24 Shkurt 2021

Përurohet laboratori mobil i parapaketimit për mbrojtjen e konsumatorit

Prishtinë, 17 qershor - Agjencia e Metrologjisë së Kosovës (AMK) që funksionon në kuadër të Ministrisë së Tregtisë dhe Industrisë, ka bërë një hap tutje në mbrojtje të konsumatorit, duke inauguruar laboratorin mobil të parapaketimeve.

Ky laborator do të shërbejë për kontrollin e masave nga 5 gram deri në 10 kilogram dhe atë të vëllimit nga 5 mililitra deri në 10 litra, para se të paketohen do të kontrollohet produktet.

Kryeshefi i Agjencisë së Metrologjisë, Ferki Fejza, tha se laboratori mobil i parapaketimeve dhe shisheve enë matëse, është i parë i kësaj natyre në Kosovë, i cili siguron përmbushjen e zbatimit të ligjit të Metrologjisë.

“Ky është një hap drejt implementimit të ligjit dhe mbrojtjes së konsumatorit, si dhe shërbim për kompanitë prodhuese të cilët prodhimet e tyre synojnë t’i eksportojnë në vendet e Bashkimit Evropian dhe vendet e tjera të botës”, tha Fejza.

Ai bëri të ditur se me direktiva të BE-së që janë të adaptuar edhe në legjislacionin vendor, kërkohet që të gjitha produktet që janë në tregje duhet t’iu përmbahet direktivave të BE-së dhe ligjeve të Kosovës.

“Që deri më tash nuk kemi pasur mundësi ta implementojmë këtë komponent si rezultat i mungesës së laboratorit. Laboratori është me mjete të Agjencisë, gjegjësisht të Qeverisë dhe nga sot janë krijuar kushtet për ta përmbushur ligjin edhe në këtë segment”, tha Fejza.

Kryeshefi i AMK-së tha se shpresojnë që në vazhdim do të ngritin kapacitet edhe tjera segmente, sepse me këtë laborator mobil, do të mbulohen masat nga 5 gram deri në 10 kilogram dhe atë të vëllimit nga 5 mililitra deri në 10 litra.

“Ne presim që në vazhdim t’i ngritëm kapacitet edhe në rangje tjera dhe të kemi mundësi ta mbulojmë krejt territorin e Kosovës, që pastaj kjo të kalojë në mbikëqyrje, sepse hapi i parë është parapaketimi, para se të paketohen të kontrollohet dhe të bëhet mbikëqyrja që kompanitë nëse iu kanë përmbajtur ligjeve kur malli del në treg”, tha Fejza. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 Shkurt 2021

- Projekti “Përkrahje e BE për Konkurrueshmërinë e Sektorit Kosovar të TIK”, financuar nga BE dhe implementuar nga WEglobal në konsorcium me Prishtina REA dhe në bashkëpunim me Ministrinë e Ekonomisë dhe Ambientit, organizon ceremoninë e certifikimit për rundin e parë të programit trajnues për shkathtësi digjitale dhe të TIK. (Hotel Amazona në Milloshevë, ora 9:45)

- Mbahet mbledhja e dytë e rregullt për vitin 2021 të Kuvendit Komunal të Prizrenit. (Salla për mbledhjet e Kuvendit të Komunës, tek “Shtëpia e Bardhë”, ora 10:00)

-  Mbahet mbledhja e dytë e rregullt për vitin 2021 e Kuvendit të Komunës së Prizrenit. (Salla për mbledhjet e Kuvendit në Shtëpinë e Bardhë, ora 10:00)

- Rrjeti i Pajtimit KOMRA (RrPK) prezanton rezultatet e hulumtimit të vendeve të paraburgosjes në Bosnje dhe Hercegovinë dhe të personave të zhdukur në lidhje me luftën në Kosovë. Pjesëmarrës Natasha Kandiq, Bekim Blakaj etj. (Zoom, ora 11:00)

- Mbahet dëgjimi publik në lidhje me raportin e vlerësimit të ndikimit në mjedis për ndërtimin e hidrocentralit “EcoDri” në lumin Drini i Bardhë. (Restorant “Ura” në Dobrushtë, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon "Raportin e Monitorimit të Këshillit Shtetëror të Cilësisë 2" ku do të publikohen të dhëna nga procesi i akreditimit gjatë vitit 2020, si dhe informata të tjera të rëndësishme rreth sfidave me të cilat është përballur Agjencia e Kosovës për Akreditim dhe Këshilli Shtetëror i Cilësisë. (Zyrët e ORCA's, ora 13:00)

- Mbahet takimi i 196-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Takimi do të organizohet nëpërmjet videokonferencës, ora 13:00)