21 Mars 2018

Kur liderët Kosovarë bëjn politika të gabuara

Shkruar nga Ali Hertica

Në qoftë se ka probleme lidhur me futjen e një forme qeverisjeje republikë, ka probleme edhe për ruajtjen e saj kështu që edhe Kosova duhet të këtë probleme të trillanë të ardhmen, ku nënvizohet si në përgjegjësi, edhe republika, kohë pas kohe, duhet të ripërtërihet duke u kthyera te parimet e origjinës. 

Kjo mund të ndodhë si pasojë e veprimeve nga jasht siq mundohet serbia me platforma politike për bisedime.

Që mundohet duke futur një ligj që i detyron shtetasit e Kosovës ku do të thot serbet të ndeyshojnë situaten e sjelljeve të tyre ndaj Kosovës.

Në mënyrë të veçantë trajtohet mundësitë që i hap një popull, për të rujtur lirinë, në qoftë se më parë ka qenë nën një okupim dhe më vonë, pa luftuar vetë, ka fituar një qeverisje të lirë në republikë siq janë serbet e Kosovës.

Në të njetën mënyrë, edhe një popull që sapo ka dalë nga robëria, që nuk i njeh mjetet e mbrojtjes e të sulmit që akoma nuk e ka njohur situaten e rrethanave, do të bjerë shpejt nën një zgjedhje të re që mund të jetë më e rëndë se sa më parë , këtu bëhët fjal për biseda me serbin qe sotë bën Kosova për sovranitetin e sajë.

Mirëpo a nuk ka Kosova miq që mund ta ndihmojnë që populli atë që e ka arritur të fitoj lirinë ta rujë.. përgjegja është se me siguri do të këtë armiq, dhe pak miqë.

Kështu që ata që kanë pasur përfitime nga republika, do të përpiqen ta përmbysin atë, që rifitojnë previlegjet e vjetra.Të tjerët, që mund të kenë marrë diploma nderi nga shteti , do të merren shumë falenderime për punën që kanë bërë, për ta rrenuar republikën.

Në këtë rastë populli i Kosovës e ka fituar lirin jo rastësisht dhe me luftë ku duhet qe ta mbrojnë me kushtetut dhe ligjet e sovranit të shtetit të Kosovës pa u nda asnjë pjesë e ti.

Kështu që ndryshimi i ligjeve për shtetin në ngritje, ashtu duhej t'i ndryshonte, kur rënia troket në derë siç po na troket neve, kur lideret Kosovarë bëjn politika të gabuara rreth bisedimeve me serbin, gjë që rrezikohet që të Bosnizohet Kosova.

Kështu që mundësit janë shumë problematike, andajë duhet një njeri i zgjuar, që ta parashikojë rrezikun e bisedimeve dhe pasojat që mund të vijnë në të ardhëmen.

Kalendari

Ngjarjet e datës 21 Mars 2018 - Kryetari i Kuvendit, Kadri Veseli, pret sot në takim ambasadorët e vendeve anëtare të Bashkimit Evropian dhe shefen e Zyrës së BE-së në Kosovë. (Kuvendi i Kosovës, salla C301, ora 9:00)

- Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, në bashkëpunim me GIZ-in, do të organizojë konferencë për medie për të filluar pjesëmarrjen e Kosovës në PISA 2018 dhe për të lansuar fushatën përkatëse, e cila është pjesë e Fushatës për Arsim më të Mirë në Kosovë. (Ndërtesa e MAShT-së, ora 10:00)

- Kolegji AAB, KFOR-i dhe Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë mbajnë konferencë të përbashkët lidhur me misionin e KFOR-it në Kosovë. (Teatri i Kolegjit AAB, ora 10:30)

- Vazhdimi i seancës së jashtëzakonshme të Kuvendit të Republikës së Kosovës ku pritet te behet votimi i Projektligjit për ratifikimin e Marrëveshjes për Kufirin Shtetëror në mes të Republikës së Kosovës dhe Malit të Zi. (Kuvendi i Kosovës, ora 11:00)

- Kryetari Shpend Ahmeti do të merr pjesë në fillimin e punimeve për rregullimin e shkallëve të lagjes Arbëria.  (Lagja Arbëria, ora 11:30)

- Me rastin e shënimit të Ditës Botërore të Poezisë, studentët e Degës së Letërsisë Shqipe të Fakultetit të Filologjisë në bashkëpunim me mësimdhënësit e tyre, organizojnë aktivitetin kulturor të pagëzuar Mesdita poetike. (Amfiteatri i vogël i Fakultetit të Filologjisë, ora 12:00)

- Promovohen dy vepra, libri "Nato intervenation in Kosova' dhe filmi dokumentar "Deshmit e heshtura' të autorit Nysret Pllana. (Universiteti i Prizrenit, ora 13:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike në të cilën do të behët shqyrtimi i raportit të auditimit për PVF-të e Ministrisë së Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë si dhe shqyrtimi dhe miratimi i raportit përfundimtar për Projektligjin për Kontrollin e Brendshëm të Financave Publike. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

-  Vazhdon Java e Gruas mban sesione plenare lidhur me këndvështrimin e një përfaqësuesi të zgjedhur se si të ndërtohen dhe mbahen marrëdhëniet me votuesit. (Hotel Emerald, ora 13:40)

- Mbahet takimi i radhës në Odën e Librit ku do të shënohet Dita Botërore e Poezisë. (Biblioteka Kombëtare e Kosovës, ora 17:00)