07 Dhjetor 2021

Festivali i filmit të shkurtër "Ballkani Përtej Kufijve" mbahet sot në Prishtinë

Prishtinë, 28 tetor - Festivali i 12 -të i Filmit të Shkurtër "Ballkani Përtej Kufijve" do të mbahet sot në kryeqytetin e Kosovës, Prishtinë!

Festivali i Filmit të Shkurtër BBB pas një udhëtimi njëmbëdhjetëvjeçar në Evropë vjen në Prishtinë për Edicionin e 12 -të me titullin ‘Lëkura në (Ekran në) Lëkurë’. Festivali do të zhvillohet nga e enjtja, 28 deri të dielën në Kino Armata.

Frymëzuar nga çështja e komunikimit që u sfidua përmes pandemisë, festivali do të shfaqë një Program Konkursi prej 33 filmash të shkurtër që përfaqësojnë kineastët e rinj ballkanikë.

Juria Ndërkombëtare përbëhet nga Burcu Biricik, aktore turke, Luana Bajrami, aktore/regjisore franceze nga Kosova dhe Drita Lolla, drejtore e Festivalit të Filmit në Mal të Zi.

Kineastët pjesëmarrës do të kenë mundësinë të shpërblehen me Çmimet: Çmimi më i mirë BBB, Hyrja e Parë, Publiku dhe Përmendje Speciale. Shuma totale e Çmimeve shkon deri në 1.800 €.

Për më tepër, tre shfaqje speciale do të përfshijnë programin e shfaqjeve: "BBB Fokus- Hungari", "BBB Përtej" (Programi Ndërkombëtar) dhe BBB & co: Festivali Ndërkombëtar i Filmit në Prishtinë dhe festivale të tjera partnere.

Publiku dhe palët e interesuara të ftuara do të kenë mundësinë të bashkohen me ngjarjet paralele të festivalit si: 'BBB takon Femrat Cine-Ballkanike', një ngjarje paralele e rrjetëzimit dhe ndarjes së përvojës dhe "Gala e Kurioziteteve", pjesë e projektit ECHO II " Traditat në Tranzicion ", bashkëfinancuar nga Evropa Krijuese e përbërë nga ekspozita dhe diskutime artistike.

Festivali i Filmit të Shkurtër BBB udhëton nga qyteti në qytet dhe krijon frymëzim përmes tematikës së tij të ndryshme çdo vit. I përkushtuar ndaj qëllimit të tij, BBB sfidon bashkëkohësinë duke motivuar të rinjtë që të përdorin krijimtarinë e tyre, ai thyen stereotipet e vazhdueshme për atë që është dhe çfarë nuk është "ballkanik" dhe siguron një terren të hapur për shprehje të lirë dhe zgjidhjen e problemeve.

Të gjithë pjesëmarrësit bëhen pjesë e një qendre të rrjeteve kulturore e cila i ndihmon ata për bashkëpunimet e ardhshme.

Festivali mbështetet nga Creative Europe dhe Komuna e Prishtinës dhe bashkëpunon me një numër të madh të organizatave kulturore dhe rinore në rajon. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 dhjetor 2021

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për tregtinë me produkte të naftës dhe karburante të ripërtërishme, dërgimin e Forcës së Sigurisë së Kosovës jashtë vendit, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Ambasada Franceze, Aleanca Franceze e Prishtinës dhe Espace Campus France, në bashkëpunim me Universitetin e Prishtinës dhe Universitetin AAB organizojnë hapjen e Panairit Universitar Francez në Kosovë i cili do tu mundësoj studentëve kosovarë të zbulojnë programet akademike të ofruara nga 30 universitete dhe 16 webinare nga Franca. (Universitetin AAB, ora 10:00)

- Ministri i  MMPHI Liburn Aliu raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e auditimit të përformancës "Mbledhja, trajtimi dhe asgjësimi i mbeturinave komerciale”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)  

- VentureUP në partneritet me Sustainability Leadership Kosova dhe financuar nga UNDP organizon ditën e garës finale e eko-startup-eve të Programit Green Hub. (Amfiteatri i objektit të Administratës Qendrore të Universitetit të Prishtinës, ora 10:00)

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes shqyrtimin raportin me propozim-amendamente për Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Deminim Humanitar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 12:00)

- Të rinjte e iniciatives “Hajde në shkollë” organizojnë forum teatrin që ka për qëllim vetëdijësimin dhe parandalimin e braktisjes së shkollimit në mesin e të rinjve në komunën e Klinës. (Shtëpia e kulturës “Jehona e Dukagjinit” në Klinë, ora 14:00)

- Kosovo 2.0 dhe Fondacioni 17  organizojnë diskutimin lidhur me mobilizimin e komunitetit për ruajtjen dhe rikthimin e hapësirave të përbashkëta publike, me fokus në historinë e tri kinemave që i shpëtuan privatizimit. (Kino Armata, ora 17:00)

- OJQ “Zëri i Romëve, Ashkalive dhe Egjiptianëve” organizojnë diskutimin "Le të flasim" i cili synon të sjellë vëmendjen dhe ndërgjegjësimin tek audienca në lidhje me diskriminimin racor, martesat e hershme, gjuhën e urrejtjes në institucionet publike dhe rrugën e edukimit mbi dy dekada. (Kino Armata, ora 19:00)