22 Nëntor 2019

Ilir Shaqiri sjell librin më të ri poetik “Ith”

Prishtinë, 30 tetor - Pas disa botimeve të studimit letrar “Estetika dhe semiotika në krijimtarinë artistike të nënës”, dy romaneve: “Tan Temali” e “Lemza e dheut” dhe poemës “Adem Jashari”, artisti i mirënjohur nga Prishtina, Ilir Shaqiri, sjell librin e radhës - kësaj here një libër mikst, kryesisht me poezitë më të reja të tij dhe me katër tregime.

Libri të cilin e ka botuar botuesi i mirënjohur nga Tirana “Toena” titullohet “Ith” dhe brenda kopertinave ka katër tregime (proza publicistike dokumentare) kurse pjesa qendrore përfshinë një krijimtari të pasur poetike të autorit, kryesisht me poezi të shkruara viteve të fundit.

Redaktori i këtij botimi, Arben Veselaj, ka shkruar në pasthënie se poezia e Ilir Shaqirit “gati në asnjë rast, nuk e shmang dot muzikën”.

“Ritmi, rima, versi, figurat, idetë letrare etj., në njësinë versifikative jepen sikur në një pentagram muzikor”, ka shkruar Veselaj.

Recensenti i këtij libri, Zef Kakoca, ka shkruar se Ilir Shaqiri si artist polivalent (kantautor, shkrimtar, romancier) “në thelb është poet”.

“Vepra e Shaqirit është rrëfim, prozë, ese; është e lidhur me hulumtime historike, njohuri letrare, estetike, shkencore, metodologjike, me eksplorime të shumanshme, dhe në të gjithë këtë gjejmë poezinë”, ka shkruar Kakoca.

Redaktori i këtij botimi, Arben Veselajt, në pasthenien e librit ka shkruar se veprat letrare të Ilir Shaqirit gjithnjë e më shumë po bëhen interes i shtuar jo vetëm për lexuesit, por edhe për studiuesit, kritikët dhe mediat në gjithë hapësirën kombëtare shqiptare.

“Dy romanet dhe poema për heroin nacional të Kosovës “Adem Jashari”, e bëjnë Ilir Shaqirin një artist ambivalent, i cili duke i shkrirë mjeshtërisht dy artet e mëdha - muzikën dhe letërsinë, u bënë jehonë ideve të mëdha njerëzore kombëtare dhe universale”, ka shkruar Veselaj.


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 nëntor 2019 - UBT në bashkëpunim me Institutin Shkencor Suedez-Kosovar do të mbajnë bashkërisht konferencën “30-vjetori i Rënies së Sistemit Komunist”. (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Drejtoresha e misionit të USAID-it në Kosovë Lisa Magno do të flasë në hapjen e konferencës Vetë - Qeverisja Lokale në Kosovë - 20 Vjet. (Hoteli Swiss Diamond, ora ora 9:00)

- OJQ-Voice of Roma Ashkali and Egyptians - VoRAE organizojnë hapjen e ceremonisë të tri projekteve të financuara nga Roma Education Fund dhe Komisioni Evropian organizim ky i mbështetur nga Roma Versitas dhe Roma Education Fund, Kosovo së bashku me VoRAE. (Qendra Kulturore dhe Informative të BE-së në Prishtinë, ora 9:00)

- Instituti Demokratik të Kosovës organizon tryezën e diskutimit “Tejkalimi i sfidave të Kuvendit - nevoja për një Rregullore të re të punës”, në një diskutim të hapur me përfaqësues të partive politike parlamentare si dhe përfaqësues të organizatave vendore dhe ndërkombëtare. (Salla e konferencave Orion, ora 10:00)

- Në prag të 25 nëntorit, Ditës Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Grave, dhe fillimit të fushatës 16 Ditët e Aktivizmit, Misioni i OSBE-së në Kosovë do t’i prezantojë rezultatet e Anketës mbi Mirëqenien dhe Sigurinë e Grave në Kosovë. (Hotel Swiss Diamond, ora 11:00)

- Iniciativa për Histori Gojore përmes projektit të Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim “Dialogu ndërmjet komuniteteve përmes ruajtjes gjithëpërfshirëse të trashëgimisë kulturore”, financuar nga Instrumenti i Bashkimit Evropian që kontribuon në Stabilitet dhe Paqe, do të lansojnë aplikacionin mobil 'Janjeva Ecë'. (Restoran 2000 në Janjevë, ora 11:00)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon konferencën për media me temë “Vetingu: Mënyra e vetme për të siguruar pavarësinë e plotë të sistemit të drejtësisë në Kosovë”. (Qendra e Konferencave Orion, ora 11:00)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, merr pjesë në konferencën “Nisja e sondazhit për mirëqenien dhe sigurinë e grave në  Kosovë”, e cila organizohet nga OSBE. (Hoteli “Swiss Diamond”, ora 11:00)

- Komuniteti Merakli t'kerreve organizon protestë kundër rritjes së cmimeve për sigurimin e veturave. (Rr. Luan Haradinaj, pran Bankes Qendrore të Kosovës, ora 13:00)

- Fondacioni Geoffrey Nice në bashkëpunim me “Qendrën për të Drejtat e Njeriut” të RIT Kosov organizon konferencën dy ditore me temë "Narrativat Kalimtare, Post-Kalimtare dhe Strategjike për Luftërat Jugosllave: nga Luftërat dhe Kërkimi i Drejtësisë tek Lojërat Gjeo-Politike të Fuqisë. {RIT Kosova - AUK në Rr. Dr. Shpetim Robaj, në Prishtinë, ora 13:00)

- Promovohet libri "Profili i Bjeshkëve të Nemuna’’ nga Profesor Sadri A Lokaj. (Salla e Asamblesë Komunale në Deçan, ora 14:00)

- Universiteti “Kadri Zeka” në Gjilan dhe Universiteti “Hasan Prishtina” në Prishtinë, në mbështetje të Aktivitetit të USAID-it Drejtësia Vlen dhe në bashkëpunim me Odën e Avokatëve të Kosovës, organizojn diskutim në lidhje me “Klinikat Jurdike me raste reale”. (Salla A34 në Universitetin e Gjilanit, ora 14:00)

- Kryeministri në detyrë, Ramush Haradinaj, pret në takim njohës komandantin e ri të KFOR-it, Gjeneral Major, Michele Risi. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 15:00)

- Shoqata e Malazezëve të Kosovës organizon shfaqjen e leximit skenik të dramës “Flora”. (Qendra e zhvillimit Malazezeve në Arbëri ish Dragodan, rruga Eduard Lir 4, ora 19:00)