23 Nëntor 2017

Ambasadorët e rinj, projekt që po sjell ndryshime në komunitet

Prishtinë, 1 nëntor - Projekti Ambasadorët e Rinj, që FIQ po realizon momentalisht në Viti dhe Kaçanik, ka mbledhë rreth vetes 10 ambasadorë të rinj, të cilët po mobilizojnë 10 grupe joformale, brenda të cilave grupe ka numër të konsiderueshëm të rinjësh, që po ndërmarrin aktivitete praktike në këto komuna.

Disa nga idetë e realizuara nga dhjetë grupet joformale përfshijnë furnizimin me libra të bibliotekës së Kaçanikut, përmirësimin e ndriçimit në Gjimnazin “Skënderbeu”, ulëse në stacionin e autobusëve, promovimin e leximit nëpërmjet mini-bibliotekës dhe ndarjes së librave, riparimin e ulëseve në parkun e qytetit si dhe ndriçimin në gjimnaz. 

Po ashtu, në Viti gjatë kësaj jave janë promovuar “Lojëra për fëmijë” në fshatin Sllatinë e Poshtme, “ulëse dhe shporta” për shkollën e fshatit Terstenik projekte të realizuara nga grupet joformale që vijnë nga këto fshatra.

Gjatë këtij muaji pritet të promovohen, “mini-biblioteka” në Pozheran, “shporta recikluese” për gjimnazin e Vitisë, “ulëse në stacionin e autobusëve” dhe “parking për biçikleta” në qytetin e Vitisë.

Fuqizimi i komuniteteve, në këtë rast i të rinjëve, përmes grupeve joformale, është synimi kryesor i projektit “Ambasadorët e Rinj”.

Projekti ka filluar në Maj 2017 dhe kjo fazë do të vazhdoj deri në Dhjetor, ku do të bëhet paraqitja e të gjitha ideve të realizuara.

Si rrjedhojë e suksesit të projektit në këto komuna, në fazën tjetër, FIQ do të zgjeroj projektin në gjithë Kosovën  nëpërmjet platformës “Ambasadorët e Rinj” e cila do të jetë e hapur për vullnetarët e të gjitha komunave pa përjashtim, të cilët dëshirojnë të zhvillojnë projekte inovative për zgjidhje të problemeve në komunitetet e tyre në këto fusha:  Sport, Kulturë dhe Art, Gazetari dhe Inovacion.

Kjo platformë do të zhvillohet nga 5 Ambasadorët e zgjedhur  të cilët do të jenë përgjegjës për zgjedhjen e ideve, mbështetjen dhe monitorimin e tyre.

Objektivat e projektit Ambasadorët e Rinj janë: fuqizimi i kapaciteteve të grupeve joformale të të rinjve dhe  ofrimi i mundësisë që të rinjtë të bëhen kontribues efektiv në zhvillimin e qëndrueshëm socio-ekonomik në komunitetet e tyre nëpërmjet aktivizmit qytetar.

Ambasadorët e Rinj  kanë përdorur në mënyrë të suksesshme shkathtësitë e fituara gjatë trajnimit për ngritje të kapaciteteve dhe kanë identifikuar grupet joformale, si dhe kanë qenë vet ata “pronar” të projektit, duke zgjedhur dhe monitoruar vet grantet e vogla për aktivitete të përbashkëta në komunitet.

 Dhjetë grupe joformale në të  dyja komunat kanë përdorur në mënyrë të suksesshme  shkathtësitë e fituara gjatë trajnimit; informimin, mobilizim të resurseve lokale, ngritje të fondeve, dhe implementim të aktiviteteve. Rreth 100 të rinjë të këtyre komunave janë përfshirë në projekt në mënyrë direkte apo jodirekte.

Në këtë projekt janë aktivizuar 10 grupe joformale ku gjatë implementimit të ideve kanë organizuar aktivitete si: takime me të rinjë, prezantime në shkolla, takime me udhëheqës komunal, takime me biznese për ngritje të fondeve,  takime me shkrimtarë dhe organizim të aktiviteteve të përbashkëta.

Nëpërmjet punës me të rinjtë, FIQ synon që të vë në pah potencialin e tyre, të drejtojë energjinë e tyre drejt ndryshimeve në vend dhe t’i bëjë të rinjtë të ndihen aktiv dhe produktiv në komunitetet e tyre.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 Nëntor 2017 - Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në mbledhjen e Qeverisë së Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 8:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në Konferencën për Energjinë e Ripërtëritshme në Sektorin e Prodhimit. (Swiss Diamond Hotel, ora 9:00)

- Mbahet seanca e Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

- Save the Children në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit Shkencës dhe Technologjisë, organizojnë konferencën rajonale "Investimi në Kujdesin dhe Zhvillimin gjatë Fëmijërisë së Hershme: Faktet, Mundësitë dhe Sfidat". (Hotel International, rrugës për Lipjan, ora 10:00)

- Misioni i OSBE-së në Kosovë do të mbajë ligjëratë në Universitetin “Kadri Zeka” në Gjilan për qeverisjen e mirë. (Objekti i Univesitetit të Gjilanit, ora 10:00)

- Mbahet takimi i 143 -të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Objekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Selia e KQZ-se, ora 11:30)

- Joni Sefedini, nxënëse në klasën e tretë në Shkollën fillore “Nazim Gafurri” në Prishtinë, promovon librin e dytë të tij me titull “Dy arinj të humbur” dhe hapet ekspozita me piktura të tij. (Shkolla fillore “Nazim Gafurri”, ora 12:00)

- Me rastin e 17-vjetorit të vrasjes së veprimtarit, Xhemail Mustafa, Kryetari i LDK-se, Akademik Isa Mustafa me anëtarët e Kryesisë së LDK-së, do të bëjnë homazhe tek varri i tij. (Fshati Gllamnik në Podujevë, ora 13:00)

- Forumi për Iniciativa Qytetare organizon Konferencën “Volunteers in Action” përmes së cilës synohet vetëdijesimi i të rinjve mbi rëndësinë e filantropisë dhe punës vullnetare. (Biblioteka “Hivzi Sulejmani”, ora 14:00)

- Kryetarja e Dhomave të Specializuara të Kosovës, gjykatëse Ekaterina Trendafilova së bashku me Administratoren e Dhomave të Specializuara, dr. Fidelma Donlon, do të takohen me përfaqësues të shoqërisë civile zyrtarë të qeverisë si dhe me organizata vendore e ndërkombëtare për të diskutuar veprimtarinë e Dhomave të Specializuar.  (Hotel Garden n lagjen Kalabria, ora 14:30)

- Kryetari i LDK-së, Akademik Isa Mustafa me Nenkryetarin e LDK-së, z. Lutfi Haziri, do të mbajnë konferencë për medie. (Selia qendrore e LDK-së, kompleksi "Qafa", ora 15:00)

- Hapet ekspozita e artistes znj. Emiranda Beka. (Galeria e Ministrisë së Kulturës së Kosovës, ora 19:00)