20 Korrik 2018

Ministri i Financave liron nga tatimi doganor dhe akciza prodhuesit kosovar

Prishtinë, 29 shtator - “Ministria e Financave sot  fillon me implementimin e masave të politikës fiskale.  Këto  masa që sot  fillojnë  të implementohen kanë ardhur si rezultat i kërkesave të biznesit dhe objektivave të Ministrit të Financave për ta ndihmuar zhvillimin e prodhimtarisë së vendit tonë”, ka thënë sot ministri i Financave Bedri Hamza në takim me përfaqësuesit e komunitetit të biznesit.

Me këtë rast, ministri Bedri Hamza bëri të ditur se sot ka marr vendim që ti përcjell në Qeveri Vendimet dhe Udhëzimet Administrative, të cilat do të finalizohen gjatë muajit tetor, ndërsa do të fillojnë të krijojnë efekt material nga data 01 janar 2018 kur edhe fillon viti fiskal.

Lirimet nga tatimi doganor për të gjithë prodhuesit e vendit tonë të cilët janë të autorizuar nga Administrata Tatimore e Kosovës për të drejtën e shtyrjes së TVSH-së.

Ministri e ka potencuar edhe me herët se objektiv i yni është që ta ndihmojmë zhvillimin e sektorit privat, përkatësisht prodhuesve brenda vendit tonë dhe të gjithë atyre që vijnë për të investuar në vendin tonë.

Për këtë arsye sot të gjitha lirimet nga tatimi doganor dhe akciza kanë të bëjnë me fushën e ndihmës së prodhimtarisë me këtë rast: 

1.      Është liruar nga tatimi doganor lënda e parë që shfrytëzohet në proces të prodhimit.

2.      Lirohen  nga tatimi doganor gjysmë produktet të cilat përdoren në proces të prodhimit.

3.      Lirohen nga tatimi doganor  të  gjitha  linjat e makinerive  prodhuese të cilat  përdoren në hapësira prodhuese për prodhim.

4.      Lirohen  nga tatimi doganor pajisjet e teknologjisë së informacionit.

5.      Lirohen nga tatimi i akcizës të gjithë prodhuesit pavarësisht se a importojnë vetë apo përmes kontraktorëve për të gjitha burimet e energjisë të cilat përdoren  si  lëndë ndihmëse në procesin e  prodhimit siç janë:

a) Mazuti,

b) Gazi,

c) Nafta , etj.

6.      Do ti propozohet Qeverisë të aprovoj Udhëzimin Administrativ për shënjimin  e miellit, i cili vendoset në qarkullim të lirë në tregun e Republikës së Kosovës.

Sipas ministrit Bedri Hamza, ky është hapi i parë i masave të politikës fiskale të cilat janë  harmonizuar edhe me  kërkesat e biznesit.

“Përveç lëndës së parë, ne kemi liruar edhe  gjysmë produktet  të cila përdoren në proces të prodhimit në të gjitha linjat e prodhimit të cilat përdoren në proces të prodhimit nga ana e prodhuesëve.  Po ashtu edhe te tatimi i akcizës  lirohen  të gjitha burimet e energjisë të cilat përdoren si lëndë ndihmëse në proces të prodhimit. Pra nuk lirohet vetëm mazuti por lirojmë nga tatimi i akcizës për të gjitha burimet e energjisë, mazut, gaz, naftë, etj” ka shtuar Ministri Hamza.

Ai gjithashtu bëri të ditur se “Të  gjitha këto masa të lirimit nga tatimi doganor dhe tatimi i akcizës  do ta ndihmojnë prodhimtarinë  e vendin tonë dhe do të na bëjnë një treg më atraktiv për investime të huaja”.

“Po ashtu sot është themeluar edhe Këshilli Konsultativ si një mekanizëm formal i komunikimit Biznes – Ministri e Financave. Këshilli do ta sjell një frymë të sinqertë bashkëpunimi në mes të Ministrisë së Financave dhe Biznesit, do të jetë një mjet transparence për çdo vendim që do të merret nga ana e Ministrisë së Financave që ka të bëjë me jetën e biznesit në Kosovë” shtoi Ministri Hamza.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 Korrik 2018 - Në Universitetin “Kadri Zeka ” në Gjilan mbahen provimet pranuese. (Universiteti “Kadri Zeka” në Gjilan, ora 9:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sporti, Kujtim Gashi merr pjesë në vendosjen e gurthemelit të Pishinës Olimpike në në Prizren, investim i Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit. (Palestra Sportive “Sezai Surroi” Prizren, ora 10:30)

- Nisin punimet për ndërtimin e rrugës  në fshatin historik - turistik Belle. (Kilometri i-të  përgjatë rrugës në grykën e Deçanit  afër hotel Kalaja, ora 10:00)

- Policia e Kosoves fillon shpërndarjen e broshurave sipas projektit "Për një vit më të sigurt në trafik” me qëllim të sensibilizimit të pjesëmarrësve në trafikun rrugor, qoftë ata vendor, bashkatdhetarët dhe të huajt që hyjnë dhe qarkullojnë npër rrugët e Kosovës. (Pikë Kalimi Kufitar në Merdar, ora 11:00)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, do të bashkëbisedojë me studentë të Universitetit të Prishtinës “Hasan Prishtina”. (Kabineti i Presidentit, ora 11:30)

- Kryeministri Ramush Haradinaj vizitë pune në Komunën e Lipjanit. (Objekti i Komunës, ora 11:30)

- Komuna e Shtërpcës, Agjencia Austriake për Zhvillim dhe Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim organizojnë ceremoninë e hapjes së ndërmarrjes sociale "Shoqata e Pavarur e Grave Sevcë" në fshatin Sevcë. (Ambientet e Ndërmarrjes Sociale në fshatin Sevcë, Komuna e Shtërpcës, ora 11:30)

- Ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës, Behgjet Pacolli do të pret në takim homologun e tij nga Republika e Maqedonisë, Ministrin e Punëve të Jashtme, Nikola Dimitrov. (Ndërtesa e MPJ-së, ora ora 13:15 - vetëm pamje)

- Ministri i Financave Bedri Hamza dhe menaxheri i Bankës Botërore për Kosovën Marco Mantovanelli nënshkruajn marrëveshje për financimin e projektit të Ekonomisë Digjitale në Kosovë në vlerë prej  20.7 milion euro. (Ndërtesa e Qeverisë, kati 11, ora 14:00)

- Ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës, Behgjet Pacolli do të pret në takim homologun e tij nga Republika e Maqedonisë, Ministrin e Punëve të Jashtme, Nikola Dimitrov mbajn konferencë për media do të mbahet. (Ndërtesa e MPJ-së, ora 14:00)

- Kryeparlamentari Kadri Veseli pret në takim ministrin e Jashtëm të Maqedonisë, Nikola Dimitrov. (Kabineti i Kryeparlamentarit, ora 14:30 - vetëm pamje)

- Kryeministri Ramush Haradinaj pret në takim ministrin e Jashtëm të Maqedonisë, Nikola Dimitrov. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 15:10 - vetëm pamje)

- Në përkujdesjen e Komunës së Deçanit Kryetarit, Bashkim Ramosaj në bashkëpunim më zyrën e diasporës organizohet hapja e  panairit - verorë  2018. (Qendra e qytetit të Deçanit, ora 16:00)

- Asociacioni i Agjencive për Zhvillim Rajonal organizon ceremoninë përmbyllëse të dhënies së Granteve. (Hotel Sirius, ora 17:00)

- Rritja e vetëdijës mbi migrimin, refugjatët dhe viktimat e konfliktit, si dhe eksplorimi i kulturës dhe identitetit përmes artit publik, bisedave dhe tregimeve, janë karakteristikat kryesore të ngjarjes 'Arti i Migrimit' që do të mbahet në Prishtinë. (Miqt Pub pranë Swiss Diamond Hotel, ora 17:00)