12 Gusht 2020

Koalicioni VV - LDK besoj se do të bëhet, por a do të jetë vërteti i shpresës

Shkruar nga Behxhet Sh. Shala - Bajgora
 
Lehtësisht e parashikueshme, vështirë e realizueshme : Para zgjedhjeve të 6 nëntorit 2019 -të, në një intervistë në “ Epoka e Re” pata deklaruar se më vështirë do të jetë të bëhet koalicioni VV – LDK pas zgjedhjeve se ai para zgjedhjeve.

Ishte një eufori parazgjedhore midis këtyre dy subjekteve se do ta luftojnë korrupsionin, se do ta çkapnin shtetin e kapur, se do të luftojnë për shtet e jo për pushtet, se do të bëjnë reforma të thella në arsim, shëndetësi, ekonomi e sidomos se do ta dekriminalizojnë ministrinë për punë të jashtme e udhëhequr nga një kalkulant i berzës politike që këtë ministri dhe diplomacinë e ka shndërruar në çerthull të një prostitucioni primitiv dhe servis për barazpeshime politike.

Ishte një ofertë, më shumë e natyrës emocionale se do të bisedohet për çështjen e të pagjeturve, plagë kjo që ende nuk është mbyllur dhe prodhon dhimbje dhe vuajtje, për fat të keq vetëm për familjarët e të pagjeturve për faktin se ka filluar të harrohet nga të tjerët.

Pati premtime edhe për kompensim të dëmeve të luftës e që nuk ka gjasa të realizohet për faktin se asnjë shtet, pas përfundimit të luftës së dytë botërore, pavarësisht përgjegjësisë konkrete, nuk ka ka kompensuar palën e dëmtuar por se vet shtet, në rastin konkret Kosova i ka kompensuar deri më tani qytetarët e Kossovës që kanë qenë viktimë e gjenocidit nga ish – Jugosllavia dhe Serbia e Aleksandar (Vuçiqit ) dhe ( Sllobodan ) Milloshqeviqit.

Këto ishin tema të patrajtuara në masë të duhur nga qeveritë e mëparshme dhe, duhet pranuar se, përveç se tingëllojnë bukur për veshin e dëgjuesit, kanë të bëjnë edhe me krenarinë kombëtare.

Ishte një disponim konsensual se duhet të ndodhin ndryshime andaj, personazhi kryesor i këtyre ndryshimeve llogaritej Albin Kurti  i cili, deri më tani, kryesisht e kishte provuar dhunën e shtetit e jo mundësinë tjetër.

Albin Kurti e njeh fort mirë tabelën e shumëzimit si dhe ekuacionet me shumë të panjohura prandaj u përcaktua për “martesë“ me LDK-në, e cila, në jo shumë pak raste u dëshmua të jetë një kurtizanë e sofistikuar politike duke i ndërruar të gjithë partnerët në shtratin qeverisës dhe duke deklaruar se, pas të gjithave, ka dalur e paprekur duke e ruajtuar “ virgjërinë politike “, e që, realisht askush nuk e beson këtë.

Këto dy subjekte politike e kishin përkrahjen e madhe, si brenda vendit, të diaspores ashtu edhe faktorit ndërkombëtar i cili bënë çka të dojë në Kosovës, që nga përcaktimi i menysë në zingjirin e restoranteve prestigjioze, “ Te Nazi “ ashtu edhe te përcaktimi i rendit të ditës të çdo subjekti politik apo institucioni në Kosovë, qoftë ai në nivel të lagjes e deri të institicionet më të larta të vendit.

Për herë të parë faktori ndërkombëtar ishte 100% kundër krahut të luftës dhe 100% për “ Koalicionin e shpresës..???”.

Për herë të parë në Kosovë ishte një opozitë konstruktive që nuk e lakmonte pushtetin dhe që menjëherë i pranoi rezultatet e zgjedhjeve duke u deklaruar si opzitë dhe duke refuzuar në të gjitha mundësitë pjesëmarrjen në pushtetin e ardhshëm, hiç këtu koalicionin që mbijedtoi me infuzion, Nisma – AKR që u ofrua për pushtet e që vendosmërisht u refuzua nga VV në ndërkohë që LDK mbajti qëndrim oportunist.

Për herë të parë pozita e ardhshme nuk pati problem me opozitën por pati dhe ka problem me partnerin e shtratit, apo më mirë ta them, grazhdit të pushtetit dhe tërë lufta po bëhet se kush do ta ketë një thes me taxhi (post )  më shumë!

 Askush, madje as dyshuesit më të mëdhenj nuk kanë besuar se do të kalojnë tre muaj nga përfundimi i zgjedhjeve, pa kurorëzim të  “dashurisë” midis partnerëve që duan të lidhen. Pse e kemi këtë mos- marrëveshje ?

Rregullat e Albinit e forcuan LDK-në : Albin Kurti ishte fitues i zgjedhjeve të 6 tetorit dhe nuk ka rëndësi se a ishte fitues absolut apo relativ për faktin se me Ligjin zgjedhor në fuqi është e pamundur që një subjekt politik ta fitojë shumicën absolute në Kosovë.

Gjithashtu, është e qartë se në çdo vend të botës fituesi përcakton dhe i cakton rregullat e lojës e pse këtë të drejtë të mos e ketë Albin Kurti dhe VV ?!

Në politikë por edhe në jetën e përditshme ai që mbanë qëndrim përjashtues, nuk siguron qëndrueshmëri e as bashkëpunim, si kusht elementar i qëndrueshmërisë.

Albin Kurti. si frontmen i VV vuri vijat e kuqe për të gjitha subjektet politike në Kosovë ( PDK, AAK, NISMA – AKR dhe Lista Serbe ) ndërsa ofroi dashuri dhe ngrohtësi politike vetëm për LDK dhe pakicat joserbe.

Në këtë mënyrë jashtëzakonisht shumë e fuqizoi LDK- ës duke krijuar monopol të dashurisë politike në nërkohë që u detyrua të siguroi një përkujdesje kushtetuese për LS pai ia bënë të qartë ambasadorët e shteteve të huaja në Kosovë se, pa Listen Serbe në Kosovë nuk ka jetë politike, nuk të ngrohë Dielli dhe nuk ta ndriçon natën as Hëna!

 E tash, midis një LS dhe partive të krahut të luftës, të përcaktoheni për LS dhe të injoroni një të kaluar të lavdishme dhe një të tashme, më pak të lavdishme siç janë krahu i luftës, besoj se edhe për talibanët e Afganistanit do të ishte një situatë jonormale e lëre më për VV që, së paku biologjia dhe anatomia politike i bënë pjesë të krahut të luftës!

Është e vërtetë se një pjesë e krahut të luftës ka hyrë thellë lakrave mirëpo është një e vërtetë edhe më e madhe se LDK asnjëherë nuk ka dalur nga lakrat, në të gjitha sistemet dhe në të gjitha përbërjet qeveritare! Albin Kurti tërë kohën pas përfundimit të zgjedhjeve ka qenë kryeminisër, pa zyrë dhe pa kapacitet zbatimi të këtij mandati.  Ndërkombëtarët e kanë pranuar si kryeministër në ardhje, Serbia nuk e ka kundërshtuar por se është frikësuar nga fenomeni Kurti.

Përveç gabimit të vijave të kuqe ndaj krahut të luftës dhe hapjen e parajsës politike për LDK, Albini ka bërë një gabim sepse e ka demonstruar një karshillëk ndaj politikanëve të Shqipërisë e që ka krijuar një mjedis krejtësisht jotolerant dhe jobashkëpunues.

Gabimi i radhës i Albinit ka qenë nënçmimi i kapacitetit negociues të Isa Mustafës, një ujku të moçëm të politikës së Brozit, tash i shndërruar në një dhelpër shumë dinake që po përpiqet ( me shumë sukses të gjuaj sa më shumë pula – poste ) për subjetin politik të cilin e ka drejtuar me shumë mjeshtri, sidomos kohëve të fundit kur LDK i parashikonin fatin e Titanikut!

Sipas mendimit tim sot në Kosovë politikani më i fuqishëm dhe më spirituoz është pikërisht Isa Mustafa i cili, me mjeshtri të një filigranisti e shpëtoi LDK nga çarja e madhe e që dukej e pashmangshme kurse tani, nga një humbës i madh, del të jetë një fitues i madh për faktin që edhe vet Albin deklaroi publikisht se, pa LDK (më saktësisht, pa Isa Mustafën) nuk bëhet dot kryeminister!

Një e thënë e vërtetë e Albinit e që e ka burimin te rregullat përjashtuese të Albinit që nuk sheh “ dashuri  “tjetër politike përveç LDK-së.

Sot, LDK është në situatë të kërkojë çka të dojë nga VV e që dikush mund ta quaj edhe shantazh. Por çfarë rëndësie ka ky formulim i cili. sidomos në Ballkan është i legalizuar, i lejuar dhe konsideroheni budalla dhe leshko nëse nuk e shfytëzoni rastin : “ kur ju vjen vera kah dera...”. LDK ka karta të fuqishme negociimi dhe xhokerin kryesor e ka shantazhimin me postin e kryeministrit.

Deri më tani intervenimi i ndërkombëtarëve nuk ka lënë ndonjë gjurmë në lëkurën prej elefanti të LDK-së.

Madje, as haxhi politik te Grenelli në Gjermani duket se nuk ka ndikuar te LDK-ë  kurse tani edhe një pensionist, që kur nuk ka çka të bëjë vjen në Kosovë dhe i mbanë ligjerata Albin Kurtit se si duhet të veprojë politikisht, si kusht për t’u liruar nga burgu, si Bred Piti ka marrë përsipër një mision të pa – mundur, për të bindur LDK-në të bëhet më konstruktive në kohën kur Isa Mustafa për Walkerin është Duejn Xhonson politik!

Molla e Adamit apo molla e Glaukut : Pas  zgjedhjeve duket se ishin ndarë postet ; VV postin e kryeministrit e që i takon, edhe sipas rezultatit të zgjedhjeve, edhe sipas Ligjit të Hamurabit, 5 ministri deh 1 z/kryeminister kurse LDK postin e krytarit të Kuvendit, 5 ministri, 1 z/kryeminister e që ishte ndarje kryesisht korrekte midis partnerëve që nuk kanë asgjë të përbashkët përveç luftës për pushtet në një vend ku thuaja nuk ka shtet!

Në ndërkohë, apetiti i LDK-së u rritë dukshëm dhe në menynë e propozuar, si delikatesë e propozoi edhe postin e presidentit në kohën kur Hashim Thaçit – Shimës i kalon mandatë kushtetues.

Pritja një vit e gjysmë për të marrë postin e rezervuar të presidentit me një projekt të kapjes tipike të shtetit në procesin e çkapjes së premtuar, nuk i dalloon aspak nga subjektet tjera.

Realisht, këta që e duan “ lëkuren presidenciale të Shimës “, nuk llogarisin një kohë aq të gjatë, shpresojnë se Gjykata Speciale do ta përshpejtojë këtë proces të “ çkapjes “ së shtetit duke lehtësuar kapjen e re, si model tashmë të etabluar të qeverisjes në Kosovë!

 Në ndërkohë pati zhvillime “ dramatike “, Glauk Konjufca u zgjodhë në mënyrë shumë demokratike kryetar i Kuvendit. Pas votave të VV për Glaukun, për votim demokratik u shqua LDK, që, thuaja unanimisht votuan për Glauk Konjufcën duke menduar se do ta përdorin si kartë të fuqishme në negociatat e ardhshme me VV. 

Tash, duke e hëngër fjalën (votën) e tyre, po kërkojnë rikthimin e këtij posti meqë, sipas marrëveshjes së mëhershme ky post qenka rezervuar për Vjosa Osmanin!

Absolutisht nuk kanë të drejtë dhe, nëse VV bënë rikthim duke e detyruar Glaukun të jepë dorëheqje, VV përkatësisht Albini do të identifikoheshin me kryetuxharin dhe kryekapësin e shtetit ku, Gjat Macolli apo grofi Minhauzen kosovar do të mbetej si sinonim i shembylltyrës, korrektësisë dhe ndershmërisë.

 LDK –ë, e ardhur në situatë kur : “ vet pordhë dhe vet trembet.. “ nuk duhet më fare të bisedojë për postin e kryetarit të Kuvendit që tashmë është legjitim dhe i udhëhequr nga një politikan dhe deputet jashtëzakonisht i përgjegjshëm dhe kompetent!

Nëse është e vërtet se VV i ofron 6 ministri LDK-së, një ministri më shumë në këmbim të postit të kryetarit të Kuvendit, konsideroj se është një ofertë shumë bujare e cila nuk do të duhej të refuzohej nga LDK-ë.

Nëse LDK qenka hatruar pse VV i ka bërë poblike emrat e ministrave, pjesë e kabinetit qeveritar nga VV i bie sikur nëse LDK, përkatësisht Isa Mustafa e preferon pasulin për drekë kurse VV i preferon lakrat! Askush nuk e ka ndaluar LDK të propozojë emrat e ministrave ( afërsisht dihen kush do të jenë ), edhe pa një marrëveshje të nënshkruar!

Për mua shumë më i rëndësishëm është posti i ministrit të punëve të jashtme se posti i kryetarit të Kuvendit. Realisht, kryetari i kuvendit ka përparësi vetën në aspektin material sepse ka siguri të përhershme ekonomike përmes beneficioneve të përjetshme që ia garanton Kushtetuta e Kosovës!

Shtrohet pyetja se sa do të jetë efikase qeverisja VV dhe LDK për faktin se besoj se koalicioni do të përfundojë, me hatër a me zor, me një marrëveshje e cila, gjithashtu besoj se nuk do të vonohet ? Nëse LDK i mbanë ministritë hipotetike e që ka të ngjarë të jenë reale për faktin se Albini i ka ndarë ministritë e tija duke i bërë publike, atëherë do të ketë shumë probleme në jetësimin e programit qeverisës i cili kushtëzohet nga shumë pengesa siç janë ; a do t’i kontrollojë kryeministri Kurti edhe ministrat e LDK-së apo vetëm të VV dhe pakicave joserbe për faktin se LS nukdo ta kontrollojë për aq kohë sa Marko Gjuriqi të jetë gjallë!

Nëse lideri i partive të koalicionit do ta ketë fuqinë e krtyeministrit për ministrat nga radhët e subjketit që e drejton atëherë del se LDK do të jetë forcë shumicë në qeverinë e ardhshme kurse VV, minoritet politik për faktin se deputetët e pakicave joserbe dhe të LS më lehtë përshtaten në gjirin e LDK-së, sidomos në çastet kur hahet pasuli, jo kokërr me kokërr por me lugë të madhe të pushtetit!

Nëse LDK do ta ketë Ministrinë për Punë të Brendshme atëherë, Albulena Haxhiu, si ministre e ardhshme e Drejtësisë, reformat në fushën e drejtësisë do t’i bëjë sipas stilit të ikebanas japoneze dhe për nevoja ekskluzivisht të brendshme! Uroj të jem parashikues i gabuar dhe jo t’ia qëllojë në çdo 10 vite siç e bënë Milaimi!

Qeveria në ardhje e ka të kurdisur bombën sociale detonatorin e së cilës e ka në duar, kamikazi kryesor në botë, më i vlerësuari dhe më i rrezikshmi, kingu i SBASHK-ut, Mon Jasharaj! Pritshmëritë e qytetarëve ( për shkak të vonesës së arritjes së marrëveshje pakëz janë zbehur ) ishin të mëdha  prandaj edhe zhgënjimi dhe reagimi është në proporcion me këto pritje. Ndërkaq, problemi më i madh dhe, ma merr mendjen për Albinin dhe VV është i pakapërcyeshëm, janë bisedimet me Serbinë, fleksibiliteti i kërkuar për Kosovën ( ulje e kurrizit deri në nënshtrim ) që, për rrethanat tona e ka fuqinë shkatërruese të reaktorin nuklera të Çernobilit!

Albin Kurti, me një kaligrafi shprehjesh po përpiqet të luaj tope me presidentin aktual, Shkëlqesinë e Tij, Hashim Thaçi – Shimen duke i dërguar letra sikur në kohën e Buharinit.

Dua ta përkujtojë Albinin se nuk janë të rrezikshëm ata që lexojnë, qoftë letra e lëre më ndonjë roman por janë shumë të rrezikshëm pikërisht ata që nuk lexojnë fare dhe kam informata se Shima nuk e lexon asnjë letër të Albinit.

Shima i ka disa këshilltarë, tradhëtarë dhe zuzarë ( sepse për të ndershmit dhe patriotët e vërtetë nuk ka vend aty ) të cilët, letrat e Albinit i kanë shndërruar në gazeta muri sikur daci – baot në Kinë ku, njëri lexon kurse të tjerët dëgjojnë.

Përsëri po e them se marrëveshja do të ndodhë mirëpo, së paku deri më tani, që të dy partnerët nuk janë treguar si çkapës të shtetit por janë më kapës se kapësit e mëparshëm sepse po luftojnë për çdo post, mbase për interes të qytetarit dhe të shtetit! 

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 Gusht 2020 - Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Rinisë ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit Vlora Dumoshi pret një grup të të rinjve. (Objekti i MKRS-së, ora 9:30)   

-  Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë miraton listën e dëshmitarëve dhe përzgjedh listën e ekspertëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Grupi “Vullnetarët/Volunteers #COVID-19” së bashku me Ministrin e Shëndetësisë, Armend Zemaj, Ministrën e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi dhe akterë të tjerë lanson Fushatën “Së bashku kundër #COVID-19”. (Sheshi “Skenderbeu” në Prishtinë, ora 10:00)   

 Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes diskuton lidhur me situatën e Sigurisë në Republikën e Kosovës si dhe shqyrton raportin për përzgjedhjen e Komisionerit të Agjencisë për Informim dhe Privatësi. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Zëvendëskryeministri Besnik Tahiri pret në takim përfaqësuesit e Oranizatave Jo Qeveritare. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:00 - vetem pamje)

- Ministri i Arsimit dhe Shkencës, Ramë Likaj raporton para  Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton lidhur me përgatitjet për fillimin e vitit të ri shkollor 2020-2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 11:00)
 
- Zëvendëskryeministri Besnik Tahiri pret në takim përfaqësuesit e Oranizatave Jo Qeveritare do të ketë konferencë për media. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:30)
 
- Mbahet ceremonia e zbulimit te punimit “I love Kosova” nga Ministrja Vlora Dumoshi dhe Kryetari i Komunës së Skenderajt Bekim Jashari. (Sheshi “Adem Jashari”, Skenderaj, ora 11:50)
 
- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit Vlora Dumoshi zhvillon një vizitë në ndërmarrjen sociale “Pastiçeria Snap cake” në kuadër të projektit ‘Praktika në Punë” i mbështetur nga Departamenti i Rinisë MKRS. (Skenderaj, ora 12:00)   

 - Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit në të cilën shqyrtohet propozimi i deputetit Haxhi Avdyli, mbështetur edhe nga 41 deputetë tjerë nënshkrues, për formimin e Komisionit Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit,  mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet të hidrocentraleve në Republikën e Kosovës dhe Çeshtje tjera . (Në platformën ZOOM 5.0. ora 14:00)