrugën e përcaktimit të kufijve të shtetit të ri në bazë të modelit kadastral.

Deputetët e Kuvendit të Republikës së Kosovës sot para vetes kanë dy mundësi: ose të përligjin vijëzimin e kufirit me Malin e Zi dhe përmes saj të japin mesazhin e qartë për Serbinë ose të zgjedhin rrugën e kundërt duke hapur tema që për kuftijtë e Kosovës të dialogohet me shtetin mik të Malit të Zi, e rrjedhimisht edhe me Serbinë. Në këtë rrugëtim Kosova do të jetë e izoluar nga miqtë ndër-kombëtarë dhe pasojat do të dihen. Në këtë rast, kufiri i Kosovës i negociuar në bazë të broçkullave të Buliiqit Grudës e të tjerëve nuk dihet se ku do të jetë, as me Serbinë e as me Malin e Zi.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 21 Mars 2018 - Kryetari i Kuvendit, Kadri Veseli, pret sot në takim ambasadorët e vendeve anëtare të Bashkimit Evropian dhe shefen e Zyrës së BE-së në Kosovë. (Kuvendi i Kosovës, salla C301, ora 9:00)

- Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, në bashkëpunim me GIZ-in, do të organizojë konferencë për medie për të filluar pjesëmarrjen e Kosovës në PISA 2018 dhe për të lansuar fushatën përkatëse, e cila është pjesë e Fushatës për Arsim më të Mirë në Kosovë. (Ndërtesa e MAShT-së, ora 10:00)

- Kolegji AAB, KFOR-i dhe Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë mbajnë konferencë të përbashkët lidhur me misionin e KFOR-it në Kosovë. (Teatri i Kolegjit AAB, ora 10:30)

- Vazhdimi i seancës së jashtëzakonshme të Kuvendit të Republikës së Kosovës ku pritet te behet votimi i Projektligjit për ratifikimin e Marrëveshjes për Kufirin Shtetëror në mes të Republikës së Kosovës dhe Malit të Zi. (Kuvendi i Kosovës, ora 11:00)

- Kryetari Shpend Ahmeti do të merr pjesë në fillimin e punimeve për rregullimin e shkallëve të lagjes Arbëria.  (Lagja Arbëria, ora 11:30)

- Me rastin e shënimit të Ditës Botërore të Poezisë, studentët e Degës së Letërsisë Shqipe të Fakultetit të Filologjisë në bashkëpunim me mësimdhënësit e tyre, organizojnë aktivitetin kulturor të pagëzuar Mesdita poetike. (Amfiteatri i vogël i Fakultetit të Filologjisë, ora 12:00)

- Promovohen dy vepra, libri "Nato intervenation in Kosova' dhe filmi dokumentar "Deshmit e heshtura' të autorit Nysret Pllana. (Universiteti i Prizrenit, ora 13:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike në të cilën do të behët shqyrtimi i raportit të auditimit për PVF-të e Ministrisë së Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë si dhe shqyrtimi dhe miratimi i raportit përfundimtar për Projektligjin për Kontrollin e Brendshëm të Financave Publike. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

-  Vazhdon Java e Gruas mban sesione plenare lidhur me këndvështrimin e një përfaqësuesi të zgjedhur se si të ndërtohen dhe mbahen marrëdhëniet me votuesit. (Hotel Emerald, ora 13:40)

- Mbahet takimi i radhës në Odën e Librit ku do të shënohet Dita Botërore e Poezisë. (Biblioteka Kombëtare e Kosovës, ora 17:00)