23 Maj 2019

Ministri Gashi kërkon hartimin e një ligj që përkon me kërkesat e të rinjve

Prishtinë, 18 prill - Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, ka bërë sot prezantimin dhe diskutimin e projekt-ligjit për plotësimin dhe ndryshimin e Ligjit për Fuqizim dhe Pjesëmarrje të Rinisë. Në këtë prezantim, pas diskutimeve të bëra rreth këtij drafti, u dhanë edhe rekomandime.

Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi, në këtë takim u shpreh se Ligji për Rini medoemos kërkon ndryshime dhe plotësime.

“Ka kaluar më shumë se një dekadë që kemi në fuqi një ligj për rini. Besoj se ka ardhur koha që ta kemi një ligj të ri që i përshtatet nevojave dhe kërkesave të të rinjve. Gjatë takimeve me të rinj anekënd Kosovës është atakuar si problem kufizimi i moshës në ligj dhe besoj se ky ligj do ta definojë këtë kërkesë të të rinjve”, tha ai.

Ministri Gashi theksoi se në ligjin e ri duhet të kemi tri fokuse, përcaktimi i moshës, fuqizimi i mekanizmave rinor dhe përcaktimi i qartë rolit të tyre dhe njohja e punës vullnetare si përvojë e punës.

“Një çështje që është shumë me rëndësi, është ajo e mekanizmave rinorë në Kosovë që janë Këshilli i veprimit qendror të Kosovës, këshillat lokal nëpër komuna, qendrat e rinisë dhe organizatat rinore. Është mirë që me këtë plotësim dhe ndryshim të përcaktohen qartë mekanizmat rinorë në Kosovë dhe përgjegjësitë e tyre sepse këshillat e veprimit rinor lokal nuk e kanë kryer misionin e vet për çka janë themeluar, nuk e kanë luajtur rolin këshillëdhënës”, tha ministri Gashi.

Ai po ashtu përmendi si shumë të rëndësishme fuqizimin e qendrave rinore sepse siç tha ai aktualisht nuk janë duke funksionuar, nuk kanë ndonjë qëndrueshmëri.

“Ajo që po ashtu ka me qenë kërkesë dhe fokus në këtë ligj është puna vullnetare. Në Kosovë ka problem të madh me të rinjtë që aplikojë për vende të punës sepse kërkesa e parë është përvoja e punës. Prandaj ligji duhet të përcaktoj qartë që çdo i ri dhe e re që bën punë vullnetare duhet t’i njihet si përvojë e punës. Besoj se tashmë e kemi edhe një platformë të mirë të regjistrimit të vullnetarëve dhe përmes kësaj platforme të përcaktohet qartë puna vullnetare duke respektuar çdo rregull dhe çdo kriter të përcaktuar me akte tjera nënligjore”, u shpreh ministri Gashi.

Në fund, ministri tha se nuk do të mungojë mbështetja e tij dhe e kabinetit ndaj grupit punues duke ua bërë me dije se është përgjegjësi e tyre për ta bërë një ligj jo sa për sy e faqe por një ligj që përkon me kërkesat e të rinjve.

Ndërkaq, drejtori i Departamentit të Rinisë në MKRS, Feim Hoxha, tha se dokumenti i strategjisë tani më ka marrë formën finale dhe gjatë këtyre ditëve ky dokument do të procedohet te ministri për aprovim.

“Duke marrë parasysh që Ligji për Rini është një ligj i cili është aprovuar në vitin 2009 dhe ndryshimet që kanë ndodhur nga ajo kohë deri tani, na ka shtyrë që ne të fillojmë iniciativën për ndryshimin dhe plotësimin e këtij ligji. Ne do të mundohemi që gjatë vitit ligji të kaloj në qeveri”, tha ai.

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 maj 2019 - Instituti për Politikë të Jashtme të Kosovës organizon konferencën "Politika  e Kosovës në këndveshtrim shkencor." (Hotel Sirius, ora 9:30)

- Instituti Riinvest organizon konferencën “Korrupsioni nga ana e ofertës: Perspektiva e bizneseveve”. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Kryeparlamentari Kadri Veseli mban konferencë për media. (Holli i Kuvendit të Kosovës, ora 10:00)

- Rrjeti Ballkanik për Gazetari Hulumtuese dhe Internews Kosova do ta publikojnë Raportin Vjetor të Monitorimit të Gjykatave për vitin 2018. (Ambientet e objektit A të Pallatit të Drejtësisë, ora 10:00)

- Themelohet Shoqata e Inovacionit Financiar, nga institucione financiare jo-bankare. (Hotel “Sirius”, ora 10:00)

- Anulohet - Forumi Ballkanik organizon tryezën rajonale "Zgjedhjet parlamentare të BE-së dhe implikimet për Kosovën dhe rajonin e Ballkanit Perëndimor". (Hotel Sirius, ora 10:00)

 - Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizon tryezën e radhës të titulluar Indeksi i Zhvillimit të Sektorit të Prodhimit, ku do të prezantohen të gjeturat e një studimi mbi konkurrueshmërinë e sektorit të prodhimit. (Swiss Diamond Hotel, ora 10:30)

- E Ngarkuara me Punë Coleen Hyland do të flasë me rastin e nënshkrimit të Memorandumit të Mirëkuptimit në mes të partnerit implementues të USAID-it Qendrës për Arsim të Kosovës dhe 7 komunave. (Hoteli Emerald, ora 11:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi do të organizojë ceremoninë e ndarjes së shpërblimeve për sportistët dhe trajnerët. (Kabineti i Ministrit të Kulturës, ora 11:00)

- Komisioni për Shëndetësi, Punë dhe Mirëqenie Sociale takohet me Ambasadoren e Suedisë në Kosovë znj. Karin Hernmarck - Ahliny. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 11:00)

- Aleanca Kroosvare e Bizneseve organizon konferencën për media me temë "Taksa 100% a është ekonomike a politike kundër Serbisë". (Zyret e AKB-së, ora 13:00)

-  Komisioni Qendror i Zgjedhjeve shpallë rezultatet përfundimtare të zgjedhjeve të jashtëzakonshme për kryetar në komunat: Leposaviq, Zveçan, Zubin Potok dhe Mitrovicë e Veriut. (objekti i KQZ-së, ora 14:00)

- Mbahet mbledhja e rregullt e Qeverisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 14:00)