12 Gusht 2020

Dezinformim politik dhe shoqëria demokratike

Shkruar nga Ali Hertica

Shkencëtarët politikë shpesh kanë treguar që votuesit e partive radikale të majta dhe të djathta populiste bëjnë zgjedhje të vetëdijshme, ata kryesisht votojnë për këto parti sepse janë dakord me qëndrimet e shprehura.

Sidoqoftë, votuesit e partive populiste shpesh portretizohen si të informuara dhe të ndjeshme ndaj fjalëve evokuese, por mashtruese të një lideri karizmatik.

Kjo jo vetëm për shkak të një interpretimi negativ të përhapur të konceptit të "populizmit".

Populizmi shoqërohet rregullisht me oportunizëm politik ("duke thënë atë që njerëzit duan të dëgjojnë"), naivitet ("zgjidhje të thjeshta për problemet komplekse") dhe demagogji ose ngatërrohet me koncepte ngjitur, por thelbësisht të ndryshme si p.sh. ksenofobia ose nacionalizmi.

Deri në çfarë mase është stereotipizimi i votuesve populist si budalla politik ose i gabuar, nëse ndonjë gjë fare.

Në kontekstin bashkëkohor të "lajmeve të rreme", kjo pyetje është ndoshta më e rëndësishme se kurrë.

A janë votuesit e partive populiste mbi mesataren të ndjeshme ndaj informacionit mashtrues të shpërndarë nga politikanët dhe media sociale? Në studimin tonë të botuar së fundmi, ne japim një përgjigje fillestare për këto pyetje.

Ne supozuam një përkufizim të pranuar akademik të populizmit si një seri idesh që së bashku bëjnë një dallim moral midis elitës "të korruptuar" dhe qytetarëve "të virtytshëm".

Shkurt, partitë populiste janë parti që akuzojnë elitën (politike) për shpërdorim të pushtetit dhe nëse ata me vetëdije injorojnë dëshirat e qytetarëve 'të zakonshëm'. Ata janë kampionë të vetëshpallur të të ashtuquajturit "sovranitet popullor".

Qëllimi  kryesor ishte të hetonim nëse ekziston një lidhje midis sjelljes së votimit (zgjedhja populiste / zgjedhja jo-populiste / qëndrimi në shtëpi) dhe njohurive politike ("informacioni"), por edhe "dezinformimit" politik.

Në fund të fundit, njohuria nuk është vetëm çështje e njohjes apo mos njohjes së diçkaje, korrektësia e informacionit luan një rol gjithashtu.

Me këtë në mendje, ne përcaktuam njohuritë politike të individëve bazuar në tre pyetje me zgjedhje të shumëfishta të përfshira në anketë.

Të anketuarve iu kërkua të njohin një politikan të BE-së, t'i përgjigjen pyetjes se çfarë nënkupton "deficiti buxhetor" dhe të përcaktohet kush përcakton nivelin e interesit në vendin e tyre.

Personat që dhanë përgjigje të sakta morën një rezultat të lartë mbi ndryshoren 'informacion politik'; ata që dhanë përgjigje të pasakta ose nuk e dinin përgjigjen ishin të ulëta.

Sidoqoftë, na duhej edhe një tregues i dytë për të matur korrektësinë e njohurive politike.

Prandaj, ne përpiluam gjithashtu një "dezinformim politik" të ndryshueshëm: njerëzit që jepnin përgjigje të sakta ose nuk dinin përgjigje të njohura morën një rezultat të ulët, ndërsa të anketuarit që jepnin përgjigje të pasakta morën një rezultat të lartë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 Gusht 2020 - Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Rinisë ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit Vlora Dumoshi pret një grup të të rinjve. (Objekti i MKRS-së, ora 9:30)   

-  Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë miraton listën e dëshmitarëve dhe përzgjedh listën e ekspertëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Grupi “Vullnetarët/Volunteers #COVID-19” së bashku me Ministrin e Shëndetësisë, Armend Zemaj, Ministrën e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi dhe akterë të tjerë lanson Fushatën “Së bashku kundër #COVID-19”. (Sheshi “Skenderbeu” në Prishtinë, ora 10:00)   

 Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes diskuton lidhur me situatën e Sigurisë në Republikën e Kosovës si dhe shqyrton raportin për përzgjedhjen e Komisionerit të Agjencisë për Informim dhe Privatësi. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Zëvendëskryeministri Besnik Tahiri pret në takim përfaqësuesit e Oranizatave Jo Qeveritare. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:00 - vetem pamje)

- Ministri i Arsimit dhe Shkencës, Ramë Likaj raporton para  Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton lidhur me përgatitjet për fillimin e vitit të ri shkollor 2020-2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 11:00)
 
- Zëvendëskryeministri Besnik Tahiri pret në takim përfaqësuesit e Oranizatave Jo Qeveritare do të ketë konferencë për media. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:30)
 
- Mbahet ceremonia e zbulimit te punimit “I love Kosova” nga Ministrja Vlora Dumoshi dhe Kryetari i Komunës së Skenderajt Bekim Jashari. (Sheshi “Adem Jashari”, Skenderaj, ora 11:50)
 
- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit Vlora Dumoshi zhvillon një vizitë në ndërmarrjen sociale “Pastiçeria Snap cake” në kuadër të projektit ‘Praktika në Punë” i mbështetur nga Departamenti i Rinisë MKRS. (Skenderaj, ora 12:00)   

 - Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit në të cilën shqyrtohet propozimi i deputetit Haxhi Avdyli, mbështetur edhe nga 41 deputetë tjerë nënshkrues, për formimin e Komisionit Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit,  mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet të hidrocentraleve në Republikën e Kosovës dhe Çeshtje tjera . (Në platformën ZOOM 5.0. ora 14:00)