17 Janar 2018

Kjo është një politikë ex ante dhe politikanet Kosovarë

Shkruar nga Ali Hertica

Politika mund të përdoret për të shpjeguar politikën dhe performanca të arritura të përgjegjshëm.

Sipas teorisë së menaxhimit politik dhe administrativ, rezultatet nuk mund të ndahen nga proceset politike dhe llogaridhënies veç e veç.

Prandaj, qeveria duhet të shpjegojë se si rezultatet janë arritur të përgjegjshëm para qytetarve të Kosovës,qe u dhan voten.

Hulumtimi i politikave në kosovë  është  tezë e fokusuar në përmbajtje, proceset dhe efektetit të politikës së "më shumë ngjzra në rrugën saj '. Prishtina është gati për të hyrë në politikën e zjarrët.

Kjo është një politikë ex ante, me qëllim për të mësuar dhe, nëse është e nevojshme, për të vendosur politikën dhe politikanet Kosovarë.

Në hartimin e supozimeve të politikës janë bërë në lidhje me operacionin e partive politike dhe te mjeranve politik te kosovës.

Në qoftë se këto politika supozoim se  nuk janë të sakta të cilat mund të kenë pasoja për efektet e politikës deh qytetarve të përvujtu.

Përmbajtja e politikës është vlerësuar duke përdorur modelin e procesit. Problemet të cilat qëllimet e politikës dhe shkaqet janë të inventarizuara.

 Në fushën e politikës tregohet se cila  parti përpunon dhe nderhyn  në politikë dhe se si operacioni i saj instrumental  supozohet.

Në bazë të  shiqimit tim  mund të konkludohet se politika "t ë shumë e të kuqe në rrugë së bashku  me politikan duket mjaft e mirë për plagosjene shtetit  të Kosovës.

Nuk është paraprakisht në dyshim besueshmërinë e marrëdhënieve në politikën dhe politikës duket se nuk ka arsye për t'u ulur. Strukturën logjike Objektivat nuk janë reciprokisht kontradiktore.

Përgjegjshmëri për politikën që duhet ndjekur, megjithatë, hapësirë ​​për përmirësim.

Kuptuarit e supozimeve dhe mbështetjet e objektivave mund të rritet vetem me shtresen e mirfillet intelektuale ,por mjerisht ata po i lan rrugëve dhe ket politik po e udhëheqni analfabetet apo ata pleqe kumunist.

Politika ka objektiva, të cilat në pika të ndryshme janë të gërshetuara. Ku  mund të bëjë zbatimin e vështirë.

Për të përcaktuar efektet e politikës në Kosovë o shoqeri duhet njery te vlerave e jo njerz te maleve dhe diplomat e natës ,  ku shkalla e arritjeve të qëllimeve duhet të matet.

Këto objektivat e politikës operacionalizohen si një kusht partiak per shoqerin.

Efektet e politikës mund të bëhet duke tregu  performancë dhe të ndikimit në shoqerin demokratike  Ku Objektivat  e politikës  është e  matshme dhe Tregon një  objektivat e sa më shumë të jetë e mundur.

A janë objektivat e objektivave të politikës dhe afatet e varur nga partia . Për të matur performancën duhet të jetë e mobiluar qdo parti politike.

Nje informacion të mirë Arritja Qëllimi përcaktohet duke krahasuar standardet e vendosura. Pas shqyrtimit politika "rruga më e kuqe" mund të shihet se një numër i madh i objektivave ose asnjë datë të synuar  ku ka qenë i lidhur me qëllimin  e arritur.

Që më në fund të jetë në gjendje për të përcaktuar standardet e arritjeve të qëllimeve për këtë arsye duhet të bëhet nga të Prishtina e  zjarrit.

Për "politikën   shumë të kuqe të rrugës 'në parim të performancës dhe ndikimit shumë tregues për të emëruar njerez te shkollimit superiaor dhe meritor e jo njerz jo meritor dhe me diploma të studimeve neper shtete qe jan shume nen nivel te kosovës siq është India dhe vendte tjetar...

Është e rëndësishme që  kjo kategori të ketë kuptim për të dërguar dhe çelësat e zgjedhjes së problemit të shoqersi kosovare. Zbatimi zgjedhjes së  politikave.

Psartia mund të rri në mënyrë efektive objektivat dhe performancën në qoftë se ato janë të ngulitura në ciklin e planifikimit dhe të kontrollit të brendshëm të sistemit politik.

Me kalimin e përgjegjësisë të brendshëm dhe të jashtëm është për të mbështetur zgjedhjen e treguesve të caktuar të performancës të dëshirueshme.

Kjo i përshtatet imazhit të partis  politike dhe administrative të cilat haptazi  e të përgjegjshëm për rezultatet dhe mënyrën se si ajo  është arritur.

Sistemi i informacionit të Prishtines zjarrit aktualisht është e pajisur në mënyrë të pamjaftueshme për të përcaktuar.

Shkalla e arritjeve  dhe të qëllimeve Një zgjedhje selektive e treguesve që do të maten është e rekomanduar për shkak se një bollëk të të dhënave nuk mund të jenë të përpunuara për tjetrin.

Kur  është çështja  efektivite të politikës të bëjë me kontributin e politikës ndaj qëllimeve. Shkalla e arritjeve të qëllimeve mund të shpjegohet nga faktorë të tjerë (të rastit) të mundshme.

Kjo ka të bëjë me ndikimin e politikës për të adoptuar. Kjo mund të bëhet duke krahasuar të dhënat dhe rrethanat gjatë zbatimit të politikave.

Efektiviteti i "më shumë të kuqe në rrugë e Prishtinës 'për të përcaktuar politikat më të mira të përdorimit ndoshta mund të jetë bërë nga një kombinim të metodave të mirfillta politike e jo korruptive dhe largimi i njerzva nga puna.

Sepse një shpjegim i suksesit ose dështimin e politikës, politika do të vlerësohen në koëhën e duhur.

Në rrjedhën e procesit të politikës shpjegime të mundshme mund të gjendet për efektivitetin e politikës.

Është e vështirë për të komentuar mbi efektivitetin e politikës së bazuar në rrethanat e shtetit të Kosovës por  progresi i procesit të politikës të pative politike . Parashikimet E bazuar në studimin e procesit të politikës në Kosovë , duhet të jet mësime  ku mund të nxirren për te ardhmen për elektoratin.

Përgatitja e procesit të politikave, si nga një pikë thelbësore e parë që duhet përmirësuar sa ma shpejt, se politika e "më të kuqe në rrugë e Prishtinës  'është e bazuar, dhe e nënkuptuar në një masë të madhe të politikes së dobet dhe karierizmit politik te lidershipit Kosovar.

Kjo mund të jetë bazë për një përkufizim të problemit, i cila është pranuar nga të gjitha palët më të vështira në rajon dhe me gjer.

Politikanet Kosovar  janë të ndryshme dhe të informuar gjerësisht për pasojat e mundura nga elektorati.  

Ku kjo mund të rrisë angazhimin e palëve për të qen sa ma objektiv dhe sa am kosekuenc ne jeten e qytetarit, ku kto Objektivat duhet të plotësohet sa am shpejt.

Më tej në rrjedhën e gjykimit Kjo do të thotë duke e bërë raunde të reja. Rezultati i procesit duhet të mbrohet me  përmbajtje parimor edhe nga Kushtetusja.

Nëpërmjet fazat e ndryshme të politikës duhet zgjeruar, ku është  vështirë për politikëbërësit për të vlerësuar  në "shumë të kuqe në rrugëe Prishtinës. Kjo do të ndikojë negativisht për vendimin.

Për të realizuar zbatimin e "më të kuqe në rrugë 'mbështetet nga partitë e mëdha. Marrëdhëniet  dhe formë, mbledhin informacionit, që lidh çështjet dhe përfshirjen e informuar e aktorëve në proces  ku janë shumë  të rëndësishme.


Kalendari

Ngjarjet e datës 17 Janar 2018 - Mbahet mbledhje e Komisionit për Shëndetësi, Punë dhe Mirëqenie Sociale në të cilën do të behët shqyrtimi i projektligjit për ndërmarrjet sociale. (Ndërtesa e Kuvendit, sallaN 303, ora 10:00)

- Në kuadër të organizimeve në 550-vjetorin e vdekjes së Skënderbeut dhe Vitit Mbarëkombëtar të Skënderbeut, nesër më 17 janar 2018, zhvillohen homazhe te shtatorja e Skënderbeut. (Shtatorja e Skënderbeut, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Administratë Publike, Qeverisje Lokale dhe Media në të cilën do të behët shqyrtimi i raportit të punës së Komisionit, për vitin 2017 si dhe shqyrtimi i draft-planit të punës së Komisionit, për vitin 2018. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 10:00)

- Për nder të 18 vjetorit të themelimit të Administratës Tatimore të Kosovës, do të mbahet shënimin simbolik të këtij përvjetori, në të cilin pjesëmarrës do të jenë Kryeministri i Republikës së Kosovës Ramush Haradinaj, Ministri i Financave Bedri Hamza, palët e interesit dhe donatorët. (Qendra e Shërbimit të Tatimpaguesve, ish-ndërtesa e Gërmisë, ora 11:00) 

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit,  salla  C 301, ora 11:00)

- Prezantohen projektet e studentëve, të cilët do të pasqyrojnë punën që është bërë gjatë semestrit dimëror 2017/18. (Fakulteti i Edukimit, ora 11:00)

- Mbahet mbledhje e Komisionit për të Drejtat, Interesat e Komuniteteve dhe për Kthim në të cilën do të behët shqyrtimi i Projektligjit për Tatimin në Pronën e Paluejtshme, me raport amandamente të Komisionit funksional për Buxhet dhe Finanaca. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 12:00)

- Ministri i Ministrisë së Inovacionit dhe Ndërmarrësisë, Besim Beqaj do të vizitojë kompaninë e prodhimit të produkteve farmaceutike “Trepharm”. (Hapësirat e “Trepharm” në Sllatinë, ora 12:30)

- Komuna e Gjilanit ben zbulimin e bustit te heroit Gjergj Kastrioti - Skenderbeu. (Sheshi kryesore para zyres se kryetarit ne Gjilan, ora 13:00)

- Mbahet Akademi kushtuar 550 vjetorit të Skënderbeut, me ç ‘rast do të promovohet pulla postare e Postës së Kosovës dhe Postës së Maqedonisë në të cilen do të nderohen edhe figurat e shquara të shqiptarëve, Jusuf e Bardhosh Gërvalla dhe Kadri Zeka, në 36-vjetorin e vrasjes së tyre. (Teatri Kombëtar të Kosovës, ora  15:00)

- Komuna e Gjilanit organizon akademin e Flakes se Janarit 2018, qe i kushtohet 550 vjetorit te vdekjes se heroit kombetar Skenderbeu dhe 50 vjetorit te protestave masive per flamurin kombetar. (Teatri i Qytetit, ora 16:00)

- Muzeu i Kosovës, me nismën e "Museum Illyricum" - Zvicër, organizojnë ekspozitë me libra; pulla dhe bankënota nga mesjeta e deri në vitet '30-ta. (Lapidariumin e Muzeut të Kosovës, ora 18:00)

- Hapet ekspozitë 55 portrete për 550-vjetorin e vdekjes së Skënderbeut dhe Vitit Mbarëkombëtar të Skënderbeut. (Swiss Diamond Hotel, ora 18:00)

- Në 550 vjetorin e vdekjes së heroit kombëtar Skenderbeu dhe 50 vjetorit të protestave masive për flamurin kombëtar organizon aktivitetin Peneli i Flakes. (Teatri i Qytetit të Gjilanit, ora 19:00)