25 Shtator 2022

‘Di vlerën time’, shfaqja e re e projektit ‘Teatri në shkolla’

Prishtinë, 30 maj - Për disa javë, nxënës të shkollës “Naim Frashëri” në Prishtinë, të apasionuar pas teatrit, u përkushtuan për të shkruar vetë dramën “Di vlerën time”.

Në procesin krijues, ata vetë edhe interpretuan performancën e përgatitur nën drejtimin e regjisorit të ri e të talentuar, Gëzim Hasani.

Me rastin e Ditës së Shkollës së tyre, bashkëmoshatarëve, arsimtarëve dhe prindërve, artistët e vegjël u bënë dhuratën më të mirë.

“Teatri në shkolla”, e përmbylli kështu Edicionin e tretë me radhë, si një ngjarje tashmë tradicionale, që po mirëpritet gjithnjë e më shumë në ambjentet shkollore.

Shfaqja u dha me 25 maj para një publiku në ambjentet shkollore.

Për nxënësit e përfshirë në projekt, kjo ishte një përvojë e paharrueshme. Ata kanë shprehur dëshirën të jenë sërish pjesë e shfaqjeve teatrore. Drejtoresha e shkollës së përzgjedhur për realizimin e kësaj performance, Shqipe Vllasaliu,shprehu mirënjohjen e saj ndaj organizatës së njohur Cult Club, në fushën e teatrit.

“Pika kulmore ishte performance teatrale”, është shprehur ajo duke vlerësuar projektin.

Regjisori Gëzim Hasani, i angazhuar në realizimin e projektit theksoi se kësaj radhe i ka rënë në sy, sidomos talenti i nxënësve për të shkruar dramë. “Ishin mjaft të përkushtuar dhe për mua është edhe një përvojë e veçantë në projektin vjetor Teatri në Shkolla”, ka thënë Hasani.

Drejtoresha e projektit “Teatri në shkolla”, njëkohësisht edhe themeluese e drejtuese e organizatës Cult Club, Elmaze Nura, ka shprehur vlerësimin e saj për interesimin e madh që po shfaqet në shkolla për teatrin.

“Shpresojmë të kemi më tepër mbështetje që ta zgjerojmë projektin, në mënyrë që t’u japim mundësi edhe shumë nxënësve të tjerë të talentuar në zhanret e ndryshme të artit. Ka interes të shtuar për teatrin, që duhet të gjejë më tepër vend në shkollat tona”, ka potencuar Nura.

“Teatri në Shkolla-III”, është mbështetur nga MKRS-ja. Organizata kulturore Cult Club planifikon vazhdimin dhe zgjerimin e këtij projekti që nuk është I vetmi.

“Summer Cult” dhe “ Konferenca Teatrore”, janë dy ngjarje të tjera tradicionale vjetore që organizohen nga Cult Club, përveç plot projekteve të tjera artistike, etj.

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 shtator 2022

- Federata Atletikës së Kosovës dhe Departamenti i Sporteve, organizon maratonën “Prishtina 2022”, në të cilën marrin pjesë mbi 500 garues. (Nisja bëhet nga Teatri Kombëtar, ora 9:00)

- Me qëllim të koordinimit ndër-institucional mes Qeverisë dhe Pushtetit Lokal mbahet takimi i përbashkët me Kryeministrin, Albin Kurti, Ministrin e Pushtetit Lokal, Elbert Krasniqi, Ministrin e Financave, Hekuran Murati, Ministren e Ekonomisë, Artane Rizvanolli dhe Kryetarët e Komunave me ç ‘rast do të diskutohet performanca buxhetore e Komunave dhe Investimet Kapitale, energjia, etj... (Hotel Dukagjini në Pejë, ora 10:00)

- Partia Demokratike e Kosovës mban Konventën Programore të Gruas Demokratike të Kosovës.  (Hotel Emerald, ora 10:00)  

- Lidhja Demokratike e Kosovës, Dega në Gjilan mban konventën e madhe programore. (Salla e Teatrit të Qytetit në Gjilan, ora ora 11:00)

- Koalicioni i OJQ–ve për Mbrojtjen e Fëmijëve në Kosovë bën prezantimin e instalacionit simbolik “Fëmijët në Shkolla”. (Sheshi “Skënderbeu” në Prishtinë, ora 12:00)
 
- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, bashkë me Zëvendëskryeministren për Çështje të Pakicave dhe të Drejtat e Njeriut, Emilija Redžepi, marrin pjesë në hapjen solemne të Qendrës Kulturore Boshnjake, me rastin e festimit të Ditës Kombëtare të Boshnjakëve. (Qendra Kulturore Boshnjake në Prizren, ora 14:00)