07 Korrik 2020

Pa prodhim vendor, Kosova nuk ka qëndrueshmëri ekonomike

Prishtinë, 16 qershor - Një delegacion  bizneseve i kryesuar nga Agim Shahini, kryetar i Aleancës Kosovare të Bizneseve u pritën nga Blerim Kuqi,  Ministër i Ekonomisë dhe Ambientit, ku diskutuan për mundësit e bashkëpunimit ndërinstitucional.

Kryetari i AKB-së, Agim Shahini prezantoi sfidat e bizneseve dhe prodhuesve vendor para dhe pas Pandemisë COVID 19 ku tha se pa mbështetjen e shtetit ekonomia  e vendit do të ballafaqohet me deficit të rritjes ekonomike.

Pako emergjente ashtu e vogël por edhe si e tillë nuk është realizuar në tërësi duke bërë përjashtime të bizneseve, punëtorëve dhe operatorëve të ndryshëm ekonomik.

Rreth 85 % e bizneseve gjatë Pandemisë COVID 19 nuk ishin aktive kurse rreth 250.000 punëtorë të sektorit privat u ballafaquan dhe vazhdojnë me vështirësi për të siguruar pagat në sektorin privat.

AKB i propozon Ministrisë së Ekonomisë dhe Ambientit, që të përkrah direkt bizneset qoftë private apo ato ndërmarrje publike të cilat varen nga vetëfinancimi, duke i mbështetur projektet e tyre që kanë për qëllim prodhimin, punësimin dhe rritjen e exportit.

Pa prodhim vendor Kosova nuk ka qëndrueshmëri ekonomike. Qeveria duhet të fuqizoj ekonominë vendore duke i dhënë infuzion për Rimëkëmbjen ekonomike dhe tejkalimin e vështirësive në sektorët e ndryshëm si p.sh. Industrisë, Tregtisë, Shërbimeve Vendore etj.

Blerim Kuqi, Ministër i Ekonomisë dhe Ambientit, së pari falënderoi delegacionin  e AKB-së për vizitën dhe mbështetjen që i ka dhënë ekonomisë kosovare, me theks të veçantë prodhimit vendor dhe shprehi gatishmërinë për bashkëpunim të mëtutjeshëm.

Ministri Kuqi prezantoi 9 masat e Planit të Rimëkëmbjes ekonomike, ku tha se bashkarisht do të kujdesemi në zbatueshmërin e Planit të Rimëkëmbjes në funksion të bizneseve dhe zhvillimit ekonomik.

Ministri Kuqi tha se do të jem i hapur në çdo kohë që sfidat dhe rekomandimet e juaja ti adresojë në Qeverinë e Kosovës.

 

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 Korrik 2020

- Dr. Basri Sejdiu do të mbajë konferencë për media lidhur me vendimin e Bordit Drejtues për shkarkimin nga detyra e drejtorit të përgjithshëm të SHSKUK. (QKUK, ora 11:00)

- Ministri i Drejtësisë Selim Selimi do të vizitoje Komunën e Prishtinës. (Ndërtesa e Komunës së Prishtinës, ora 11:00)

- Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat të Kosovës, Jusuf Azemi do të mbaj takim me Ministren e financave, znj. Hikmete Bajrami me të cilën do të bisedoj lidhur me pagesën e pagave të  punëtorëve nga pakoja emergjente, tërheqjen e mjeteve për punëtorë nga fondi i kursimeve si dhe eliminimin e gabimeve teknikeve gjatë  aplikimit për pakon fiskale emergjente. (Kabineti i ministres Bajrami, ora 11:00)

- Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat të Kosovës, Jusuf Azemi pas takimit me Ministren e financave, znj. Hikmete Bajrami do të mbaj konferencë për shtyp, ku do të ju njoftojë lidhur me këtë takim. (Zyret e Sindikatës në objektin e ish Gërmisë, ora 11:45)

- Lëvizja Vetëvendosje! mban konferencë për media në të cilën flet nënkryetari Besnik Bislimi. (Zyret e LV-së në Arbëri, ora 12:00)

- Me hapjen e ekspozitës multimediale në hapësirat e SENSE Qendrës në Pulë, Qendra për Drejtësi Tranzicionale në bashkëpunim me Fondin për të Drejtën Humanitare Kosovë nisin kampanjën me titull: Srebrenica 25: Së bashku kundër virusit të mohimit në ditën kur në vitin 1995 ka rënë Srebrenica. (Transmetim direkt livestream http://srebrenica.sensecentar.org, ora 17:00)

- Komuna e Rahovecit mban dëgjim publik me banorët të fshatrave Malësi e Vogël dhe Gexhë. (Objekti i Shkollës Fillore të Mesme të Ulët “Skender Kastrati” në fshatin Malësi e Vogël, ora 19:00)

- Komuna e Rahovecit mban dëgjim publik me banorët të fshatrave Ratkoc, Dejnë, Vrajak dhe Bratotin. (Objekti i Shkollës  Fillore të Mesme të Ulët “4 Dëshmorët” në fshatin Ratkoc, ora 20:00)