27 Janar 2023

Prodhuesit po kërkojnë nga Qeveria të lejojnë eksportet e prodhimeve ushqimore

Prishtinë, 2 shtator - Pas nisjes së luftës në Ukrainë, duke vërejtur vështirësitë në furnizim me produktet themelore të bujqësisë dhe ushqimit në tregjet botërore e në Kosovë dhe me qëllim për të zbutur situatën, qeveria ndaloi eksportet e prodhimeve themelore si grurë, miell, vaj, sheqer, kripë e tjera.

Qeveria e Kosovës, me 13 prill 2022 kishte marr vendim për ndalimin e përkohshëm të eksportit dhe ri eksportit të produkteve themelore agro ushqimore.

Kryetari i Klubit të Prodhuesve të Kosovës Berat Mustafa, tha për Gazetën Sinjali, se Qeveria duhet ta rishikoj vendimin për ndalesën e eksporteve të produkteve esenciale.

Sipas tij vazhdimi i kësaj mase po i rrezikon prodhuesit  në humbjen e tregut, sepse këto janë të stërzgjatura.

“Kosova ka mbetur i vetmi vend në rajon që vazhdon t’i ketë këto masa. Një vend me konomi stabile, pse duhet t’i ketë këto masa”, tha Berat Mustafa.

Kryetari i Klubit të Prodhuesëve, kërkon nga Qeveria e Kosovës  rishikimin e vendimit. Si shkak i mos lejimit të eksportit po humbin tregjet dhe po marrin penallti si shkak i mos realizimit të kontratave.

Nga ana tjetër nga Qeveria nuk janë përgjigjur për Gazetën Sinjali, për lejimin e eksporteve të produkteve esenciale ushqimore.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 janar 2023

 - Mbahet dita e dytë e konferencës Ndërkombëtare për Siguri Siguri Kinernetike “Cyber Zero” në të cilën diskutohet sulmet online dhe kërcenimet në sigurinë kibernetike. (Klan Arena, ora 9:00)
    
- Bordi i Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale raporton në Komisionin për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti lidhur me vendimin për lirimin nga obligimi për rentën minerare për ndërmarrjen “Ferronikeli”. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 10:00)
    
- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me përfaqësues të OJQ-së “Zëri i Romëve, Ashkalinjve dhe Egjiptasve”. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 10:00)
    
- Ministri i Financave Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, raporton në Komisionin për Buxhet, Punë dhe Transfere, lidhur me vendimin për rritjen e vlerës së faturave të tatimit në pronë. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 13:30)
    
- Në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike (AKSP) mbahet ceremonia e diplomimit të gjeneratës së 42 të kadetëve të Shërbimit Korrektues të Kosovës (SHKK). Merr pjesë ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu etj. (Ndërtesa e re e Fakultetit të Sigurisë Publike në AKSP, Vushtrri, ora 13:30)
    
- Universiteti Publik “Kadri Zeka” në Gjilan do të nderojë me çmimin “Doctor Honoris Causa” anëtarin e Parlamentit Evropian, Lukas Mandl. (Teatri i Qytetit, Gjilan, ora 15:00)