05 Dhjetor 2019

Mbahet Festivali Multikulturorë i komunitetit RAE

Prishtinë, 13 nëntor - Organizata "Voice of Roma, Ashkali and Egyptians" VoRAE do të organizoj Festivalin Multikulturorë, i pari i këtij lloji në Kosovë.

Festivali Multikulturore është një ngjarje qe promovon identitetin dhe kulturën e komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptian, minimizon përjashtimin social dhe promovon rolin e grave ne shoqëri dhe ofrimin e mundësive të barabarta.

Festivali synon te mbledhë përfaqësues te ndryshëm lokal dhe ndërkombëtarë, përfshire përfaqësues te organizatave te shoqërisë civile, përfaqësues te institucioneve publike, te rinjt nga grupe te ndryshme etnike si dhe donator te ndryshëm ne Kosove, për te diskutuar mbi rendësin e gruas ne shoqëri, pasojat e gjuhës se urrejtjes dhe anti-gipsizmin, sfidat me te cilat përballen te rinjet ne arsim dhe punësim, si dhe promovimin e identitetit dhe kulturës se komuniteteve rome, ashkali dhe egjiptiane ne Kosove.

Përmes këtij festivali, i cili synon te behet tradicional,  ne dëshirojmë te luftojmë paragjykimet dhe stereotipet qe ekzistojnë ndaj komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptian duke promovuar nëpërmjet kulturës, muzikës, artit, dhe mbi  te gjitha duke diskutuar me panelistet e ndryshëm nga vendi dhe rajoni  mbi çështjet qe kane ndikim te drejtpërdrejt ne shoqëri.

Hapja e ketij festivali do te behet nga Isak Skenderi, drejtor ekzekutiv i organizates, Albin Kurti dhe Jean-Hubert Lebet, Ambasadori i Zvicrres ne Kosove.

Gjithashtu gjate dy diteve do te kete mbi 15 paneliste nga fusha te ndryshme duke perfshire institucionet publike, organizatat nderkombetare, aktiviste te shoqerise civile dhe ambasadore, promovim te bizneseve, autoreve, piktoreve, muzikanteve etj.

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 dhjetor 2019 - Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës në bashkëpunim me Misionin në Kosovë të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë organizon konferencën për gazetarët e zhdukur dhe të vrarë në Kosovë. (Hotel Swiss Diamond, ora 9:30)

- Shoqata nacionale e mjedrës “Mjedra e Kosoves” se bashku me donatorët e saj GIZ,  USAID, SWISS Caritas, organizojnë konferencën e nivelit kombëtar të mjedrës “Konferenca e 4-të e Mjedrës në Kosovë”. (Emerald Hotel, ora 9:30)

- Zyra e Vullnetarëve të Kombeve të Bashkuara dhe UNICEF do të shënojnë Ditën Ndërkombëtare të Vullnetarëve 2019 me moton 'Të Bëjmë Punë Vullnetare për një Ardhmëri Gjithëpërfshirëse'. (Qendra për Komunitete Termokiss në Prishtinë, ora 10:00)

- Me rastin e 5 Dhjetorit, Ditës Ndërkombëtare të Vullnetarizmit, Kolegji Heimerer organizon konferencën “Thuaj Po vullnetarizmit". (Kolegji Heimerer, ora 11:00)

- Qendra Kosovare për Studime Gjinore organizon konferencën “Fuqizimi i të drejtave të barabarta pronësore të grave në Kosovë”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Aleanca Kosovare e Bizneseve dhe rrjeti i marketeve Viva Fresh Store organizojnë hapjen e Ekspozimit dhe Promovimit të Prodhimeve Vendore në kuadër të “Javëve të Biznesit Kosovar 2019” me moto: Unë Konsumoj Produkte Vendore, Po JU? (Objekti i Viva Fresh Store në Veternik, ora 13:00)

- Ministria e Kulturës, në bashkëpunim me Zyrën e Kryeministrit, OSBE-në, Zyrën e UNICEF-it, UN Volunteers dhe OJQ-në Lens, do të jenë nikoqirë të njërës nga ngjarjet më të mëdha të të rinjve për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të Vullnetarizmit, me moton ndërkombëtare “Volunteer for an inclusive future”. (Hotel Emerald, ora 15:00)

- Galeria e Ministrisë së Kulturës organizon hapjen e ekspozitës së titulluar "Albanian Village Life - Isniq, Kosovo 1976", të fotografes dhe shkrimtares suedeze, Ann Christine Eek e cila përbëhet nga fotografi bardh e zi të realizuar në vitet e 1970-ta gjatë qëndrimit të saj në rajonin e Dukagjinit në Kosovë. (Galeria e Ministrisë së Kulturës, ora 19:00)

- Baleti Kombëtar i Kosovës shfaq premierën e katërt për vitin 2019, shfaqjen “Exil”. (Teatri Kombëtar, ora 19:00)