17 Shkurt 2020

Kontradiktat në polemikat politike tejkalojnë kufijtë

Shkruar nga Ali Hertica

Polemikat politike janë thelbësore në perspektivën e rrjetit për shoqërinë, jo grupet e votuesve me qëndrime të qarta që duhet të përfaqësohen në arenat politike. Në fakt, në këto polemika, lindin rrjete që mbledhin rreth çështjeve me interes. Problemet, sfidat dhe mundësitë që janë (ende) të pasigurta dhe të hapura dhe që duhet t'i nënshtrohen zhvillimit të mëtejshëm - problemet ende duhet të zgjidhen, një sfidë ende duhet të përmbushet dhe ende duhet të shfrytëzohen mundësitë . Sipas Filozofis politikanët do të duhet të ndjekin (dhe udhëzojnë) zhvillimin e këtyre rrjeteve. Kështu që ata të mund të kontribuojnë pozitivisht në rrjedhën e procesit në të cilin një polemikë gjen zgjidhjen e saj - në mënyrë që të krijohet një rrjet i qëndrueshëm që krijon dhe ruan vlerën publike.

 

Në shoqërinë e sotme të rrjetit, këto rrjete duket se tërhiqen gjithnjë e më shumë nga linjat e ndarjes tradicionale (hapësinore, ideologjike, ekonomike ose politike) brenda shoqërisë. Në periudha të ndryshme, njerëzit e tjerë vazhdojnë të mblidhen rreth një sfide të përbashkët ose çështje politike, në varësi të faktit nëse ajo sfidë zhvillohet përmes pasqyrave të reja apo shfaqen sfida të reja. Subjectdo lëndë bashkon rrjetin e vet dhe çdo rrjet vazhdimisht po ndryshon në përbërje.

 

Prandaj grupet që kërkojnë përfaqësim demokratik ndryshojnë gjithmonë. Në një moment, ndoshta vetëm banorët e një lagjeje do të jenë të rëndësishëm në një proces të vendimmarrjes komunale. Ndërsa në momentin tjetër, për shembull, banorët nga komunat e tjera gjithashtu duan të përfshihen në atë proces, sepse ata besojnë se do të pësojnë pasojat (si palë e interesuar). Në të njëjtën kohë, linjat ndarëse brenda atyre rrjeteve gjithashtu mund të zhvendosen. Për shkak se polemika zhvillohet (për shkak të inovacioneve dhe ndryshimeve teknologjike ose shoqërore), për shembull, përkrahësit dhe kundërshtarët do të preken në një mënyrë tjetër nga interesat e tyre, në mënyrë që ata të vendosin të marrin një pozicion tjetër.

 

Shkurt, në shoqërinë e rrjetit, përfaqësimi demokratik nuk do të thotë që politikanët flasin dhe bashkitë veprojnë vetë në emër të të gjithë banorëve të territorit të tyre, por që ata flasin dhe veprojnë në emër të rrjeteve ose publikut që bashkohen rreth një "kauze apo polemike publike". Sigurisht, gjithmonë ekziston një interes mbizotërues i publikut, sa më shpejt që burimet ose vlerat e përbashkëta si demokracia dhe drejtësia të luajnë një rol. Natyrisht, në një polemikë rreth demokracisë dhe rendit juridik të një komune, të gjithë banorët formojnë publikun. Përcaktimi i kornizës mbetet gjithmonë një detyrë e rëndësishme e këshillit të qytetit.

 

Për të qenë në gjendje të lidhen me shoqërinë e rrjetit, politikanët dhe nëpunësit civilë duhet të jenë në gjendje të kalojnë shpejt dhe të adoptojnë një qëndrim më fleksibël dhe të hapur në mënyrën se si ata i qasen qytetarëve. Për këtë, ata do të duhet të pranojnë që përkufizimi i çështjeve politike ndryshon me kalimin e kohës dhe, si rezultat, publiku dhe interesat e tyre që kërkojnë përfaqësim do të ndryshojnë. Në fund të fundit, publiku nuk i paraprin procesit demokratik, por përkundrazi merr formë: në përpjekjen e përbashkët për të formuar mjedisin tonë të jetesës, duhet të zbulojmë se në cilën gjendje dëshiron të kontribuojë në cilat ambicie. Kolektivi që do të funksionojë për interesin e përgjithshëm, ose të përbashkët, prandaj merr formë vetëm në vendimin demokratik për ta realizuar atë në një mënyrë konkrete. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 17 shkurt 2020 - Në 12 vjetorin e Shpalljes së Pavarësisë së Republikës së Kosovës Garda ceremoniale bën ngritjen e flamurit nga në prani të dy udhëheqësve shtetërorë, Albin Kurti dhe Vjosa Osmani. (Oborri i qeverisë, ora 8:00)

- Kryetari i Komunës së Rahovecit, Smajl Latifi organizon pritjen e mysafirëve për ndër të pavrësisë. (Zyra e Kryetarit Latifit, ora 8:00)

- Anëtarët e Kryesisë së Partisë Demokratike të Kosovës dhe deputetët e PDK-së, bëjnë homazhe në Prekaz, për nder të 12 vjetorit të Pavarësisë së Kosovës. (Kompleksi Memorial i Jasharajve, ora 8:30)

- Udhëheqës të Komunës së Skenderajt bëjnë homazhe të shtatorja e Adem Jasharit. (Skenderaj, ora 9:00)

- Komuna e Rahovecit bën homazhe në të gjitha vendrëniet dhe pllakat e dëshmorëve të Rahovecit. (Rahovec, ora 09:00)

- Dy udhëheqësit shtetërorë, kryeministri Albin Kurti dhe kryeparlamentarja Vjosa osmani vendosin kurora te kompleksi memorial Adem Jashari.
(Prekaz, ora 9:10)

- Komuna e Skenderajt dhe Komuna e Drenasit organizojnë homazhe të Kompleksi Memorial 'Adem Jashari'. (Prekaz, ora 9:30)

- Komuna e Skenderajt dhe Komuna e Drenasit organizojnë homazhe të Memorial i dëshmorëve në Marinë. (Marinë, ora 9:30)

- Kuvendi Komunal i Skenderajt mban seancë solemne në 12 vjetorin e Pavrësisë. (Objekti i Komunës së Skenderajt, ora 10:00)

- Me rastin e 12 vjetorit të shpalljes së pavarësisë së Kosovës, Kryesia e LDK-së dhe veprimtarë bëjnë homazhe te varri i Presidentit Historit Dr. Ibrahim Rugova. (Velani, ora 10:00)

- Dy udhëheqësit shtetërorë, kryeministri Albin Kurti dhe kryeparlamentarja Vjosa osmani  vendosin kurora pranë varrit të Presidentit Ibrahim Rugova dhe te varri i Veprimtarit Adem Demaçi. (Velani, ora 10:30)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës mban seancë solemne nën kujdesin e Znj.Vjosa Osmani Kryetare e Kuvendit të Republikës së Kosovës ku të pranishëm do të jenë kryeministri Albin Kurti, përfaqësues të Familjes Jashari, familjes Rugova, deputetë të këtij legjislacioni dhe të ftuar ndërkombëtarë e vendorë. (Kuvendi i Republikës së Kosovës, ora 11:00)

- Agjencia Shtetërore e Arkivave të Kosovës dhe Drejtoria e Përgjithshmë e Arkivave të Shqipërisë organizojnë hapjen e ekspozitës “Kosova në arkivin e shtetit shqiptar”. (Lapidariumi i Muzeut Kombëtar të Kosovës, ora 11:00)

- Në 12-vjetorin e shpalljes së Deklaratës së Pavarësisë së Kosovës, kryetari i Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri me bashkëpunëtorët bëjnë homazhe tek varrezat e qytetit. (Gjilan, ora 11:00)

- Komuna e Istogut mban seancë solemne me rastin e 12-të vjetorit të Pavarësisë së Republikës së Kosovës. (Salla e Kuvendit Komunal të Istogut, ora 11:00)

- Kryetarja e Kuvendit të Republikës së Kosovës Vjosa Osmani dhe Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti vizitojnë Forcën e Sigurisë se Kosovës ku edhe do iu drejtohen me fjalë përshëndetëse trupave të FSK-së. (Kazerma “Adem Jashari”, ora 12:00)

- Kuvendi Komunal i Rahovecit mban seancë solemne për nder të “17 Shkurtit”. (Salla e Kuvendit Komunal, ora 12:00)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës organizon hapjen e ekspozitës me tematikë arkeologjike “Trashëgimia Arkeologjike Adriatiko-Meditariane në Kosovë” të autorit Tomor Kastrati. (Objekti i Muzeut, ora 12:00)

- Komuna e Istogut organizon homazhe dhe vendosje kurora lulesh tek Lapidari i Dëshmorëve në qendër të Istogut . (Istog, ora 12:00)

- Për nder të 12-vjetorit të Pavarësisë së Republikës së Kosovës, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit do të organizojë ceremoninë e ndarjes së çmimeve për letërsi për vepër jetësore dhe çmimet tjera vjetore për vitin 2019. (Kabineti i ministres Vlora Dumoshi, ora 13:00)

- Kryetarja e Kuvendit, Vjosa Osmani merr pjesw nw prezantimin e Obeliskut Newborn me pamje të re. (Newborni tw Pallati i Rinisw, ora 13:00)

- Komuna e Skenderajt organizon manifestimin qendror pë Pavarësinë. (Sheshi Adem Jashari në Skenderaj, ora 13:00)

- Komuna e Rahovecit organizon program qendror festiv. (Qendra e Kulturës ‘’Mensur Zyberaj’’, Rahovec, ora 13:00)
 
- Komuna e Istogut organizon programi festiv me këngë e valle për pavarësi. (Para Qendrës Kulturore në Istog, ora 13:00)

- Komuna e Skenderajt organizon turnir në futboll të vogël të quajtur 'Kupa e Pavarësisë'. (Shkolla profesionale në Skenderaj, ora 15:00)

- Komuna e Rahovecit organizon finalen e garave në futboll në mes katër shkollave në komunën e Rahovecit. (Palestra Sportive ‘’Mizahir Isma’’, Rahovec, ora 16:00)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, për nder të 12 vjetorit të pavarësisë së Kosovës, u drejtohet ushtarëve të FSK-së. (Kazerma “Adem Jashari”, ora 16:00)

- Baleti Kombëtar i Kosovës organizon shfaqjen “Ngjyrat e vallëzimit”. (Teatri Kombëtar i Kosovës, ora 17:00)

- Komuna e Gjilanit mban akademi për nder të ditës së mëvetësisë së Kosovës, ku edhe do të ndahen çmimet, Nderi i Qytetit dhe Heroinat e Qytetit. (Salla e teatrit të qytetit të Gjilanit, ora 17:00)

- Organizohet pritje shtetërore me rastin e 12 vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë se Kosovës. (Bogdanipolis, Katedralja Shën Nënë Tereza, ora 18:00)

- Kosovafilmi organizon Javen e filmit shqiptar në Prishtinë. (Kino ABC, ora 19:00)

- Teatri Kombëtar i Kosovës organizon shfaqjen “Bryma e vdekjes”. (Teatri Kombëtar, ora 20:00)