30 Nëntor 2020

Hapet ekspozita e projektit “Iniciativa për shkëmbim kulturor ndër-kufitarare”

Viti, 14 shkurt - CHwB Kosovo dhe IBPE Skopje organizojnë ekspozitën e projektit “Iniciativa për shkëmbim kulturor ndër-kufitarare”. 
 
Kjo ekspozitë është një mundësi e mirë për tu njofuar me potencialin e trashëgimisë kulturore të të tre komunave partnere të projektit në Kosovë, sikurse është mundësi e mirë për të njohur me impaktin e krijimit të kushteve më të mira për bashkëpunim ndërmjet përfaqësuesve të shoqërisë civile dhe atyre të institucioneve publike nga të dyja vendet, Kosovë dhe Maqedoni e Veriut.
 
Ekspozita është pjesë e projektit MAKS FORUM, që financohet nga Bashkimi Evropian, i përfaqësuar nga Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë. Projekti promovon qasjen nga poshtë-lart për angazhimin e shoqërisë civile me anë të forumeve të përbashkëta ku të përfshihra janë të gjitha palët e interesit të fushës së trashëgimisë kulturore.

FLTK-të, janë të dizejnuara të jenë organe gjithëpërfshirëse të përbëra nga përfaqësues të OJQ-ve, përfaqësues të institucioneve lokale dhe qendrore të fushës të trashëgimisë kulturore.

 Deri më tani, aktivitetet e projektit kanë rezultuar me krijimin e 6 Forumeve Lokale të Trashëgimisë Kulturore në 6 komuna partnere, me gjithsej 24 punëtori të organizuara me sukses.

Në këtë drejtim, anëtarët e Forumeve kanë hartuar një dokument strategjik, me të cilin paraqiten përparësitë strategjike të trashëgimisë kulturore, përkatësisht Listën e Prioriteteve të Trashëgimisë Kulturore (PL).

Për të vlerësuar rezultatin e kësaj platforme të zhvilluar (LCHF) dhe dokumentit të tyre strategjik të prodhuar (PL), si dhe për të kontribuar më tej në integrimin e procesit të angazhimit të shoqërisë civile – ka filluar edhe implementimi i projekteve restauruese në 6 sajtet e trashëgimisë kulturore.

Qëllimi kryesor i zbatimit të këtyre projekteve është që të krijojë një shteg për palët e tjera të interesuara për të ndjekur zbatimin e këtij dokumenti të nxjerrë përmes qasjes demokratike dhe gjithëpërfshirëse.
 
Gjithashtu, projekti parasheh implementimin edhe të aktiviteteve të përbashkëta ndërkufitare, e një ndër to janë edhe ekspozitat nëpër komunat partnere.

Këto kanë për qëllim që të reflektojnë mbi aktivitetet e realizuara deri me tani, si dhe të jenë një ambient ku do të takohen përfaqësues të shoqërisë civile dhe përfaqësues të institucioneve publike për të shkëmbyer përvojat e tyre edhe me publik me të gjerë.   

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 Dhjetor 2020 - Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë në të cilën do të behët plotësimi i listës së dëshmitarëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 9:00)

- Drejtorit të AKI-së raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë lidhur me gjendjen e sigurisë në vend. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 9:30)

- Campus France, Ambasada Frnceze në Kosovë, Aleanca Franceze e Prishtinës dhe Universiteti i Prishtinës organizojnë Panairin e tretë Universitar Francez në Kosovë. (online -https://tourneebalkanskosovo.com, ora 10:00)

- Mbahet edicioni i 5-të virtual i Green Business Expo. (Businessexpo.greenkosovo.com, ora 10:30)

- Ministri i Shëndetësisë Armend Zemaj raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e auditimit për Pasqyrat Vjetore Financiare të vitit 2019, për Ministrinë e Shëndetësisë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike diskuton lidhur me rekomandimet e dala nga “Raporti për vendin për vitin 2020, i Komisionit Evropian” me të ftuar ministrat dhe përfaqësuesit e agjencive të pavarura. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 11:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston drejtorin e Departamentit të mjedisit dhe ujërave Muhamet Malësiu dhe drejtorin e Autoritetit të Rajonit të Pellgjeve Lumore, nga Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit, Gani Berisha lidhur me lejet e lëshuara për operimin e dy hidrocentraleve nga kompania “Kelkos Energy”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 11:00)

- Nënkryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, njëkohësisht, kryetari i Degës së PDK-së në Prizren, Shaqir Totaj, i shoqëruar nga deputetja Eliza Hoxha, mbajnë konferencë për media në të cilën do të flasin për shtatoren e re të Skënderbeut, punën e dobët artistike dhe lokacionin jo adekuat. (Zyret e PDK-së në Prizren, ora 11:00)  

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston kryetarin e Komunës së Deçanit, Bashkim Ramosaj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 13:00)

- Partia Demokratike e Kosovës, Dega në Prishtinë, do të mbajë konferencë për medie. (Te stacioni i autobusëve urbanë “Katedralja”, ora 13:00)

- Zyrtarët e Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë raportojn para Komisionit për Bujqësi, Pylltari, zhvillim Rural, Infrastrukturë dhe Mjedis rreth importimit të vajit të palmës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Instituti Demokraci për Zhvillim (D4D) mban diskutimin “Rimëkëmbja nga viti 2020: Si të rindërtojmë ekonominë dhe politikat sociale në vitin 2021?”. (Hotel Sirius, ora 17:00)